Jessica Anderssons mamma har gått bort i ALS

Jessica Andersson i mellon.

Foto: TT, Instagram

Jessica Anderssons mamma Eva gick nyligen bort i ALS. Efter tre års kamp mot den fruktade sjukdomen somnade mamman in. "Det är som att gå rätt in i en vägg", säger artisten till Aftonbladet.

När Jessica Anderssons mamma fick diagnosen ALS vägrade hon först tro att det var sant. Artisten krävde tre ”second opinions” från olika läkare innan hon kunde acceptera sjukdomen.

Diagnos för tre år sedan

– Jag har ju sörjt mamma sedan hon fick diagnosen för tre år sedan, men man kan ändå inte riktigt förbereda sig på hur det ska bli. Det är som att gå rätt in i en vägg, säger Jessica Andersson till Aftonbladet.

Fredagen den 29 juni somnade mamman in, berättar Jessica Andersson på Instagram.

Berättade om ALS-diagnosen

Redan i maj valde Jessica Andersson att berätta öppet om sin mammas sjukdom i ett inlägg på Instagram. Bland annat för att väcka uppmärksamhet kring sjukdomen.

”Min mamma fick för tre år sedan diagnosen ALS.. en jävla skit sjukdom som bryter ner allt.. ? en jävla skitsjukdom som det inte finns något botemedel emot.. ? Den här jävla skitsjukdomen kommer att ta min mammas liv.. Ångesten och frustrationen, maktlösheten är TOTAL!”, skrev hon då.

Jessica Andersson mamma Eva

För Aftonbladet väljer Jessica Andersson nu att berätta om sorgen och saknaden, men också om lättnaden.

– Jag får också så fruktansvärt dåligt samvete när jag säger det, men det känns på något konstigt sätt ändå som en lättnad. Att hon har det bättre nu och slipper ligga där hjälplös.

Redan när hennes mamma berättade om diagnosen visste Jessica Andersson att det skulle bli en lång och svår sjukdomstid. För tio år sedan läste hon journalisten Ulla-Carin Lindquists bok Ro utan åror som handlar om hennes kamp mot sjukdomen.

– Det är ju en sjukdom man inte ens önskar sin värsta fiende. Fullständigt vidrigt att vara fången i sin egen kropp med en fullt fungerande, klar och intelligent hjärna, säger Jessica Andersson till Aftonbladet.

Instagram tackar Jessica Andersson också för allt stöd hon har fått i samband med mamma Evas bortgång.

Jessica Andersson med sonen Liam och pojkvännen Johan Malm vid Melodifestivalens tredje deltävling 2018 i Malmö.

Jessica Andersson tackar sonen Liam och pojkvännen Johan Malm för kramar och tröst.

Foto: Ibl

”Det går i vågor , verkligen upp och ner men med era tröstande ord har jag samlat på mig mer kraft än jag trodde var möjligt ?”, skriver hon.