Hur får jag mina vuxna barn att sluta bråka?

När rollerna i en familj förändras kan det vara läge att sitta ned och tala igenom sakerna.

”Tar illa vid mig av allt skitprat”

Jag har två söner som båda står mig mycket nära. Deras pappa dog när de var i tonåren, så vi tre svetsades kanske samman lite extra efter det.

De har nu egna familjer och jag har hjälpt dem med barnvakt och hämtning från skolor och dagis i alla år. Det har bara varit helt självklart.

Numera börjar rollerna bli något ombytta. Det är jag som mer behöver deras hjälp och det har börjat skära sig. Jag har alltid varit rörlig och aktiv. Har många väninnor och ett nyss avslutat samboförhållande. Vi gled ifrån varandra och insåg till slut att vi skulle må bättre var och en på sitt håll. Vi är dock vänner, men jag kan inte vänta mig någon hjälp från honom, han är själv rätt skröplig.

Sönerna har aldrig gillat honom. De verkar rätt kallsinniga inför min nya situation, att jag behöver dem – båda. Jag har artros och har nyligen opererats i magen för en i och för sig ofarlig cysta, men operationen gick lite fel och jag har inte riktigt återfått krafterna efter det, har hjärtflimmer också och tungt att andas ibland.

Annons

Jag har huset kvar, men måste nog sälja snart. Jag märker en påtaglig irritation mellan sönerna när jag ber om hjälp. ”Har inte brorsan kunnat göra det när han ändå” och så vidare. ”Kan du inte för en gångs skull be din andra lata son” kan jag få höra. De baktalar varandra och har synpunkter på varandras barn, mina barnbarn som nu är i tonåren.

Jag älskar dem alla och tar illa vid mig av allt skitprat. Hur ska jag få dem att sluta fred? Vill att de ska ha en nära relation när jag är död.
Gullie

Relationsexperten Anne-Marie Furhoff:

Anne-Marie Furuhoff är Året Runts familjerådgivare
Vill du fråga terapeuten? Mejla din fråga till [email protected]

Annons

”Du kan kräva att de inte lastar dig”

När rollerna förändras i en familj såsom det har blivit för er, då kan man ibland behöva samlas och prata igenom det hela. Det handlar om att gå igenom vilka hjälpbehoven är och vilka möjligheter som finns att lösa dem inom familjen. Utgångspunkten är att var och en gör så gott den kan. Det som inte kan lösas inom familjen få organiseras genom köp av tjänster.

En del av det som dina söner kastar ur sig mot varandra bottnar kanske i att de känner sig otillräckliga och får dåligt samvete för att de inte kan hjälpa till så mycket som de vill.

Din uppgift är att lasta av dem deras skuldkänslor genom att visa att du förstår att de vill hjälpa och gör så mycket de hinner och orkar.

Annons
Annons

I den mån sönerna fortsätter att öppet bråka med varandra kring detta så måste du vara tydlig med att du inte vill höra det. Du kan kräva av dem att de inte lastar på dig den sorg som sådana stridigheter ger.

Läs också:

Ingrid: Jag är trött på mina gamla föräldrars gnäll

Min gamla mamma får inte den vård hon behöver