Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Gaslighting: 6 fraser som avslöjar att du blir manipulerad

27 feb, 2023 
Gaslightning är en härskarteknik som är svår att upptäcka...
Får din partner eller någon annan du känner dig att tvivla på dig själv, dina känslor och ditt eget omdöme? Då kan du ha blivit gaslightad – vi listar varningssignalerna!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Gaslighting är en av narcissisternas viktigaste och effektivaste härskartekniker. Gaslighting-taktiken går ut på att på lång sikt få dig att tvivla på din förmåga att skilja mellan vad som stämmer och vad som inte stämmer.

Ordet kommer från början från titeln på den amerikanska pjäsen och filmen Gas light. Den handlar om en man som försöker intala sin fru att hon är totalt sinnesförvirrad, för att kunna stjäla från henne.

Det är en psykologisk manipulationsteknik som är svår att upptäcka. Men det finns några fraser, som Huffpost har listat, som bör få dina varningsklockor att ringa.

Se också: 7 tecken som avslöjar en narcissistBrand logo
Se också: 7 tecken som avslöjar en narcissist

1. ”Du är alldeles för känslig”

Du får ofta höra att du är överkänslig och att det var menat som ett skämt. När du försöker förmedla att du blivit sårad över något försöker personen få dig att känna att du överdriver, att du ofta tar illa upp för något som alla andra knappt skulle brytt sig om.

Annons

– Det här får offret att börja tvivla på sina instinkter och förlita sig mer och mer på den “verklighet” som skapas av den som utsätter. Det säger Lisa Ferentz, socialarbetare specialiserad på trauma, till Huffpost.

2. ”Det har aldrig hänt”

För att skapa tvivel hos dig själv så förnekar personen att det ens har hänt, när den har sagt eller gjort något kränkande.

– Så fort den som utsätter har brutit ner offrets förmåga att lita på sina egna sinnen är det större sannolikhet att offret står ut med kränkande behandling och stannar i förhållandet, säger psykoterapeuten Beverly Engel.

3. "Du är inte klok / Du är galen / Är du helt galen?"

Personen påstår ofta att du har extremt dåligt minne och att det antagligen börjar bli galen. Personen gör allt för att övertyga både dig och din omgivning om att du aldrig minns någonting och har blivit sinnesförvirrad. Till slut kan du själv börja ifrågasätt ditt eget förnuft.

– När du som blir utsatt blivit hjärntvättad under tillräckligt lång tid bekräftar gaslightern din största skräck – du är galen, säger Lisa Ferentz.

Annons

4. “Du har ett så dåligt minne”

Ibland har man svårt att minnas detaljer av till exempel en specifik konversation, det är bara mänskligt. Gaslighterns fokus är dock att få dig att tvivla på ditt minne överlag.
– Hen gör det här för att få offret att ifrågasätta sig själv, det är grunden av gaslighting, säger terapeuten Shannon Thomas.

5. “Jag är ledsen att du känner att jag har sårat dig”

Det kanske låter som en ursäkt men ofta vill personen undvika ansvaret för att ha sårat dig och vänder i stället på det och får det att verka som att ansvaret ligger hos dig.
– Det här kan få dig som utsatt att tvivla på ditt egna omdöme och dina känslor, säger psykologen B.Nilaja Green.

6. “Du borde vetat hur jag skulle reagera"

Det sjätte sättet att manipulera dig är att lägga ansvaret helt på dig. Att du borde förstå hur personen skulle reagera, detta för att undvika att behöva ta ansvar för sitt beteende.

– Gaslighting innebär att vrida på sanningen så att gasligthern kan undvika att ta personligt ansvar för sitt beteende. Genom att säga till offret att den borde vetat bättre så lägger gaslightern skulden på offret, säger Shannon Thomas.

Annons