Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Hunden Melker gör succé på Instagram – har 87 000 följare

13 okt, 2022 
Text: Susanne Stamming
Hunden Melker, som gör succé på Instagram, ser ut att ta en selfie på sig själv i solnedgången.
Melker är en riktig stjärna. På Instagram följer nästan 87 000 människor den isbjörnsliknande snälle samojedhunden som föredrar snöiga vintrar framför soliga somrar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Melker skäller glatt välkommen när man närmar sig hans hus och trädgård. Han är stor, jättelurvig och vit så det är ingen risk att någon missar honom, men han tar det säkra före det osäkra och ger av några skall ändå.

Han ju lite kändis också, i alla fall på Instagram och då får man kanske vara lite diva.

Se också: Hunden Kiiva briljerar på sin skateboardBrand logo
Se också: Hunden Kiiva briljerar på sin skateboard

Egentligen gillar han vintern bäst och då ligger han mer än gärna ute i snön mest hela dagen. Sommar och solig höst går bra det också, men kan vara lite tufft med gener som kommer från det arktiska hållet.

Samojedhund – en krävande ras

Melker är en samojedhund och just en sådan ras var vad matte Gabriella Sollenius ville ha för tio år sedan när han kom till familjen.

Annons

– Vi hade en labrador när jag var liten som jämt rymde. Det var ingen vanlig labrador, vi fick leta upp och hämta honom varje gång.

Kanske var det lite extra pinsamt eftersom Gabriellas båda föräldrar är poliser, men det slutade alltid lyckligt.

Hunden Melker leker med matte Gabriella.
Bästisar: Hunden Melker och matte Gabriella.

När dottern blev 15 år började ändå hennes pappa och mamma ge efter för hennes tjat om en ny hund i familjen och den här gången blev det en samojed.

Jag såg en bild och fastnade direkt

– Jag såg en bild och fastnade direkt. Den är ganska krävande som ras, behöver motion och stimulans, men har också mycket charm, säger Gabriella.

Familjen tog en titt på Svenska Kennelklubbens hemsida och hittade en uppfödare som hade kull. Men när de ringde visade det sig att alla redan var sålda och de skulle dessutom behålla en av valparna själva.

Annons

– Vi letade vidare utan att direkt hitta någon först.

Så plötsligt ringer de från den första kenneln och berättar att de är på semester i trakterna. De har med sig valpen de själva behöll, men hade ändrat sig och ville gärna visa upp honom.

– De kom förbi i sin husbil med Melker, hans mamma och två hundar till. Fast Melker hette Whiskey då. Vi bestämde oss snabbt och så hade vi en valp.

Whiskey fick byta namn till Melker.

– Jag var väl lite före min tid för idag är ju Melker ett trendigt barnnamn. Det var det inte då, säger Gabriella och skrattar.

Vovven visade sig vara ganska duktig och blev rumsren snabbt. Däremot gillade han inte att lämnas ensam.

– Sedan måste han alltid hälsa på alla, annars blir han nervös och skäller. När vi skulle fira mamma på restaurang fick vi ta med honom. Han vill alltid vara med, även om han är tryggare numera.

Annons

Melker fick snabbt 10 000 följare

Första bilden på Melkers egna instagramkonto la Gabriella upp 2016 efter att en av hennes vänner i skolan påpekat att det var väldigt mycket hundbilder på hennes sida. Då kändes det bättre att Melker fick sin egen sida.

– Så det är tack vare henne, kan man säga.

Därefter gick det snabbt. Redan samma år hade Gabriella och Melker nått 10 000 följare. Framförallt verkar det ha varit en del charmiga och lite humoristiska videoklipp som satte fart på hur populär han blev.

– Sedan blev det olika stora företag som delade en video speciellt och då tog det verkligen spinn. Även när tidningar, privatpersoner och andra delade mina klipp så ledde det hela tiden till nya följare, berättar Gabriella.

Det blev mer och mer intensivt och hon började vika speciella dagar åt att ordna innehåll till instagramkontot. Nya bilder och filmklipp behövdes till Melkers sida och det blev viktigt att vara effektiv, nya foton och filmer skulle presenteras varje dag.

Hunden Melker sitter på en äng med maskrosor och ser nöjd ut.
Melker poserar bland maskrosorna. Fast egentligen föredrar han snö och kyla.

– Jag kände ett ansvar för alla som följde honom. Det var oftast roligt, men ibland var det nästan som ett jobb.

Annons

Når ut till lika många som Bianca Ingrosso

Gabriella fick komma på nya idéer och 2018 la hon upp en video som fick över 300 000 som tittade – siffror som är i klass med vad giganter som Bianca Ingrosso kan få på sina klipp.

– Det finns några få såna som verkligen gått i taket. En av de mest populära är när Melker slagit in sig själv som julklapp i ett paket.

En av de mest populära är när Melker slagit in sig själv som julklapp i ett paket

Annars är det filmsnuttar där Melker ”pratar” genom ett mjuk ylande som blivit populärast. Han kastar huvudet bakåt och småpratar lite, utan att låta alls skräckinjagande.

De tidiga framgångarna gjorde det roligt att fortsätta skapa material, men det började dyka upp nya problem för matte.

Hunden Melker ylar som en varg.
Melker kan yla som en varg!

– Jag upptäckte genom en tjej som skrev till mig att ett ganska känt företag använde en av mina bilder, utan att de varken frågat om de fick eller betalat mig. När tjejen som tipsade mig hade fått ett paket med produkter skickade till sig så låg det också en bild från min instagramsida där som en slags inspiration.

Annons

Bilden var en kul lite gammaldags bild på Melker där det ser ut som han tar en selfie.

– Jag började läsa på vad som gäller och insåg att de inte fick göra så här.

Gabriella ville ha ersättning och tog kontakt med företaget och fick till slut något för bilden.

En annan bild användes av välkända amerikanska magasinet Cosmopolitan – även där utan att de frågat. Ännu en gång skrev Gabriella till dem och de tog bort bilden, dock utan att betala henne.

– Jag skulle kanske gjort annorlunda i dag, för de kom undan med att ta bort den bara.

Under tiden växte följarna på Melkers sida till över 100 000 på Instagram, på facebook till 31 000.

– I dag är det väl runt 87 000, för jag hade en period när jag inte hann med att lägga ut bilder och filmer. Det var nästan en ångest när jag inte publicerade nytt. Jag kände inte så mycket inspiration heller, men nu börjar det kännas roligt igen.

Gabriella får många meddelanden också från människor som vill se mer av Melker och det känns både trevligt och lite krävande ibland.

Annons

Melker jobbar som hundfluenser

Melker har också haft en del samarbeten som hundfluenser han är – allt från hundmat från USA till olika företag som gör tryck på kuddar och hundtavlor.

– Det har inte bara varit att jag fått varor, utan vi har tagit betalt också. 10 000 för tre korta filmer brukade vi ta, Melker och jag, säger hon och tittar leende på sin hund.

Problemet de senaste åren har varit att Gabriella flyttat till Falkenberg och jobbat mycket. För att göra innehåll har hon behövt planera in lediga dagar.

Matte Gabriella håller om Melker.
Gabriella fick Melker för tio år sedan då hon var 15 år.

– Jag jobbar som väktare på Gekås i Ullared. Det är världens roligaste jobb och kanske lite påverkat av att mina föräldrar varit poliser. Det händer i alla fall alltid något, säger Gabriella.

Annons

Båda hennes föräldrar är pensionerade i dag, deras kunskap har inspirerat och att prata jobb blir enkelt.

Gabriella själv häpnar fortfarande över att folk inte inser att vad de gör på Gekås alltid ses av någon. Det stjäls otroligt mycket.

– En del kan slänga det de tagit i en soptunna intill när de ser oss. De verkar tro att vi inte ser det – vilket det naturligtvis gör.

Men det är inte bara tjuvar som står på agendan i tjänsten. Som vakt får hon också ta hand om sjukdomsfall, olyckshändelser och mycket mer. Ett varierande och inte sällan dramatiskt jobb med andra ord.

Porträtt av Melkers matte Gabriella framför en svart husvägg.
Gabriella arbetar som väktare.

Att Melker skulle följa med och bli vakthavande tjänstehund är däremot inte troligt alls, även om han kan yla som en varg.

– Han gör sig nog bäst på Instagram. Dessutom gillar han inte att åka bil och det är ändå en bit till Ullared.

Fotnot: Du hittar Melker på Instagram: @samoyedmelker och på Facebook: Samoyed Melker

Annons