Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Therése Lindgren: "Efter många år i terapi kunde jag sluta hata mig själv"

02 jun, 2022 
HILLEVI WAHL
Therése Lindgren är midsommarfin, klädd i vitt och med blomsterkrans i håret.
Therése Lindgren räknas som en av Sveriges mäktigaste kvinnor. Ändå är hon rädd för nästan allting.
– Min psykolog säger att jag är ”orosintolerant”. På samma sätt som en del människor kan vara laktosintoleranta.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Therése växte upp i en typisk medelklassfamilj i ett villaområde i Nynäshamn med en tre år yngre lillebror. Mamma jobbade på kontor och pappa sålde maskinkomponenter.

– Jag tog tidigt min storasysterroll på stort allvar och lärde min lillebror att läsa och klättra i träd. Och så var jag väldigt omhändertagande och förtjust i djur. Vi hade vandrande pinnar, fiskar, fåglar, kaniner och hund. Min dröm var att bli jurist eller veterinär, säger Therése.

Hon hade lätt för sig i skolan och sommarloven var långa.

Therése Lindgren som liten flicka, sittande på golvet iförd en t-shirt med hemma-målat motiv och klippta fransar.
Therése som liten.

– Alla mina barndoms somrar spenderade vi nere i Småland. Mamma har ett sommarställe i Loftahammar, som ligger vid kusten. Som jag minns det var det sol varje dag och vi brukade packa vår lilla väska och ta roddbåten till en ö och sola och bada hela dagarna, säger Therése.

Annons

Allt förändrades när Therése Lindgren blev våldtagen

I sitt Sommar i P1 berättade Therése om hur allt förändrades en midsommar när hon var i de övre tonåren. Om sveket och övergreppet som kom att förändra allt. Om hur hon blev våldtagen av någon som hon trodde var hennes vän. Om hur hon började hata sig själv.

Therése Lindgren med en alpacka, som snusar henne i örat.
Kärleken till djur av alla de slag är stor.

Var det självklart för dig, att berätta om det i Sommar?

– Nej, verkligen inte. Jag hade så länge drömt om att få sommarprata. När jag växte upp var sommarpratet en central del av våra somrar. Mina föräldrar lyssnade alltid. När jag fick förfrågan, så tänkte jag först prata om veganism eller djurens rätt. Men sedan insåg jag att det bästa jag kan göra är att gräva där jag står. Det är bara då man kan hjälpa andra.

Annons

Vad fick du för reaktioner?

– Det var otroligt många som hörde av sig och berättade att de kände igen sig. Både unga och gamla. Inte minst i det där, att man lägger skulden på sig själv efter ett övergrepp. Eller får den där märkligt skambeläggande frågan ”hade du druckit mycket”, om man trots allt tar mod till sig och berättar om det för någon.

Det här är Therése Lindgren

Ålder: 35.
Gör: Entreprenör, författare, youtuber, influencer.
Bor: I Stockholms innerstad och sommarstuga i Roslagen.
Familj: Fästmannen Anders Vesterlund och hundarna Rasmus och Ronja.
Aktuell med: Ambassadör för Bookbeat, där hon nu släpper sin tredje bok, har skrivit manus till tv-serien Dumpad, på Discovery +.

– Inte förrän efter många år i terapi kunde jag sluta hata mig själv. Nu, som vuxen, vill jag bara ta hand om den där lilla Therése, som jag en gång var, och berätta för henne att hon är starkast i världen, och påminna henne om att allt kommer att bli bra, säger Therése.

Panikångestattackerna kom allt tätare

Sin första panikångestattack fick Therése Lindgren i 20-årsåldern. Då jobbade hon som mediasäljare i Gamla Stan på en av Sveriges största mediebyråer och hade aldrig hört talas om psykisk ohälsa.

Se också: 10 saker om Therése Lindgrens liv och karriär

10 Saker om Therese Lindgrens liv och karriärBrand logo
10 Saker om Therese Lindgrens liv och karriär

– Jag älskade att jobba hårt, var framåt och duktig, och skulle just in i ett möte när panikattacken kom. Det var fruktansvärt. Det kändes precis som att jag fick en stroke och skulle dö, säger Therése.

Annons

Attackerna kom efter hand allt tätare och tätare, ibland flera gånger per dag.

– Jag kunde plötsligt börja se suddigt, fick hjärtklappning och svår andnöd. Min kropp skakade och jag förlorade kontrollen helt. Efter en attack var jag så slut att jag kunde däcka och vakna upp helt tom. Det gjorde att jag försökte undvika arbetsuppgifter som utlöst attacker. Jag bokade av möten, slutade svara i telefon och vågade inte träffa nya människor. Till slut kunde jag inte längre arbeta som säljare. Jag tvingades säga upp mig och blev sjukskriven.

Therése Lindgren ute i naturen med Anders Vesterlund och deras hundar. Han sitter med den ena hunden på en klippa i bakgrunden, hon bär den andra innanför västen.
Nära naturen med Anders och hundarna.

När hon sökte professionell hjälp 2011 fick hon diagnoserna paniksyndrom, generaliserad ångestsyndrom, posttraumatisk stressyndrom, depression och utmattning. Hon fick mediciner, samtalsterapi och kbt.

Annons

Jag var rädd för att min pojkvän skulle dö eller lämna mig

– Jag fick bland annat skriva en lista på allt som jag var rädd för. Den blev jättelång. Jag var rädd för att min pojkvän skulle dö eller lämna mig, att mina hundar skulle sätta i halsen och kvävas, att jag skulle ha cancer, att mina följare skulle tycka jag var äcklig och ful, att jag skulle bli gravid trots att jag använder preventivmedel, att jag skulle hamna i fängelse fast jag aldrig gjort något mer olagligt än att parkera på en lastzon.

Therése Lindgren står på ett öppet fält mellan träden, där pojkvännen Anders Vesterlund håller om henne bakifrån. Hon vänder ansiktet bakåt mot honom och de tittar kärleksfullt på varandra.
I Anders Vesterlund har Therése hittat kärleken.

Therése nämner även rädslan för att bli attackerad när hon är ute med hundarna, eller att hon inte ska hinna till en toalett när hon är nödig, och så vidare.

På Youtube hittade hon en trygg plats

Under sjukskrivningen hittade hon en lugn och trygg plats på Youtube.

Influencern och videobloggaren Therése Lindgren i vita kläder och mot en vit bakgrund.
På Youtube hittade Therése Lindgren en plats som inte gav henne ångest. Men föga anade hon vilket genomslag det skulle få.

– Trots att jag var ganska ointresserad av smink, så blev jag lockad av att försöka göra en video själv. Nyfikenheten gjorde att jag till och med vågade gå in i en sminkbutik och handla. Sedan köpte jag en kamera av någon skum typ på Blocket och gick hem och filmade min första videon i en tagning, speedade upp den rejält och la på musik. Så enkelt var det. Jag hade ingen större plan än så.

Annons

Efter hand blev hon allt bättre på att filma, redigera och lägga på effekter. Hon lärde sig prata med sina följare. Och samtalen handlade snart om mycket mer än bara smink. Hon öppnade upp om sin kamp mot panikångest och tittarna fick ta del av hennes hjärtefrågor så som djurens rätt.

Tidslinje – Therése Lindgren

1987 Föds i Nynäshamn
2011 Jobbar på en av Sveriges största mediebyråer. Drabbas av panikångest, depression och utmattning.
2013 Börjar videoblogga på Youtube.
2015 Blir Årets Youtuber på Guldtuben.
2016 Ger ut boken Ibland mår jag inte så bra.
2017 Släpper boken Vem bryr sig?. Får priset Guldråttan av Djurens Rätt.
2020 Är värd för Sommar i P1. Ger ut Mina bästa år: Bullet journal för att må bättre.
2022 Släpper ljudboken 30 saker som jag önskade att jag visste innan jag var 30 på Bookbeat.

– På Youtube hittade jag en plats som inte gav mig ångest. Där fick jag ha roligt och vara kreativ utan krav på prestation. Redan då var jag äldre än många andra influencers. Jag fick steppa in som en storasyster, som de yngre frågade om råd. Det kunde handla om allt från vad man skulle tänka på när man flyttade hemifrån, till hur jag hade gjort första gången jag fick mens.

Therése Lindgren och Anders Vesterlund står framför sitt sommarhus med sina hundar i famnen, och blomsterkransar i håret. Även hundarna bär blomsterkransar.
I sommar njuter Therése, Anders och hundarna Rasmus och Ronja av lugnet i sin lilla stuga i Roslagen.

Det direkta tilltalet och tajmingen gjorde att Therése blev en virtuell kompis till en miljon tittare. Tre år i rad blev hon utsedd till Årets Youtuber. Hon har rankats som mäktigast i Sveriges Maktbarometer och toppar Internetstiftelsens lista på vilka influencers och youtubers som svenska barn och unga följer. Hon håller på att skriva manus till en dramaserie som heter Dumpad, som ska visas på Canal + och i juni släpps hennes tredje bok, 30 saker som jag önskade att jag visste innan jag var 30, på Bookbeat.

Annons

Therése Lindgren vill inte ha barn

En av de viktigaste lärdomarna, som hon själv har gjort, är att hon faktiskt inte måste utsätta sig för sådant som gör henne orolig.

Jag har äntligen landat i att jag är annorlunda

– Jag har äntligen landat i att jag är annorlunda. Och att det är okej. Varför måste alla vara så himla sociala jämt? Och stressa, och utmana sig och skaffa barn och göra likadant? Det är väl jättebra att det finns olika sorters människor. Jag vill till exempel inte ha barn. Och jag kan sakna förebilder som inte har barn, för jag vet inte riktigt vad man gör resten av livet om man inte skaffar barn. Men det får jag väl ta reda på.

– Just nu gör jag bara det jag vill, och känner att jag mår bra av. Jag tror aldrig att jag har mått så här bra, någonsin! Så när alla andra flänger runt på semestern för att maxa sina upplevelser, så tänker jag göra precis tvärtom. I sommar ska jag och Anders bara njuta av lugnet i vår lilla stuga i Roslagen och promenera med hundarna i skogen. Bara låta dem springa fria, säger Therése.

Therése Lindgrens sommarfavoriter

Bok i hängmattan:

Omslaget till Depphjärnan, bok av Anders Hansen.

Depphjärnan av Anders Hansen. Den kan jag verkligen rekommendera. Boken är väldigt pedagogiskt skriven och förklarar varför många mår dåligt, trots att vi egentligen har det så bra.

Tv-serie en regnig dag:

Highschool-elever i tv-serien Euphoria på HBO.

Just nu är jag helt uppslukad av Euphoria, på HBO, som handlar om ett gäng high school-elever som försöker navigera sig fram genom ett minfält av sex, droger och fester. Det är HBO:s mest tittade serie, extremt påkostad och speciellt filmad. Rent konstnärligt är det en kul och intressant upplevelse att titta på.

Godaste sommardrinken:

Drinken mojito.

Jag älskar en riktigt god mojito, med eller utan alkohol. Min kille jobbade som bartender tidigare. Det händer att han skämmer bort mig med en perfekt mojito på verandan till vårt sommarställe.

Annons

Smultronställe i Sverige:

Nynäshamns skärgård. Den är minst lika vacker som Stockholms skärgård, men inte alls lika packad med folk. I Nynäshamn finns en jättefin gästhamn och i skärgården finns det ett helt pärlband av mycket fina små öar, där man kan slappna av och tälta eller bara sola och bada.

Min bästa sommar:

Therése Lindgren och Anders Vesterlund står ute i vattnet i badkläder och håller om varandra. På klippblocken intill väntar deras hundar.
Sol, bad och en härlig stund med de närmaste.

Jag tror att det är den här sommaren, för jag har aldrig någonsin mått så här bra. Jag har landat i att det är okej att vara annorlunda, och känner mig så tillfreds med mig själv. Det ska bli så härligt att bara få vara i min lilla stuga i Roslagen med min kille och min hund. Och bjuda ut familjen på besök.

Se också: Titta in i de kända svenskarnas lyxiga lantställen

Titta in i de svenska kändisarnas lyxiga lantställenBrand logo
Titta in i de svenska kändisarnas lyxiga lantställen
Annons