Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Fotbollsikonen Glenn Hysén om äktenskapen och barnen

17 mar, 2017 
Henrik Högström
Författare, ordvitsare och oväntad hjälte. Fotbollsikonen Glenn Hysén är aktuell på flera fronter. Dock aldrig i köket. "Den konstruktiva biten får någon annan stå för", säger han.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Fotbollsprofilen Glenn Hysén kommer i dagarna ut med sin tredje bok Bäst of Glenn. Och precis som med de två tidigare böckerna har det inte varit upphovsmannens idé från början.

– Det är ju inte jag som har kommit på det. Det är andra som frågat mig om vi inte ska göra en bok. Jag har tänkt ”vem fan vill läsa en bok om mig”, det kan la inte vara något intresse.

Men rent tekniskt borde du kunna kalla dig författare nu?

– Ja, det är fantastiskt. Det kan jag nog inte köpa riktigt. Men då är det väl jag, Hemingway och Camilla Läckberg. Men det är jävligt kul och jag har läst in den som ljudbok också. Det tar en jävla tid.

Källa: Twitter

Glenn Hyséns ordvitsar

Det här med ordvitsandet. Kan du förklara?

– Jag har alltid tyckte det var kul och sen känner jag en massa dårar som håller på med sånt. De skickar grejor hela tiden och då blir man ju taggad och skickar något tillbaka. Men jag är väl den typen som gillar att skratta. Då mår man bra. Man kan inte gå in och vara sur och hålla på och tänka för mycket…man ska ju må bra.

Annons

Själv blir jag nedstämd av fönsterkuvert och låter bli att öppna

– De måste man ju öppna annars går det åt helvete. De är inget kul men kommer ju inte som någon chock direkt.

Så hur gör du för att hålla humöret uppe? Du verkar ju vara glad på riktigt

– Jaja för fan. Jag tycker varför ska man lägga energi på saker som ”fan vilket dåligt väder det är”…. Och! Vad ska du göra åt det?

– Det är bättre och lägga energi på saker du kan påverka. Men det är bara en grej som har varit hela livet. Det är för ”trôkigt” att hålla på att vara sur och bitter.

Glenn Hysén i landskamp i fotboll
Landskamp 1990. Foto: IBL Bildbyrå

En av Sveriges hetaste män

Jag kommer ihåg att du var rankad som en av Sveriges hetaste män alla kategorier i början av 90-talet. Lite av en svensk George Clooney. Hur känner du att din status är idag?

Annons

– Det får du fråga någon annan om. Men det är klart att det är smickrande. Bättre det än att de tyckte jag såg för jävlig ut.

Hur är du som make?

– Jag kan ju inte säga att jag har lyckats med den biten eftersom jag skilt mig två gånger och brutit en förlovning. Så jag kanske inte är den bästa gubben att fråga hur man sköter ett förhållande. Men när man väl är inne i ett förhållande så försöker jag vara snäll, inte vara dum…. Det finns ingen anledning att vara besvärlig.

Flickvännen Camilla

Vad säger din nuvarande fästmö Camilla om ditt cv på den fronten?

– Jag har ju förklarat för henne att nu är det färdiglekt. Nu är man ju 60 snart så det är kolugnt. Nu är det skitbra.

Enligt legenden hade ni första dejten på en sportbar. Det kan väl ändå inte stämma?

– Riktigt så var det inte, men vi träffades på en sportbar när Blåvitt mötte Hammarby borta. Men det var genom gemensamma kompisar.

Så hon håller på Hammarby?

– Nej, herregud hon vet knappt vad sport är. Hon har kört bodybuilding själv en gång i tiden men har inte varit intresserad i övrigt.

Annons

Hur ser du på giftermål idag?

– Det har ju sketet sig två gånger så jag är väl inte sådär görsugen, men man vet ju aldrig vad som hände. Det får framtiden utvisa.

Trivdes i Liverpool

Hur är du som pappa då?

– Det är en helt annan sak än skilsmässorna. Jag antar och tror, det säger barnen i alla fall när jag har snackat med dom, att jag är rätt bra som farsa. Jag kan prata med ungarna om vad som helst egentligen. Sen har jag inte varit tillgänglig under långa stunder eftersom jag har varit ute i Europa som proffs. Framförallt när de två första, Tobias och Charlotte, växte upp. När de var mellan två och tio så var jag utomlands mycket. Vi träffades naturligtvis men det var ett par, tre, fyra gånger om året kanske.

– Vi trivdes suveränt i Liverpool när jag spelade där men jag träffade barnen för sällan och kände att jag var tvungen att flytta hem. Hade det inte varit för att de bodde i Sverige och att man såg dem så sällan så hade vi nog bott i Liverpool fortfarande.

Annons

Du har fortfarande ett speciellt förhållande till Liverpool?

– Ja, men det är väldigt likt Göteborg. Ungefär lika stort, lika många invånare. Det är en hamnstad, nerlagda varv och jävligt nära till ett skratt. Alla är trevliga och skitsköna att umgås med. Allting är så jävla enkelt.

Stämmer det att din fru en gång bett dig hjälpa henne i bullbaket med att pensla och att du då tagit ett helt ägg och rullat det över bullarna?

– Jajamän, det stämmer till hundra procent. Fast det är länge sen nu. 25 år sedan. Jag förstår att det låter korkat men så var det.

Har du blivit bättre med tiden?

– Nej, det är totalt oförändrat. Katastrof. Men det är bättre att de som kan laga mat gör det så kan jag städa undan. Jag har inga problem med att vara destruktiv och ta bort allt. Den konstruktiva biten får någon annan stå för.

Blev kallad hjälte

Det måste ju rimligtvis finnas någon rätt du behärskar?

– Ehhh..eftersom jag har käkat det ganska mycket så. Potatisgratäng och en köttbit kan jag göra. Men det blir ingen sås till för det vet jag inte hur man gör.

Annons

Med tanke på dina resor som spelare och kommentator. Vilket land har det bästa köket?

– Det är mycket bra med England men maten kan man inte skryta med. Italien, det finns ju ingenting i närheten. Man kan gå in på en restaurang, blunda och bara peka i menyn så får man in något gudomligt.

Härförleden kallade Paradise Hotel-deltagaren Angelica Gillholm dig för hjälte i Aftonbladet. Angelica berättade att hon varit riktigt sjuk och att du hade sett till att hon kom till sjukhus när ni bodde grannar.

– Ja, Camilla sa det. Jag fattade först ingenting. Men det måste ha varit för 10, 15 år sedan när vi bodde grannar. Det var någonting som hände och jag var nere och röjde där och ringde snut eller ambulans eller var det var. Jag kommer inte ihåg detaljer tyvärr.

Hur ser karriärplaneringen ut?

– Jag har inga planer egentligen. Jag tar dagen som den kommer. Det finns lite tv-program planerade och sen kommer det grejor hela tiden. Folk frågar kan du komma hit och dit, snacka en timme. Ja herregud – kan jag, så kommer jag.

Annons

– Sen kanske vissa tycker att man är för avslappnad och tycker att ”fan du måste bry dig om någonting”. Det är klart att jag bryr mig men jag orkar inte älta. Det ordnar sig, det brukar det göra.

Förutom med matlagningen?

– Nej, det kommer aldrig att lösa sig.

Åter till ordvitsarna. Hur tycker du framtiden ser ut för den som konstform?

– Det var mer förr. Mellan 92 och 96 ägde vi en spelbutik. Då kom det kom in folk varje dag och drog historier och grejer. Men jag hör inte lika mycket nuförtiden.

Ordvitsen kanske är på utdöende?

– Det är mycket möjligt. Men det vore bedrövligt för det är jävligt roligt.

Glenn Hysén i let
Glenn Hysén med danspartnern Jeanette Carlsson i Let’s dance 2014. Foto: IBL Bildbyrå

Fakta: Glenn Hysén

Ålder: 57

Bor: Göteborg

Familj: Barnen Anton, Tobias, Charlotte, Alexander, Annie. Fästmö Camilla Lendott.

Annons

Bakgrund: Före detta fotbollsspelare med meriter från IFK Göteborg, PSV Eindhoven, Fiorentina, Liverpool FC, Gais och landslaget. Har efter den aktiva karriären varit expertkommentator i TV och tränare bland mycket annat.

Hans Twitterkonto har över 200 000 följare som får ta del av Hyséns humor.

Aktuell: Med boken Bäst of Glenn-tankar och tweets från Internets goaste gubbe Tidigare titlar Hyss och allvar, 1992 och Ha dé gott 2012

Läs också:

Helena Hysén får hatbrev efter serien Hyséns

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons