Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Virsa har hjärtat utanpå kroppen: ”Jag måste försöka leva med det”

31 maj, 2021 
Caroline Compton
Flicka som föddes med hjärtat utanför kroppen.
Ibland måste Virsa, som har hjärtat utanpå kroppen, ta syrgas för att orka med.
11-åriga Virsa är en medicinsk sensation som trotsade dödsdomen läkarna gav henne. Men ett slag mot bröstet kan vara livshotande för den unika flickan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Virsa är inte som andra flickor. Hon föddes nämligen med hjärtat utanför kroppen. Det slår inte i hennes bröstkorg, utan pulserar synligt precis under huden.

Det unika tillståndet uppdagades när hennes mamma var gravid och läkarna gav inte mycket hopp. De trodde att flickan skulle dö, antingen i magen eller under förlossningen. Men Virsaviya Borun-Goncharova trotsade oddsen och har nu fyllt 11 år.

Se också: Lilla Alice föddes med cancer

Lilla Alice föddes med cancer – var täckt av blåmärkenBrand logo
Lilla Alice föddes med cancer – var täckt av blåmärken

Virsa föddes med en defekt som gör att revbenen och magmusklerna inte utvecklas normalt. Även om det ser speciellt ut så är det inget som gör ont.

Skydd över hjärtat

Men 11-åringen från Florida i USA måste bära ett skydd över hjärtat.

Annons

– Hon vet att hon är speciell och att hon måste vara försiktig. Ett slag mot bröstat kan vara livshotande för henne, säger Virsas mamma Dari, 31 år.

Virsa föddes i Ryssland men hennes mamma tog med henne till USA i hopp om att läkarna där kunde rädda dottern. Men det visade sig att en operation var omöjlig.

Den lilla familjen bosatte sig i Florida och här försöker Virsa leva så normalt som möjligt. Hon älskar att sjunga och dansa och leka med sina kompisar, som en helt vanlig 11-åring.

När hon är väldigt aktiv måste hon dock ta syrgas eftersom hennes hjärta har svårt att få ut tillräckligt med blod och syre till lungorna.

Virsa medger att hon ibland är lite orolig för att ha sitt hjärta på utsidan av kroppen.

– Jag måste bara försöka leva med det. Ibland är det lite svårt, när jag får så lite luft att jag blir yr, säger hon tappert.

Startade Instagramkonto

11-åringen är stolt storasyster till Ervin, 3 år, som föddes helt frisk. Han är väldigt fascinerad av sin systers hjärta.

Annons

– Han älskar att lägga handen på det, eller bara ligga bredvid mig och se hur det slår. Ervin tycker mitt hjärta är magiskt, säger Virsa.

Som alla andra har Virsa känns av coronapandemin.

– Det har varit ett väldigt tråkigt år, eftersom jag bara har varit hemma, säger hon.

Med sin mammas hjälp startade Virsa ett konto på Instagram. Här följer nästan 30.000 människor Virsas dagliga liv och hon får många kommentarer. Något som fått tiden att gå lite snabbare under året!

Här kan du hitta Instagramkontot virsaviya_art_heart.

Annons