Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Helles dotter Louisa blev mördad av terrorister i Marocko

06 nov, 2019 
Redaktionen
Tårarna trillar på Helle som berättar om sin mördade dotter Louise
För tredje gången har Helle förlorat ett barn. Hennes dotter Louisa, som var på vandring i Marocko, blev mördad. Helle vet att hon aldrig kommer att förlåta de som tog hennes dotter från henne. Och sorgen kommer hon aldrig över, men hon hoppas hon kan lära sig att leva med smärtan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Helle vet hur det känns att begrava sitt eget barn. Hon har gjort det tre gånger. Första gången var det hennes nyfödda dotter som dog i plötslig spädbarnsdöd. Andra gången var det hennes 4 månader gamla son som drabbades av ett RS-virus. I januari i år fick Helle begrava sitt tredje barn.

Christina hjärnskadades under plastikoperationen - så lever hon i dagBrand logo
Christina hjärnskadades under plastikoperationen - så lever hon i dag

Dottern, 24-åriga Louisa Vestager Jespersen, blev dödad under en vandringstur i Atlasbergen med sin norska väninna. De två unga kvinnorna hittades med halsarna avskurna, den 17 december 2018, i sitt tält vid foten av berget Toubkal i närheten av byn Imlil.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

De marockanska myndigheterna och polisens underrättelsetjänst gick tidigt ut med ut med att det var frågan om ett terrordåd.

– Det är inte alls samma känsla som när jag förlorade mina andra två barn. Nu är det någon som har tagit Louisas liv på ett bestialiskt sätt, sorgen är inte alls densamma. Många har sagt att de förstår min smärta, det är snällt av dem, men jag tror inte att någon kan sätta sig in i hur jag har det, säger Helle Vesterager Jespersen.

Annons

Hon har varit sjukskriven från sitt jobb sedan mordet och försöker hålla sig uppe och vara där för Louisas tre syskon i det lilla radhuset.

Men vissa dagar ramlar hon ner i ett stort svart hål. Då sitter hon bara i soffan och gråter.

Vad gjorde de med Louisa? Led hon? Visste hon att hon skulle dö?

– Jag går hela tiden igenom händelseförloppet. Vad gjorde de med Louisa? Led hon? Visste hon att hon skulle dö? Jag kan nästan inte vara i min egen kropp när tankarna börjar snurra runt i mitt huvud.

Tårarna rinner ner för hennes kinder när hon berättar hur mycket skuld hon själv känner över vad som hände hennes dotter.

– Jag borde ha tagit hand om henne, säger hon om och om igen.

Dottern älskade äventyr

Sista gången Helle pratade med sin dotter var den 5 december när Louisa hade sin sista födelsedag. Louisa lät glad i telefon och såg fram mot den en månad långa vandringsturen som väntade, och som även betydde att hon inte skulle kunna fira jul med familjen.

Annons

Helle hade hoppats på att Louisa skulle komma hem till jul men hon var inte överraskad över dotterns planer.

För Louisa tyckte om att resa, så fort hon nosade upp ett äventyr började hon spara pengar från sina extraarbeten för att kunna ge sig av. Hon hade därför under sitt korta liv redan hunnit besöka flera ställen i världen och testat adrenalinkickar som fallskärmshoppning, bergsklättring och forsränning.

Porträtt av Helles dotter Louisa som mördades och bara blev 24 år
Helles dotter Louisa blev bara 24 år.

Denna gången gick turen till Marocko tillsammans med en norsk väninna som hon kände från skolan i Norge där de studerade ihop.

Annons

Resan var noggrant planerad, utrustningen var i ordning och det var inte första gången Louisa missade en jul hemma i Danmark.

Men de hann bara vandra i en vecka. Ett franskt par la märke till det öppna tältet på en platå på berget och gjorde den fasansfulla upptäckten av Louise och väninnan.

Hemma i Grinsted satt Louisas mamma, systrarna Silke och Christina, 23 år, och brodern Thorbjørn, 18 år, och tittade på julkalendern på tv.

”Outhärdligt att få beskedet”

Plötsligt fick Thorbjørn ett sms. Det var en norsk bekant till Louisa som undrade om de hade hört från Louisa, eftersom en dansk och en norsk kvinna hade blivit mördade i Marocko.

– Det hade vi ju inte, men så skrev han att anhöriga var underrättade och då kunde det ju inte ha något med oss att göra, minns Helle att hon tänkte.

Men kort därefter ringde det på dörren, och när Helle öppnade och såg de två uniformerade poliserna framför sig förstod hon direkt.

Annons

– Det var outhärdligt att få beskedet. Samtidigt stod jag med Louisas tre syskon som bröt ihop fullständigt. Polisen berättade att Louisa hade blivit dödad med ett skarpt föremål. Efter en halvtimme körde den ena polisen över oss till min mamma. Hon vägrade att tro mig när jag sa att Louisa hade blivit dödad, säger Helle, som inte sov alls den natten.

Därför blev hon heller inte väckt när mobilen började ringa halv sju på morgonen. Däremot var hon inte förberedd på samtalen, som kom i en strid ström. Det var tidningar som ville ha kommentarer, och Helle ställde upp.

– Det ångrade jag dagen efter, det var riktigt tufft att se sig själv i tidningarna. Jag hade inte haft tid att tänka efter, det var för tidigt att kontakta mig. Det insåg jag snabbt.

Bilderna från videon har för alltid bränt sig fast på näthinnan

Samtidigt började kondoleanserna strömma in på sociala medier och Helle fick vetskap om filmen som visade mordet på den ena kvinnan, som börjat cirkulera runt.

Annons

Från början var poliserna osäkra på äktheten i videon, som Helle ändå inte alls ville se. Därför klickade hon aldrig på länken. Men när videon helt plötsligt dök upp på hennes Facebook-sida och gick igång av sig själv hann hon se att det inte var något tvivel om att den mördade kvinnan i videon är Louisa.

– Jag kunde se att det var hon, hennes långa ljusa hår…

Helles röst spricker. Bilderna från videon har för alltid bränt sig fast på näthinnan. Hon tvekar inte att kalla dem som skickat runt videon på nätet för känslomässiga idioter.

Vill att mördarna får dödsstraff

Terroristerna som tog Louisas liv har hon heller inget till övers för.

Veckan efter mordet anhölls flera personer, misstänkta för dådet, av den marockanska polsen. 24 personer blev åtalade, och de tre huvudmisstänkta erkände att de hade mördat de två kvinnorna.

Annons

När vi träffar Helle Jespersen har domen ännu inte fallit men hon hoppas på dödsstraff. Och hon vet att hon aldrig kommer att förlåta dem. Det som de har gjort är så meningslöst och ont. Helle vet att hon aldrig kommer över det, men hon hoppas att hon kan lära sig att leva med det.

Tårarna rinner på Helle när hon berättar hur hennes dotter mördades i Marocko.
”Jag kommer aldrig att förlåta de som mördade Louisa”, säger Helle Jespersen.

På julafton 2018 tog familjen farväl av Louisa Vestager Jespersen på Rigshospitalet i Köpenhamn och den 12 januari 2019 hölls begravningen i Fonnesbæk kyrka i Louisas hemstad Ikast, där hon spenderade större delan av sin barndom. Askan valde familjen att sprida över Vejlefjorden.

Annons

– På det sättet är hon alltid med oss, oavsett vilket hav vi står vid. Hon är ute i världen, precis som hon älskade, säger Helle och ler lite när hon tänker på sin levnadsglada dotter.

Hon känner att Louisa är med henne när hon kastar blommor i havet och är säker på att Louisa även var med när Helle tackade ja till att följa med ett kamerateam från tv till brottsplatsen i Marocko.

– Jag var jätterädd i början men det var viktigt för mig att se stället där det hände, även om det var svårt. Jag lade dit en bukett blommor, och plötsligt verkade allt så fridfullt. Det var så otroligt vackert bortom bergen och jag förstod plötsligt varför Louisa ville uppleva det, säger Helle.

Hon har därför bestämt sig för att resa tillbaka till Marocko för att vandra i bergen, precis som Louisa gjorde. Hon kommer att resa tillsammans med Louisas syskon, som sagt att de gärna vill följa med sin mamma och uppleva det som deras syster tyckte så mycket om, men som också kostade henne livet.

Helles aska speds i vattnet. Här står Helle med en annan människa och tänker på dottern.
Louisas aska valde familjen att sprida över Vejlefjorden. ”På det sättet är hon alltid med oss, oavsett vilket hav vi står vid” säger hennes mamma Helle.

Terrorfallet i Marocko – det här hände:

  • 24 personer blev åtalade i fallet, tre karakteriserades som huvudmisstänkta.
  • De huvudmisstänkta erkände att de hade mördat två kvinnor.
  • Flera av de tilltalade var tidigare dömda för terrorrelaterade brott.
  • Åklagaren yrkade på dödsstraff.
  • Marocko avkunnar regelbundet dödsstraff, men har inte verkställt dödsdomar på över 25 år. En dödsdom i Marocko innebär i praktiken livstids fängelse.
  • De tre huvudmisstänkta dömdes till dödsstraff den 18 juli 2019, en fjärde person dömdes till livstids fängelse.

Källa: DR, SVT

Av  Marianne Knudsen

Foto: Kaspar Wenstrup, MEGA, Privata

Annons