Jessica Anderssons barnlängtan: Ringer när jag är fertil

Jessica andersson med kille
När Jessica mötte Johan Malm hände något särskilt. Personkemin var perfekt. Men båda var upptagna och det skulle gå två år innan de sågs igen. Och den gången slog det gnistor!

För sjunde gången deltar Jessica Andersson i Melodifestivalen, men hon har långtifrån tröttnat. Snarare känner hon sig mer taggad än någonsin.

– De låtar jag uppträder med brukar spegla min personlighet och så är det även den här gången. Ett par gånger tidigare kan jag känna att jag stod på scen som ett offer, inte minst i samband med att jag släppte min självbiografi och framförde låten ”I did it for love” till exempel. Nu känner jag mig i stället starkare än någonsin. Hela min personliga tillvaro har intensifierats, inte minst för att jag träffat min stora kärlek och därmed är gladare helt enkelt.

Årets låt ”Party voice” speglar dessa positiva känslor. En modern poplåt med stark refräng, menar Jessica som denna gång kommer dansa på scen tillsammans med ”fyra snygga tjejer”.

– Jag är glad att det fortfarande finns intresse för oss ”tanter”, och även om jag varit med så många gånger känns upplevelsen ny varje gång eftersom det händer så mycket rent utvecklingsmässigt varje år.

Sambon Johan Malm

Jessica reser runt i landet och uppträder från torsdag till söndag varje vecka. Resten av veckan njuter Jessica av hemmalivet i Trollhättan där också hennes son Liam bor varannan vecka. Numera bor även sambon Johan Malm där.

– Johan och jag träffades på ett event i Trollhättan för två år sedan. Jag kände direkt att vi hade personkemi och att jag verkligen tyckte om honom.

Johan driver restaurang i Göteborg, där han då bodde, och frågade om Jessica ville uppträda på ett välgörenhetsgig. De bytte nummer men båda levde då i relationer och ingen hörde av sig till den and re.

– Det var senare när vi båda var singlar som jag, faktiskt av en slump, hittade honom på Facebook.

Jessica kände sig tvungen att ta chansen, tog mod till sig och hörde av sig.

– Jag bjöd hem Johan på middag tillsammans med några kompisar. Sedan dess har det varit vi, säger Jessica och beskriver hur hon fortfarande känner sig sådär ”barnsligt kär”.

– Johan är en sådan livsnjutare. Han har lärt mig att vara sundare, gladare och helt enkelt en bättre människa. Han har massor av humor och är dessutom otroligt driven och passionerad i sitt jobb som kock. Han är världsmästare i ostronöppning! utbrister Jessica och berättar att han också är väldigt stilig.

Och han är go med henne och Liam, vilket ju är av största vikt när mor och son har en sådan tajt relation.

– Just nu bor vi tillsammans alla tre här, men Johan och jag ska försöka hitta nytt boende i Göteborg. Liam kommer förmodligen att gå musikgymnasiet i Göteborg så då skulle det passa mer i tiden, säger Jessica.

Läs också: Här är alla artister som tävlar i Melodifestivalen 2018

Jessicas son är musikalisk

Hon berättar att Liam fått det bästa både från sin mamma och pappa när det kommer till musikalitet.

– Han spelar typ alla instrument och sjunger som en ängel. Jag uppmuntrar Liam att syssla med musik.

Jessica vill egentligen inte erkänna det, men måste kapitulera när det kommer till vissa bitar gällande moderskapet …

– Ja, jag ger upp. Jag är en riktig curlingmamma. Inte på det viset att jag köpt en massa saker, snarare att jag skämt bort honom med allt annat. Jag har alltid sagt att jag älskar honom flera gånger om dagen och han får aldrig gå hemifrån utan att jag sagt det till honom. Även om han slutar säga det tillbaka kommer jag fortsätta så mycket jag kan.

Föräldrarna var missbrukare

Jessica är uppvuxen med föräldrar som missbrukade alkohol och fick bo i fosterfamilj.

– Jag var rätt hårt hållen med många regler och måsten. Jag kan lätt minnas hur jag kände som tonåring och känner igen mig i Liam. Jag ville gärna stänga in mig på rummet, lyssna på musik och analysera texter och bara vara för mig själv. Man är ju så vilsen och ofta önskar man bara att få vara ifred. Jag låter därför Liam vara och ger honom frihet under ansvar under en period nu, men låter honom hela tiden veta att både jag och Johan finns där för honom om han behöver prata.

Längtar efter fler barn

Jessica älskar rollen som mamma, och nu när hon och Johan funnit varandra längtar hon jättemycket efter ännu ett barn.

– Min största idol är Titiyo som blev mamma vid 50! Vi försöker, hoppas och vill jättegärna, men tänker att blir det så blir det. Det är ju inte lika självklart nu men vi håller på med stickor och sådant och jag kan ringa Johan när han är på jobbet och säga: ”Just nu är jag superduperfertil.” Men jag är också öppen för att ta hjälp om det inte funkar.

Jessicas mamma lyssnade mycket på musik men för henne var det främst i samband med alkohol och fester.

– Ens barndom påverkar precis allt, det är ju den som gjort att jag är just den jag är. Därför är det så otroligt viktigt att vi tar hand om våra barn. Trots att jag hade det riktigt tufft mår jag i dag bra. Men det finns fortfarande vissa bitar jag jobbar med.

Rädd att bli lämnad

Jessica förklarar att hon kan vara rädd för att lita på andra människor samtidigt som hon sökt bekräftelse hos allt och alla.

– Jag har under hela mitt liv strävat efter att alla ska tycka att jag är bra så att de inte ska känna att de vill lämna mig. Som nu kan jag till exempel emellanåt bli rädd för att bli lämnad av Johan. Det är en obehaglig känsla i bröstet som såklart hänger ihop med att mamma lämnade mig som barn. Jag har försökt lära mig kontrollera känslan men frågar ofta Johan om han verkligen älskar mig. Varje gång svarar han: ”Ja, massor.” Han förstår den bekräftelse jag söker och ger mig den. Johan är en av få som jag släppt in på djupet, därför är jag nu extra sårbar.

Jessica beskriver att hon och Johan har stor respekt för varandra och för passionen för sina yrken.

– Han är framgångsrik i sitt jobb och jag i mitt. Man måste få göra det man känner passion för, men av egoistiska skäl skulle jag bara vilja ha honom hemma, säger Jessica och skrattar.

Läs också: Jessica Anderssons mamma har gått bort i ALS

Gifter sig gärna

De lever sina egna liv flera dagar i veckan på var sitt håll men när de ses har de kvalitetstid.

– Vi är jättebra på att bara ligga i soffan och kramas. Vi tycker också om att vara ute och fiska eller åka och bowla.

Blir det bröllop tro?

– Jag vill jättegärna gifta mig. Men oavsett om det blir bröllop eller inte så tror jag det kommer att vara Johan och jag för alltid.

Med tanke på din barndom, hur är ditt eget förhållningssätt till alkohol?

– Det är inte så att jag avhåller mig från alkohol, men jag har aldrig känt att jag skulle hamna i den typen av problematik. Just för att jag upplevt så mycket destruktivt i samband med det. Jag trodde kanske det mer som yngre när jag var svagare som person. Dessutom sa folk att jag nog skulle hamna som mamma. Men jag har i stället velat bevisa motsatsen, att jag skulle klara mig.

Fokus på Melodifestivalen

Vad säger du om metoo-kampanjen?

– Jag tänker att det är sååå bra att det tas upp. Vi har verkligen ett problem med mäns maktposition mot kvinnor och jag beundrar alla dessa modiga kvinnor som berättar om sina erfarenheter. Men missförstå mig rätt, helt plötsligt är allt övergrepp och jag upplever att det finns spår av myten av att kvinnan är svag, att vi liksom utger oss för att vara svagare än vad vi är.

Hur känner du för att åldras?

– Jag lever mer här och nu än vad jag någonsin gjort. Sedan en nära vän till mig dog, endast 28 år gammal, bestämde jag mig för att uppskatta varje dag på denna jord. Jag ska fortsättningsvis fira varje födelsedag som om det vore min sista. Jag vet att det finns människor som vill leva men som inte får.

Framtidsdrömmar?

– Just nu ligger allt fokus på Melodifestivalen. Men jag kommer alltid att vilja fortsätta med musik. Jag firar gärna minst 30 födelsedagar till och så får vi som sagt gärna bli några fler i familjen.

Fakta Jessica Andersson:

Ålder: 44 år.
Familj: Sonen Liam, 15, och sambon Johan, 34 år.
Yrke: Sångerska, artist och programledare.
Bor: Trollhättan.
Bästa egenskapen: Att jag är lojal.
Sämsta: Att jag fortfarande kan vara rätt naiv.
Aktuell med: Deltar i årets melodifestival med låten ”Party voice”.

Av Frida Funemyr

Läs också: Jessica Andersson bodde på fosterhem som barn

Jessica Anderssom talar ut om sin barndom.

Efter skilsmässan och avslöjandet av hennes tragiska hemlighet vill Jessica blicka framåt igen.