Fotbollsspelare från Eskilstuna United ordnar spadag på äldreboende

Spadag på äldreboendet Strigeln i Eskilstuna. Vaila Barsley, Yvonne Ryding och Vaila Barsley.

Spadag på äldreboendet Strigeln i Eskilstuna: Vaila Barsley masserar Birgit Englund, 91 år, medan Yvonne Ryding tittar på. Foto: Carolina Byrmo

CAROLINA BYRMO
Att ha någon som ser dig och att få känna sig fin är viktigare än man kan tro för välmåendet. Det menar arrangörerna till spadagen på äldreboendet Strigeln där fobollstjejerna från A-laget ger de äldre massage och skönhetsbehandlingar.

Anmälningslistan till spadagen blev snabbt fulltecknad när Yvonne Ryding tillsammans med fotbollsdamerna i Eskilstuna United bjöd in. Och det är med stor förväntan som kvinnorna på Strigelns äldreboende i Eskilstuna tar plats i stolarna.

Belysningen är dämpad, svag musik hörs i bakgrunden och den som vill blir serverad frukt, choklad, nötter och något att dricka. Snart fylls rummet av väldoft från rengöringslotion och massagekrämer.

En av deltagarna är Sonja Eriksson, 90 år.

– Sådant här hör ju inte till vanligheterna så det ska bli roligt, säger hon med ett leende.

Första gången för de flesta

Tjejerna från fotbollslaget Eskilstuna United har fått en snabbutbildning i hudvård. De har fått en tydlig lista att gå efter som visar hur de ska peela kinder och pannor, massera och ge manikyr.

Och om det är första gången för de flesta av dem så är det likadant för kvinnorna de har framför sig, med undantag av Ulla Carlsson, 87.

Spadagen på äldreboende Strigeln i Eskilstuna är i full gång. Här får de boende behandlingar och massage av fotbollstjejerna i Eskilstuna United.

Spadagen på äldreboende Strigeln i Eskilstuna är i full gång. Här får de boende behandlingar och massage av fotbollstjejerna i Eskilstuna United.

– Det är andra gången jag får en behandling. Första gången var i slutet på 1940-talet, säger hon och sträcker sig efter en bit melon.

– Och vem vet, jag kanske blir annorlunda av det här. Min son kommer i kväll, vi får se om han känner igen mig, säger Ulla med ett skratt.

Hon vänder sig till mittfältaren Sofia Paulsson och säger att hon har varma och mjuka händer. Att det är just Sofia och hennes lagkamrater som hjälper till är ingen tillfällighet.

Det handlar om mer än bara behandlingar, det går djupare och det berör

Yvonne Rydings företag YR Cosmetics har stöttat Eskilstuna United i många år och när hennes dotter Sandra Ejdenwik fick idén om att ordna en spadag i samarbete med klubben nappade Yvonne direkt.

Hon har länge haft en dröm om att starta skönhetssalonger på äldreboenden för att ge de äldre lite njutning i vardagen.

Målvakten Emilie Lundberg målar naglarna på Asta Jansson, 83 år.

Målvakten Emilie Lundberg målar naglarna på Asta Jansson, 83 år.

– Som ung jobbade jag i flera år inom hemvården och även en del här på Strigeln och jag vet att de äldre tycker om att få känna sig fina även om de har värk eller sjukdomar, säger hon. De blir inte bättre av att de är smutsiga i håret. De ska heller inte behöva sitta med skäggstrån på hakan bara för att ingen har tid.

Ta hand om sitt inre

Men i dag finns det tid. Stämningen i rummet är både uppsluppen och värdig. Mitt i rummet sitter målvakten Emelie Lundberg som varsamt målar naglarna på Asta Jansson, 83, medan Asta sitter med en fuktgivande mask i ansiktet.

– Visst känns det bra när naglarna är fina? säger Yvonne till Asta när hon går förbi.

Fördelarna med spadag för seniorer

  • En lättare massage kan höja livskvaliteteten hos den som saknar vardaglig beröring.
  • Närhet och mjuk beröring får muskler och nerver att slappna av, vilket ökar tilliten och minskar stress.
  • Att få någons fulla uppmärksamhet stärker självkänsla och självbild.
  • Eteriska dofter stimulerar den del av hjärnan som förmedlar våra känslor. Det ger välbehag och har en lugnande effekt på kropp och själ.

Hon vet att en del tycker att sådant här är onödigt och ytligt och att det borde finnas annat att lägga pengar på än yttre skönhet. Yvonne håller inte med.

– För mig handlar inte skönhet om yta, det handlar om att ta hand om sitt inre. Att må bra som människa gör dig vacker. Därför vurmar jag för det här. Att någon bryr sig, tar på en och ser en, som vid en ansiktsbehandling eller en handmassage, betyder otroligt mycket. Det handlar om mer än bara behandlingar, det går djupare och det berör.

Startade Hjärta United

En av tjejerna i fotbollslaget, Vaila Barsley, känner redan flera av kvinnorna i rummet. För tre år sedan var hon med och drog igång fotbollsklubbens projekt Hjärta United.

Tanken var att hitta sätt att vid sidan av fotbollskarriären vara en medmänsklig resurs i Eskilstuna kommun och att nå ut till människor som löper risk att hamna i utanförskap.

Vaila som flyttade hit från England för sju år sedan, blev volontär och har sedan dess besökt Strigeln ett par gånger i veckan för att läsa för de äldre, spela spel och ta promenader.

Hon skämtar friskt med Birgit Englund, 91, de andra kvinnorna runt bordet.

Sandra Ejdenwik plockar Asta Janssons ögonbryn.

Sandra Ejdenwik plockar Asta Janssons ögonbryn.

– Det är de som har lärt mig svenska. Jag gick på SFI när jag kom till Sverige men pratade ändå ingenting efter det. Det var först när jag kom hit som jag började lära mig prata på riktigt, säger hon.

För Vaila som inte har så stor familj i Sverige har mötet med de äldre tillfört en viktig dimension i vardagen.

– Jag har ingen mormor eller farmor så att möta de här kvinnorna som kanske inte har några barnbarn känns så viktigt för mig. De har mycket att berätta och vi ger åt båda håll, säger hon och vänder sig mot Birgit vars hand hon masserar.

– Slappna av, säger hon med låtsad stränghet till Birgit som hela tiden försöker hjälpa till.

Yvonne står bredvid och ler stort.

Vad är projektet Hjärta United?

Startade för tre år sedan av A-lagsspelarna i Emelie Lundberg och Vaila Barsley. Tanken är att hitta vägar för fotbollsdamerna att vid sidan av karriären få vara en medmänsklig resurs i Eskilstuna kommun och nå ut till människor som löper risk att hamna i utanförskap. Yvonne Rydings företag YR Cosmetics AB stöder sedan många år Eskilstuna United. I dag arbetar även Yvonnes dotter Sandra Ejdenwik där och det är hon som drivit projektet med spadagen.Fact: Click to add text

– Jag blir alldeles varm i hjärtat över chansen att få sammanföra de här proffsiga fotbollstjejerna med äldre damer som har levt ett helt liv men kanske aldrig unnat sig att ta hand om sig själva, något som är självklart för många yngre idag. Så det är två världar som möts, säger hon.

Sandra Ejdenwik som behandlat en kvinna som visade sig ha gått i samma klass som hennes egen mormor och håller med.

– Bara att få finnas för den här generationen kvinnor är så värdefullt. Som de har slitit. De hade det mycket tuffare än vi. Jag blir inspirerad till att bara göra sådant här framöver, säger Sandra som även plockat ögonbrynen på de som önskat.

Kvinnor som hjälper varandra

Det första gänget damer börjar bli klara. Det delas ut kramar och tackas från hjärtat medan rullatorer ställs fram och käppar letas upp för att ge stöd på vägen ut.

Känslan att få bli omhändertagen tror jag är det mest värdefulla

En ny grupp väntar nu på att få ta plats i stolarna. De tittar nyfiket in genom dörren.

– Har ni sett vad fin jag blev? säger Sonja och håller fram sina nymålade naglar.

– Och här uppe, fortsätter hon och stryker sig över kinderna för att Birgitta Lyberg, 82, ska få en aning om vad som väntar.

Sandra Ejdenwik blir rörd.

– Känslan att få bli omhändertagen tror jag är det mest värdefulla för många som kanske inte får så mycket beröring längre. Men det här gör inte bara något med den som får massage utan även med den som masserar. Det skapar en helt annan känsla för livet, säger hon.

– Vi kvinnor behöver hjälpa varandra, bygga relationer och ett systerskap. För jag tror att vi i framtiden kommer behöva hjälpa varandra ännu mer.