Cornelia: Han blev besatt av mig

Kvinna i 30-årsåldern sitter i soffan och kollar ner i sin mobiltelefon. Bredvid henne sitter en man i samma ålder och försöker få hennes uppmärksamhet.

Foto: Shutterstock/TT

Vi var båda överens om att vi inte var ute efter ett fast förhållande.
Det var åtminstone vad jag trodde...
Se också: 4 enkla parterapiövningar att göra i hemmet
1:23

Efter reklamen: Se också: 4 enkla parterapiövningar att göra i hemmet

(1:23)

Slå på ljud

Jag träffade Torbjörn via en dejtingsajt kort efter att jag gått skilda vägar med min tidigare sambo. Torbjörn såg inte bara väldigt bra ut, utan var även både charmig och omtänksam.

Jag sa direkt att jag inte var ute efter ett fast förhållande och han svarade då att det passade honom perfekt. Exakt så kände även han.

Plötsligt ville han att vårt förhållande skulle vara annat

I början gjorde vi så mycket roligt ihop och jag trivdes väldigt bra i Torbjörns sällskap. Jag trodde då att vi skulle kunna fortsätta att träffas ofta och ha det precis så som vi hade då, inga krav och inga villkor.

Förutom att jag arbetade heltid så var jag även körledare. Det gjorde att jag inte hade så mycket tid över för att ses i veckorna. Det föll mig inte ens in att det här skulle vara något problem för Torbjörn, det var ju så vi hade kommit överens om att ha det.

Men plötsligt var han inte alls längre nöjd med det, utan började ringa till mig och tjata om att jag skulle försöka få en liten stund över för honom.

Det värsta var att han lät så gnällig och anklagande. För mig var Torbjörn inte alls en sådan man, utan snarare någon som själv drog sig undan så att jag fick tid att längta ­efter honom. Så det här fick nu nästan motsatt effekt.

En dag stod han och väntade på mig utanför mitt jobb och han kändes nästan hotfull när han ville att jag följde med honom för att fika någonstans. Vi behövde prata, envisades han.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Jag tyckte ju om honom, så jag valde att följa med och förklarade att jag inte kunde ha det så här och att vi faktiskt hade kommit överens om en annan typ av förhål­lande. Och då höll han också med. Ändå fortsatte han att ringa och tjata och det hände alltför ofta att han dök upp där han visste att jag var.

Allt det som till en början känts så spännande med honom var nu borta och kvar stod enbart en gnällig man som krävde mer plats i mitt liv än jag var beredd att ge honom.

Han hade en taktik för att göra mig orolig

Det slutade med att jag sa att vi inte skulle ses alls på ett tag så att vi båda fick tid att fundera över vad vi ville. Själv kunde jag inte tänka mig att ha honom som en slokörad hund omkring mig och jag förstod att de orden sårade honom.

Efter några veckor, då han ringde mig stup i ett av olika anledningar, slutade han att ringa helt en dag. Alldeles för sent insåg jag att det var hans taktik för att göra mig orolig.

Jag ringde en dag för att höra att han var okej och efter det var han på igen. Ingenting verkade bita på honom och jag hade nu inga känslor kvar för honom alls. I stället hade jag börjat träffa en annan trevlig man som jag lärt känna genom jobbet men vi var bara vänner.

Ändå ställde Torbjörn till en jättescen en dag när han såg oss äta lunch tillsammans. Jag bad honom då att lämna mig ifred. Nu var det slut.

Anklagar mig för sin depression

Efter det dröjde det en månad innan han hörde av sig igen. Då anklagade han mig för att ha lekt med hans känslor och sa att han drabbats av depression på grund av mig och min ”elakhet”. Nu får han mediciner för att klara dagen.

Hur svårt det än känns så vet jag att jag inte kan försöka stötta honom igenom hans depression. Han skulle bara se det som ett sätt att få mig tillbaka och hänga upp sig på mig ännu mer. Det är som om han har blivit helt besatt av mig och jag förstår bara inte hur jag har kunnat hamna i det här.

Jag har aldrig lekt med någons känslor och jag har hela tiden varit väldigt tydlig med vad jag vill. Sedan kan jag inte rå för om han inte tagit mina ord på allvar. Nu hoppas jag bara att han kan gå vidare med sitt liv och släppa tanken på oss två.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]