Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Gitte blev slagen och förnedrad av sin man i 11 år

11 okt, 2017 
Hemmets redaktion
Gitte Lindholt
I elva år levde Gitte med en man som kallade henne misslyckad och misshandlade henne. I alla år trodde hon på det han sa, men en dag fick hon nog...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Gitte och hennes man Jakob bodde i ett av stadens finaste hus. Båda hade spännande jobb och en fin familj med två små pojkar. Utåt sett hade de allt och saknade ingenting.

Men vad ingen anade var att Gitte var paniskt rädd för att stöta till ett bord eller tappa en kopp. Hennes man sa ju till henne att det var synd att de hade ett så fint hus – hon var ju så osedvanligt klumpig.

Jakob var i sin fulla rätt att bli arg, skrika, spotta på och slå henne. Det ansåg han i alla fall själv, och efter elva års äktenskap hade han fått Gitte att tro att han hade rätt. Hon var klumpig och misslyckad, en nolla.

Träffades på nätet

Gitte Lindholt var ingen ödmjuk flicka som gick i ett med tapeten när hon var ung. Tvärtom. Hon hade en akademisk examen i teatervetenskap och när hon var 27 år hade hon ett drömjobb på Løgumkloster Højskole på södra Jylland där hon undervisade, regisserade teater, reste och träffade människor från hela världen. Men varje kväll gick hon hem till en tom lägenhet.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Hon hade flyttat från Köpenhamn och trots att hon var populär och omtyckt saknade hon en man att bilda familj och dela livet med. Det var år 2000 och internet var fortfarande nytt och spännande. Gitte la ut en profil på ett av många chattforum och en dag hade hon fått ett intressant svar.

– Det var från en man som kallade sig Peter. Han skrev att han bodde i Esbjerg, var affärsman och några år äldre än jag. Han verkade spännande, en vuxen man från en helt annan värld än min egen, så jag blev nog lite imponerad. Vi hade bara skrivit till varandra ett par gånger när han skrev att han ville komma hem till mig samma kväll. Jag blev överraskad och lite rädd, men tyckte också att det var spännande, minns Gitte.

Han förskönade sig själv

Men Peter kom inte. Några dagar senare hörde han av sig igen och berättade att han inte hette Peter utan Jakob. Han bodde inte heller i Esbjerg utan i London och där var han en framgångsrik affärsman. Det saknades varken pengar eller spänning och dessutom såg han bra ut, i alla fall enligt honom själv.

Annons

– Han bjöd mig till London över en helg. Vi skulle träffas på flygplatsen, men det var nära att jag inte kände igen honom. Han hade beskrivit sig själv som en lång och välbyggd man som körde en fräck Porsche. När jag väl hittade honom såg han inget speciellt ut och Porschen var en liten Fiat. Trots det vände jag inte på klacken och åkte hem och jag vet fortfarande inte varför, säger Gitte.

Något kändes fel

Helgen i London var inte speciellt trevlig, och när Gitte reste tillbaka till Danmark var hon besviken och förvirrad. Det kändes som om något var väldigt fel, att hon hade begått ett misstag som hon inte riktigt begrep.

– Några månader senare skickade han en väldigt gullig hälsning och bjöd mig att fira nyår i Rungsted. Han hämtade mig i en Audi och hade med sig champagne och alltihop var fantastiskt romantiskt. Men jag berättade inte om honom för min familj och mina vänner, för jag hade en känsla av att något var fel. Jag visste bara inte vad det var, och jag tänkte att det kanske var jag som hade missförstått något, säger Gitte.

Annons

Ville så gärna bli älskad

– Jag var en tjej med mycket låg självkänsla, trots min utbildning och mina framgångar på jobbet. Och jag ville så gärna bli älskad.

Några månader senare flyttade Jakob in hos Gitte i Løgumkloster på Jylland. Det var himmel och helvete. Gitte var säker på att hon älskade den spännande världsmannen som hon var ihop med. Och han sa att han älskade henne. Men han kritiserade henne också. Varje dag. Det kunde vara en anmärkning, en nedlåtande skakning på huvudet åt henne och det hon stod för: mjuka värden, högskoleliv, glada fester. Det intresserade inte Jakob.

De började gräla dagligen och för varje gång blev Gitte mer och mer ensam. Det var de två mot världen. Man blandade inte in andra i sitt förhållande och liv, lärde Jakob Gitte efter hon förtvivlat anförtrott sig åt en väninna. Och återigen tänkte hon att det var henne det var fel på.

Gitte Lindholt
Gitte blev mer och mer ensam och vågade inte anförtro sig åt vänner. Jakob lärde henne att man inte blandar sig i andras förhållanden.

Slagen och förnedrad

På det hela taget hade hon ju så många fel att hon fick vara glad för att Jakob över huvud taget ville vara tillsammans med henne. Men utåt såg allt bra ut. Jakob fick ett bra jobb, de flyttade till hus och Gitte hade själv också ett riktigt bra jobb. De fick två barn.

Annons

– Han slog mig första gången när vår äldste son var 14 dagar gammal. Han kallade mig alla möjliga hemska saker och sa att jag var misslyckad som mamma. Jag klarade inte av mammarollen, sa han, och jag trodde honom. Jag tänkte att jag måste skärpa mig och bli bättre.

Vågade inte lämna

–  Varenda dag under de sista fem åren tänkte jag att jag skulle lämna honom. Men jag vågade inte. Han sa att om jag bröt upp skulle jag kanske aldrig mer få träffa mina barn och jag trodde honom, säger Gitte.

En dag 2012 bestämde sig Gitte för att lägga om kosten. Hon ville få mer energi och uteslöt socker och mjöl – och mådde mycket bättre. Så mycket bättre att hon fick kraft att tänka över sitt liv och att tala med någon om det.

På sitt arbete var Gitte en effektiv karriärrådgivare med ordning på saker och ting. Nu tvingades hon se en annan sida av sig själv.

Annons

– Jag berättade för min chef om mitt äktenskap och hon förmedlade kontakt med en psykolog. Psykologen frågade varför jag hade stannat hos Jakob i så många år… Och varför hade jag det egentligen? Jag tänkte att det var för barnens skull, men jag tyckte ju inte heller att de skulle behöva se sin mamma bli slagen och förnedrad. Plötsligt förstod jag att jag måste bort från Jakob.

Planerade flykten i detalj

Pojkarna var fyra och sju år och Gitte visste att hon inte bara kunde lämna Jakob. Hon berättade för sin familj om sitt äktenskap och sitt beslut och de var beredda att hjälpa henne. Flykten planerades in i minsta detalj. Gitte gömde pass och viktiga papper och skaffade en hyreslägenhet.

Långfredagen 2012 åkte hon hem till sina föräldrar med pojkarna. Samma kväll dök Jakob upp och tog med sig den äldsta pojken hem.

Annons

Fått gemensam vårdnad

Det är över fem år sedan nu. Under de åren har Jakob bombarderat Gitte med beskyllningar och anklagelser. De har bråkat om barnen och fått gemensam vårdnad. Den äldste pojken bor i dag hos Jakob. Gitte har startat ett eget företag, Empower Lab, och vägleder andra människor i kärlek, relationer, separationer och hur man kommer vidare i livet. Hon har dessutom skrivit en bok som hon hoppas kan hjälpa andra kvinnor att lämna ett dåligt förhållande i tid.

Nu vet Gitte att hon inte är misslyckad. Tvärtom har hon fått rätt att leva sitt eget liv med sina barn, och när hon ser på pojkarna vet hon att hon gör det bra. Hon är en bra mamma, helt enkelt för att hon till slut fick modet och styrkan att tro på sig själv

Gitte Lindholt har skrivit en bok om exmannen
Gitte Lindholt har skrivit en bok om exmannen, som var psykopat och totalt förtryckte henne. Foto: Maria Hedegaard.

Text: Greta Johannsen
Foto: Maria Hedegaard  
Översättning: Anette Bülow

Läs också: Mia har skyddad identitet: Min man misshandlade mig

Mia misshandlades av sin man, lever nu med skyddad identitet.
Annons