Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

”Jag blev kär i min ex-mans bästis” – Resan till Frankrike förändrade allt

02 dec, 2022 
Birgitta Lindvall Wiik
Marie-Louise och Janne blev ett par i Frankrike.
Marie-Louise och Janne hade känt varandra mer än halva livet när de plötsligt blev kära under en semesterresa i Frankrike
Janne och Göran var vänner sedan barndomen. Deras fruar Marie-­Louise och Anette fann också varandra. De umgicks familjevis och barnen blev nästan som kusiner. Efter att båda paren separerat slog kärleken till på nytt. Denna gång blev Marie-Louise kär i sin ex-mans bästis. Kärleken var besvarad, men var det verkligen okej att dejta bästa vännens ex-fru?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
VIDEO: Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hållaBrand logo
VIDEO: Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hålla

Jannes fingrar glider vant över pianotangenterna på det som är Marie-Louises piano. Hon spelar på det en gång om året, Stilla natt är ett måste på julaftonen!

– Jag fick det av mamma som barn och det har följt med i varje flytt, säger Marie-Louise.

Janne sitter vid Marie-Louises piano.
Janne spelar på pianot som Marie-Louise haft sedan hon var barn. Varje jul sätter hon sig vid tangenterna och spelar Stilla natt.

På väggen i vardagsrummet hänger tavlan som deras vän Olga målat. Den föreställer paret i Paris. Det var i Frankrike, eller snarare under resan dit, som det sa klick mellan de två gamla vännerna.

Annons

– Vi har känt varandra sedan vi var unga och aldrig sett på den andra på det viset, säger Marie-Louise.

Träffade första maken på discokväll

Hon träffade sin första man Göran redan som 21-åring.

– Jag älskar att dansa och träffade honom under en discokväll på 1970-talet. Göran var bästis med Janne, så även han kom ganska fort in i mitt liv.

Janne minns tydligt första gången de sågs. Det var på en fjällresa i Sälen. Marie-Louise jobbade som journalist och hade hyrt tidningskoncernens fjällstuga.

Se även: 5 kändispar du inte visste har barn ihopBrand logo
Se även: 5 kändispar du inte visste har barn ihop

– Vi åkte upp i snöstorm mitt i natten. Jag hade precis träffat min blivande fru Anette, men det var för tidigt att ta med henne.

Marie-Louise var jättenyfiken på tjejen som Janne träffat, och så småningom fick hon sin nyfikenhet stillad. Hon och Anette blev också goda vänner.

Annons

Paren umgicks i samma gäng, och vänskapen fick en extra skjuts efter att Marie-Louise och Göran bott med sin familj i USA under ett par år.

Jobbade med journalistik i USA

– Det var en spännande tid då jag frilansade och intervjuade kändisar som Arnold Schwarzenegger, Tom Cruise, Nicole Kidman och Frank Zappa. Jag älskade att dansa till Zappas låt Bobby Brown, men hade ingen aning om vad han egentligen sjöng om förrän han berättade det för mig, skrattar Marie-Louise.

När familjen flyttade hem till Sverige igen köpte de en villa i Huddinge där Göran och Janne vuxit upp, och där Janne och Anette nu bodde. Familjerna umgicks tajt, och firade kalas och åt middagar.

Barnen trivdes lika bra ihop som de vuxna, och när paren skilde sig med några års mellanrum fortsatte de att ses. Alla sågs dock alltid när det vankades kalas.

– Jag hann ha några relationer, Janne med. Göran träffade sin nya fru Olga som också blev en god vän. Vi har alltid umgåtts otvunget med varandra, säger Marie-Louise.

Annons

Följde med på resa till Frankrike

Det var därför inget konstigt med att Göran föreslog att hon skulle följa med på hans och Olgas bilsemester till Frankrike.

– Vi hade kalas för Michelle och jag stod i köket och fixade kaffe när Göran frågade vad jag hade för sommarplaner. Han föreslog att jag skulle haka på dem. Göran och Olga hade hyrt ett hus i Frankrike och Janne skulle också med. Vi skulle paddla kanot och spela spel på kvällarna.

Janne och Marie-Louise blev ett par i Frankrike.
Det var på en resa till Franrike, tillsammans med exmaken Göran och hans nya fru Olga, som Marie-Louise och Janne insåg att de var kära i varandra.

Det skulle bli tre veckor som ingen av dem glömmer. Janne och Marie-Louise är överens om att det började pirra i hjärteroten innan de ens hunnit lämna Stockholms län.

Det här är Marie-Louise & Janne

  • Namn: Marie-Louise Marc, 64, författare, Janne Yttersjö, 65, pensionär.
  • Familj: Marie-Louises barn Emily, 39, och Michelle, 32, med familjer och Jannes barn Hannes, 34, och Linn, 29, med familjer.
  • Bor: Kungsholmen, Stockholm.
  • Marie-Louises senaste bok: Tjejmiddagen (Printz publishing)
Annons

Såg sin vän med helt nya ögon

– Jag slogs av vilken härlig röst Janne hade. Jag gillade sättet han uttryckte sig på, och blev så överraskad över min reaktion. För mig hade ju Janne alltid varit Görans bästa vän och Nettans man. Plötsligt såg jag på honom med helt nya ögon. Jag kände mig uppfylld och förälskad som en 17-åring fast jag var 53, och det kändes förbjudet. Man går inte och blir kär i sin exmans bästa vän. Att kliva över gränsen från vänskap till kärlek, hur kladdigt kunde inte det bli? säger Marie-Louise.

Janne ler och håller med. Han kände ganska snart precis likadant för Marie-Louise.

Resan gick vidare med båt från Göteborg till Tyskland och sedan mot Frankrike. Spänningen mellan paret gick nästan att ta på, och innan bilen rullade över gränsen till Frankrike var även Janne hopplöst förälskad.

Berättade för Janne hur hon kände

Marie-Louise och Janne delade rum men var noga med att ha en ”korvkudde” mellan sängarna. En kväll tog hon mod till sig och sa vad hon kände. Janne kände likadant, men sa att de måste lägga band på sig.

Annons

– Sedan dröjde det inte länge förrän vi kastade den där korvkudden på golvet. Vi kunde inte motstå varandra, skrattar Janne.

På en promenad avslöjade han allt för Göran, som reagerade oväntat.

– Göran bara skrattade och sa att de hade förstått det från början.

Tre veckor gick snabbt i förälskelsens rosa skimmer och när det var dags att åka hem var Marie-Louise och Janne rädda att förtrollningen skulle brytas. Och vad skulle barnen säga?

Förlovade sig i Paris

– Vi hade ett långt samtal när vi kom hem. Vi kom fram till att vi ville satsa på vår relation. Det här var inte bara en sommarflirt. När vi berättade om vår kärlek för barnen var det heller inga problem. Alla kände ju redan alla, vi kan varandras historia och det underlättade vår relation, säger Marie-Louise.

– Vi åkte till Paris och förlovade oss redan efter ett år, och för fyra år sedan gifte vi oss. Självklart var Göran, Olga och alla våra barn med, säger Marie-Louise.

Marie-Louise Marc med sin bok Tjejmiddagen.
Efter ett helt arbetsliv som journalist förverkligade Marie-Louise drömmen om att bli författare i samband med att hon blev uppsagd. I dag skriver hon feelgoodromaner, och hennes senaste bok heter Tjejmiddagen.

Blev feelgood-författare

Under deras år tillsammans har Marie-Louise förverkligat drömmen om att bli författare. Efter många år som journalist för magasin blev hon uppsagd vid 55 års ålder. Med Jannes fulla stöd tog hon steget att skriva sin första feelgoodroman, och sedan dess har det blivit många fler.

Annons

Hon hämtar ofta stoff från det verkliga livet och den senaste boken Tjejmiddagen är inget undantag. Den handlar om tre väninnor som lär känna varandra på gymmet när två av dem precis blivit dumpade via sms. De äter middag ihop en gång i månaden och sedan utvecklar sig ett oväntat drama, delvis i Huddinge, där både hon och Janne bott.

– Jag har själv två väninnor som jag lärde känna på gymmet, på exakt det sättet, och vi ses regelbundet över en bit mat, skrattar Marie-Louise.

Än så länge finns inte hennes och Jannes kärlekshistoria med i någon berättelse – även om den skulle platsa i vilken feelgoodroman som helst.

Sångtext.
När de gifte sig fick de en specialskriven sång av Marie-Louises exman Göran, hans fru Olga och alla barn, skriven till melodin från just Stilla natt.
Annons