Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Fotbollsspelaren Nilla Fischer kämpar för jämlikhet

27 maj, 2019 
https://image.allas.se/image-102471?imageId=102471&width=1320&height=689
Redaktionen
Nilla Fischer tittar in i kameran
Efter sex år i tyska Wolfsburg flyttar fotbollsproffset Nilla Fischer hem till Sverige för att 
få mer tid till familjen. I sommar gör hon sitt sista VM. Men hon kommer aldrig att sluta kämpa för ökad jämställdhet inom idrotten.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var utan tvekan ett av de största ögonblicken i Nilla Fischers karriär när hon i november förra året gick upp på scenen i Globen under Fotbollsgalan för att ta emot den prestigefyllda och välförtjänta Diamantbollen. I flera dagar hade hon tillsammans med hustrun Maria Michaela Fischer filat på sitt tacktal.

– Jag ville utnyttja min plattform att nå ut till många och jag ville prata om något som betyder mycket för mig och som kan göra skillnad, säger Nilla som, påtagligt nervös men samlad, höll ett brandtal till alla fotbollsspelande tjejer. Budskapet var; ta ingen skit, sluta aldrig att spela fotboll, sluta aldrig att kämpa för jämställdhet, känn ingen tacksamhetsskuld.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Talet väckte både jubel och starka reaktioner och är sprunget ur egna erfarenheter. Erfarenheter hon delar med de flesta fotbollstjejer med ambitioner och talang och som redan från start har ett betydligt sämre utgångsläge än killar. De förutsätts inte bli proffs och får finna sig i att tilldelas sämre träningstider och får sämre förutsättningar för att nå toppen.

Nilla på fotbollsplanen när Sverige mötte Österrike tidigare i år.
Nilla på fotbollsplanen när Sverige mötte Österrike tidigare i år.

– Jag vet hur det känns att bli hånad av killarna och att någon säger ”Varför spelar ni inte på en mindre plan eller med en mindre boll?” Normen är herrfotboll, vi tjejer är undantagen. Det heter allsvenskan och så heter det damallsvenskan. Så borde det inte vara. Men det är så självklart att folk inte ens reflekterar över det. Därför är det viktigt att lyfta upp, säger Nilla.

Annons

Hon konstaterar att fotbollsvärlden har mycket kvar att jobba med när det gäller jämställdhet. Inte minst om man tittar på det enorma lönegapet mellan manliga och kvinnliga fotbollsproffs. Nilla undslipper sig en suck.

– Ja, när jag slutar med fotbollen måste jag ut och jobba för mitt uppehälle, så är det. Om jag hade haft samma lön som killar hade jag troligen inte behövt oroa mig ekonomiskt…

Nilla har hunnit fylla 34 år och räknar med att dagen då hon måste lägga fotbollskorna på hyllan inte är alltför långt borta – närmare bestämt 2,5 år fram i tiden. Då är kontraktet med Linköping slut. Det är något hon emotser med både bävan och tillförsikt.

Men en sak i taget.

Nilla Fischer flyttar till Sverige

Efter sex framgångsrika år i tyska Wolfsburg går nu flyttlasset alltså hem till Sverige och Linköping FC. Maria och gemensamma sonen Neo har redan varit på plats i några månader för att förbereda hemkomsten och skriva familjen i Sverige. De har köpt ett hus som ligger naturskönt och lantligt.

Annons

– Beslutet att flytta hem togs mer som mamma än som fotbollsspelare. Jag har trivts bra i Wolfsburg och kommer att sakna infrastrukturen och organisationen kring oss spelare. Allt är väldigt proffsigt och på hög nivå, säger Nilla, men tillägger att allt har sin tid och nu var det helt enkelt dags att ta nästa steg i livet.

För oss är ett jämställt föräldraskap jätteviktigt. Så nu blir det pay-back time för mig

– Det ska bli skönt att bo i Sverige igen, det är klart att mycket kommer att bli lättare för oss som familj. Här har vi vänner och anhöriga som har tid och möjlighet att hjälpa till med Neo vid behov. I Wolfsburg har allt legat på Maria, det har varit en oerhörd belastning för henne. Jag har tillbringat mycket tid borta, så hon har fått sköta allt hemma och fått lägga sitt eget jobb åt sidan. Utan ett socialt nätverk blir det väldigt tufft, konstaterar Nilla och berättar att man som spelare förväntas prioritera fotbollen före familjen.

Nilla och Maria Michaela Fischer på Idrottsgalan 2018
Tillsammans med frun Maria på Fotbollsgalan 2018.

Det funkar inte att utebli från viktiga träningar eller resor för att man har småbarn hemma – och det går naturligtvis ut över jämställdheten i förhållandet.

Annons

– För oss är ett jämställt föräldraskap jätteviktigt. Så nu blir det pay-back time för mig, säger Nilla med ett leende.

Nilla och Maria kämpade för att bli gravida

Hon ser fram emot att äntligen få tillbringa mera tid med sin son. Säger att det är jobbigt att vara ifrån honom så mycket eftersom det händer saker i hans utveckling varje dag. Moderskärleken flödar över alla bräddar och sedan hon blev förälder har hon insett att fotbollen inte är på liv och död; det finns annat som är viktigare.

– Föräldraskapet har förändrat mig. Jag har fått perspektiv och har också hittat ett annat lugn inombords. Jag trodde aldrig att det skulle vara så känslosamt med barn. Och då är jag ändå en ganska blödig och lättrörd person annars också. Att ha barn är precis så fantastiskt som alla pratar om och vi känner oss lyckligt lottade och väldigt tacksamma att vi fick Neo.

Annons

Det var nämligen ingen självklarhet. Paret fick kämpa länge innan Neo blev till och deras resa mot barn kantades av misslyckade försök att bli gravida.

– Det var mycket sorg och frustration. Vi kände att det kanske inte går, att vi kanske inte kan få barn. Det var heller inte särskilt romantiskt att hålla på med olika sorters behandlingar och nya försök att bli med barn och sedan bli besviken gång på gång. Vi har varit ganska öppna med våra svårigheter, det är viktigt att prata om det. För det är vanligare än man kan tro, säger Nilla.

Det var mycket sorg och frustration

Som de flesta blivande föräldrar hade hon högt satta ambitioner innan sonen föddes. Han skulle inte få något socker de första åren, han skulle bara få napp när han var ledsen, hon skulle vara konsekvent och bestämd.

Nilla fischer med sonen Neo
Nilla myser med sonen Neo.

Nilla skrattar till.

– Det mesta jag föresatte mig kom på skam. Jag är en glad och lättsam mamma som ofta och gärna skrattar med min son när han säger eller gör något dråpligt. Vi har väldigt kul tillsammans! Jag försöker hålla på regler, men det går inte alltid så bra… där har jag lite att jobba med.

Annons

Ett uppvaknande

Sedan hon blev mamma har önskan att vara en god förebild och stå upp för allas lika värde blivit allt viktigare.

– Som förälder känner man sig oövervinnerlig, jag har hittat en styrka inom mig som jag inte visste fanns. Den vill jag använda för att stötta och peppa nästa generation fotbollstjejer. De är lika mycket värda som killar ute på fotbollsplanen!

Nilla berättar att innan hon träffade sin fru inte funderade så mycket på att damfotbollen är lägre värderad än herrfotbollen.

– Jag var fostrad i att man ska vara lojal och tacksam som spelare, det blir en slags normaliseringsprocess. Jag tyckte mest att det var kul att spela och få chansen att avancera. Men när jag började umgås med min fru och hennes feministiska vänner kom orättvisorna inom sporten upp till diskussion och då insåg jag att detta aldrig skulle accepteras på en vanlig arbetsplats.

Annons

Det blev ett uppvaknande, säger Nilla, som bestämde sig för att använda sin position till att lyfta den här frågan.

– Det är dags för alla fotbollsspelande män att komma in i matchen nu. Jämställdhet gynnar oss alla, men är något vi måste göra tillsammans. Men med små steg blir det långsamt bättre. Jag upplever att damfotbollen uppmärksammas allt mer, det går åt rätt håll!

Det är dags för alla fotbollsspelande män att komma in i matchen nu

Nilla Fischer med hustrun Maria Michaela Fischer sitter och pratar
”För oss är ett jämställt föräldraskap jätteviktigt”, säger Nilla, här med sin fru Maria.

Just nu laddar Nilla inför sommarens VM i Frankrike. Som den tävlingsmänniska hon är hoppas hon förstås att Sverige ska gå långt. Samtidigt vet hon att saknaden efter familjen kommer att kännas i hjärtat.

Annons

– Det är tur att Skype finns! Men sedan, efter VM, kommer jag ju att vara på hemmaplan och förhoppningsvis kunna leva vardagsliv med hämtningar och lämningar på förskola. Eftersom det inte är lika mycket resor med Linköping FC som det har varit i med Wolfsburg så kommer jag ha tid för annat än bara fotboll. Det kommer att bli jättebra, säger hon glatt.

Vad som händer när fotbolls- karriären är över är ännu oklart. Men en dröm är att driva ett företag inom kost och träning.

– Det är något som intresserar mig och som jag har kunskap om. Jag tänker att det också vore spännande att jobba med prestation i kombination med kost och träning. Om jag kan kombinera det med HBTQ-frågor inom idrotten så vore det ännu bättre. Genusfrågorna är viktiga och eftersatta, där finns det mycket att göra, säger hon.

Annons

Vem är Nilla Fischer?

Namn: Nilla Fischer.

Ålder: 34.

Familj: Hustrun Maria Michaela Fischer och sonen Neo, 1,5 år.

Bor: i Linköping.

Gör: Spelar fotboll i Linköping sedan maj i år.

Tre snabba frågor till Nilla Fischer

Har du någon dold talang?

– Jag är oväntat bra på att ladda diskmaskinen. Jag är expert på att få plats med allt på bästa möjliga sätt så att allt blir rent. Det är ett litet pussel och jag vill göra det själv, på mitt sätt. Sedan är jag bra på matlagning också och på att grilla. Jag är familjens grillmästare!

Vad är du mest stolt över?

– Vår son Neo!

Hur ser en perfekt ledig dag ut?

– Det är en lugn hemmadag med vänner och familj. Jag tillagar något gott på grillen och så sitter vi och umgås över ett glas vin och en härlig måltid. Jag älskar god mat och trevligt umgänge.

Ur Nilla Fischers tal på Fotbollsgalan

Till alla älskade flickor: Jag vet hur det känns att bli hånad av killarna för fotbollens skull. För att du inte är tillräckligt bra eller för att du helt enkelt är bättre. Jag vet hur det känns när någon säger ”Varför spelar ni inte på en mindre plan eller med en mindre boll?” och jag vet hur det känns när klubben eller tränaren inte står bakom dig. Jag vet exakt hur det känns. Om jag stod här i dag som man, med den karriär jag haft, så hade jag aldrig mer behövt oroa mig ekonomiskt igen, för mig och mina barn. Vi spelar för att vi älskar sporten. Vi spelar för livet. Därför vill jag säga till er tjejer: Sluta aldrig spela fotboll. Sluta aldrig kämpa för jämställdhet. Känn ingen tacksamhetsskuld. Vi är värda så mycket mer. Och alla ni pojkar och killar och framför allt alla män, det är dags att komma in i matchen nu. Jämställdhet gynnar oss alla men är något vi måste göra tillsammans.

Nilla Fischer håller uppmärksammat tal på Idrottsgalan 2018
Under Fotbollsgalan höll Nilla ett uppmärksammat tal om jämställdhet inom fotboll.

Fotbolls-VM 2019 – då spelar Sverige

VM i Frankrike pågår 7 juni-7 juli. Följande dagar spelar Sverige sina gruppmatcher:

  • 11 juni: Chile-Sverige
  • 16 juni: Sverige-Thailand
  • 20 juni: Sverige-USA

Av  Maria Zaitzewsky Rundgren

Foto:  TT

Annons