Lästips: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Jenny Strömstedt om sin katt – instagramkatten Kerstin

08 dec, 2015 
AvGunilla Hedenby
Jenny Strömstedt med familjens katter.
Niklas Strömstedt tyckte först att hustrun Jenny kunde ha valt en sötare katt, men hela familjen blev snabbt förälskad i Eva-Charlotte. Hon fick snart sällskap av Kerstin – som nu är kändis på Instagram.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Jenny Strömstedt och katterna:

Beskriv er själva i några få ord.
– Vi är en trio bestående av en kvinnlig journalist och trebarnsmamma till döttrar som börjar bli stora, och två devon rex-katter som har blivit ställföreträdande bebisar.

Hur länge har du, Kerstin och Eva-Charlotte haft en relation?
– Eva-Charlotte hämtades i Vingåker för fem år sedan som sällskap till min första katt som inte finns längre, och ett år senare hämtade vi Kerstin från samma uppfödare men i Stallarholmen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Hur var det när ni träffades?
– Det var faktiskt inte kärlek vid första ögonkastet med Eva-Charlotte. Devon rex-katter har väldigt stora öron och taniga, relativt hårlösa kroppar när de är ungar. Min man tittade på bilden och frågade om vi, familjens flickor, verkligen inte kunde tänka oss att välja en sötare katt. Det kunde vi inte och sedan när vi kom hem med katten smälte han direkt. Eva-Charlotte är ett levande bevis på att kärleken bygger på det som finns på insidan och att allt man älskar blir vackert.

Annons
5 saker vi älskar med Jenny StrömstedtBrand logo
5 saker vi älskar med Jenny Strömstedt

Vad föll ni för hos varandra?
– Båda katterna är mycket keliga och sällskapliga även om Eva-Charlotte har lite mer integritet. Men hur kan man inte smälta för kissar som följer efter en som en hund och tycker att allt man gör är oerhört intressant? Det är det ingen människa som tycker, lyckligtvis, haha.

Hur var er första tid tillsammans?– Med Kerstin var det turbulent eftersom hon råkade bära med sig ringorm (det var inte uppfödarens fel) och vi fick ägna några veckor åt att storstäda, tvätta alla textilier samt bada och schamponera katterna en gång i veckan. När vi sedan kom till veterinären på kontroll var hon chockad över att vi lyckats få katterna att ta plats i vasken utan att de blev helgalna. Kissarna förstod nog att det var bäst att inte tjafsa och satt eländiga och blöta alldeles stela medan vattnet rann. Men sedan var allt frid och fröjd.

Annons

Älskar katterna

Hur har er relation utvecklats under åren?

Den blir, från min sida, fånigare och fånigare med åren. Det känns i hela hjärtat hur jag älskar de här katterna, samtidigt som jag är fullt medveten om att de kan bedra mig när som helst. Nu går vi sida vid sida och småpratar. Vi har våra rutiner och accepterar varandras små egenheter med en kärvänlig suck.

Berätta om några vändpunkter i era liv.
– När de för första gången kom ut på landet, där de får vara ute på somrarna, så betedde de sig lite som Kling och Klang. De bar glatt in möss, som de sedan släppte ner på golvet varefter mössen smet in under kylskåpet. Sedan satt de där och såg dumma ut och undrade vad som hade hänt med bytet. Men sommaren efter blev de båda två jägare av rang. Nu ligger det presenter uppradade på sovrumsgolvet var och varannan dag. Det är trevligt, på sitt sätt får man väl understryka.

Annons

Har ni kunnat stötta varandra i kriser?
– Kerstin är mitt sömnpiller. Om jag vaknar på natten och inte kan somna om ser jag till att Kerstin lägger sig med huvudet på min axel och spinner. Då kommer jag till ro.

Är någon av er svartsjuk?
– Jag är svartsjuk när de går till Niklas. Katterna verkar helt oberörda när jag går till Niklas.

Vem längtar mest när ni är ifrån varandra?
– Eh, Kerstin tror jag. Men det är mest för att jag är ett så bra liggunderlag.

Bra med husdjur

Vad är det bästa med att ha ett husdjur?– Jag tror att alla människor mår bra av att ha något litet och gulligt och försvarslöst att ta hand om. Eftersom det vore väldigt ansträngande att fortsätta skaffa barn oavbrutet så passar det finfint med husdjur.

Har någon av er några ovanor som är jobbiga?
– Eva-Charlotte är kalkonist. Det betyder att hon så fort klockan ringer på morgonen börjar jama tvåstavigt: kal-kon.

Annons

Vad ogillar ni skarpt?
– Skarpa ljud och kyla.

Vilket är ert bästa recept för en lång, lycklig matte/husse–husdjur-relation?
– Att matte sköter markservicen och ligger stilla och sover på natten så att husdjuren kan bre ut sig och snusa ostört som de vill. Utöver detta är det rimligt att matte ger upp bästa soffhörnet vid behov, ser till att det alltid finns kalkon hemma samt tittar åt andra hållet när det står en tallrik med bara glassrester kvar på bordet.

Vad är bästa trösten när någon av er är nere?
– Sömn och att en av oss, alltså Eva-Charlotte eller Kerstin, erbjuder sig att bli gosad med.

Hur får ni varandra att bli på gott humör?
– Vi är faktiskt för det mesta på gott humör.

Hur ser ert liv ut nu?
– Kerstin är lite för tjock säger veterinären Christophe som också jobbar på ”Nyhetsmorgon”,men vi försöker jobba på det. Leka lite mer och äta mindre. Det går så där.

Annons

Drömmar – framtidsplaner?
– Vi längtar till våren då vi alla kan vara ute i trädgården och påta i jorden. Det är ett gemensamt fritidsintresse skulle man kunna säga.

Jenny Strömstedt med katten Kerstin.
Kärleken lyser om matte Jenny Strömstedt och devon rex-katten Kerstin. Foto: Stefan Nilsson

Fakta Jenny Strömstedt   

Ålder: 43 år.Bor: I StockholmJobbar med: Journalist och programledare för Nyhetsmorgon i TV4.Familj: Maken Niklas, artist, barnen Mika, Kitty, Vanna, och bonusarna Maja, Simon och Adam.Vänner: Många av alla sorter!Hobbyer: Jag tror egentligen att jag är född till husfru. Jag älskar att laga mat, baka och pyssla hemma och i trädgården.Favoritmat: En god gryta på lammbog, tomater, morötter vitt vin och vita bönor så här på vintern kanske, kryddat med lagerblad, salt och peppar.Då mår jag som bäst: När jag får laga och äta mat tillsammans med familj och vänner.Så håller jag mig i form: Jag tränar ofta och gärna på mitt gym där alla är kompisar.Det gör mig lycklig: Att få simma i det hav av kärlek som min familj är.Favoritpryl: Min nya cykelhjälm Hövding som är som en korv med airbag i som man har runt halsen.Det är jag nöjd med hos mig själv: Att jag blir mindre rädd och mer prestigelös för varje år som går.Så klär du dig som kvinnorna i ”Nyhetsmorgon”Läs mer

Annons

Detta är katterna Kerstin och Eva-Charlotte

Ålder: 4 och 5 år.
Bor: I en lägenhet i stan, men på helger och somrar är vi på landet.
Jobbar med: Vi jobbar båda med att förfina vår sömnteknik, samt musjakt.
Familj: Varandra och ett gäng husmänniskor som tar rätt stor plats hemma hos oss.
Vänner: Det finns en hund på landet som heter Maximus. Inte för att vi gillar hundar särskilt mycket, men man vill ju inte framstå som helt asocial.
Hobbyer: Att dricka vatten ur olika kranar. Jag, Kerstin, har lärt mig att sätta på badrumskranen själv med huvudet. Jag fick dock skavsår under inlärningsprocessen.
Favoritmat: Kalkon (E-C). Glass (Kerstin).
Då mår vi som bäst: När solen skiner på landet och vi kan ligga i skuggan under en solstol och bara lukta på blommorna.
Så håller vi oss i form: Eh, hålla sig i form? Vad är det?
Det gör oss lyckliga: Vi kan inte hjälpa det men vi är VÄLDIGT förtjusta i våra människor. Speciellt den allra minsta och hon som går upp mitt i natten för att jobba. Livat värre.
Favoritpryl: Den bruna håriga filten.
Det är vi nöjda med hos oss själva: Vi vill inte verka skrytsamma, men vi älskar oss själva.

Annons

Det gillar vi bäst med
…matte – att sova i armhålan.

…katterna – att ha någon som kan värma fötterna i sängen.

Det retar jag mig på hos
…matte – Eva-Charlotte är lite trött på att matte och husse oavbrutet ska ta foton på Kerstin och posta på Instagram för att hon ska bli kändis. Dötöntigt. Kerstin retar sig inte på något alls.

…katterna – det här med att lägga sig på ansiktet känns något kvävande på natten.

Mina bästa tips
Från matte/husse – om du jobbar mycket hemma är det extra trevligt att ha en katt som håller sällskap.

Från katterna – ju mer du fjäskar genom att spinna och jama, desto mer kalkon får du.

Mitt bästa bus
Katterna – när jag fångade en hårdgrillad chorizo som smitit från grillen, ingen fick smaka.

Annons