Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Josefin Johansson om singeltiden: "Jag gick all in och laddade ner Tinder …"

25 jan, 2022 
Marie Corneliusson
Josefin Johansson i vännernas hus, ett ombonat hem i en gammal lanthandel, som hon kallar sin oas.
Vännernas hem i en gammal lanthandel har blivit en oas för Josefin Johansson.

Färgstarka mångsysslaren Josefin Johansson har haft fullt upp under pandemin. Hennes nya bok handlar om kvinnliga Nobelpristagare. Hon har gjort ny musik – albumet släpps nu på fredag. Och i sin föreställning, Den stora kärleken, tar hon avstamp i egna dejtingerfarenheter. Längsta förhållandet hon själv haft varade i fyra år. Därmed inte sagt att Josefin Johansson är singel nu …

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi åker förbi ett litet gult hus med belysning i fönstret – Josefins sommarhus.

Men vi ska träffa henne hemma hos några vänner lite längre in i samhället, i Ysby utanför Laholm.

Fotograf Christel parkerar utanför en annorlunda byggnad. Vi får reda på att det tidigare har varit lanthandel här och att det nu är ett spännande hus under ständig renovering.

– Det är här jag hämtar kraft och inspiration, säger Josefin när vi bänkar oss i det gammaldags biblioteket.

Josefin Johansson i en rustik miljö med böcker i bakgrunden, och med den lilla hunden Woody i knät.
Vännernas hund Woodie tar plats i Josefins knä under intervjun.

Det rosa håret är perfekt kammat och leendet är smittande. Hunden Woodie får hjälp upp i knät och snacket flyter på direkt. Det känns som att man känt henne i evigheter och det är den inverkan hon brukar ha på människor.

Annons

– Kanske är det för att jag jobbat så mycket med radio eller …

Vi skrattar. Så kan det vara. Brasan sprakar och de blå, romantiska kopparna fylls med hett kaffe.

Josefin förklarar läget.

– Vattnet och värmen är avstängt i mitt sommarhus. Förresten är det här mitt andra hem – en slags fristad.

Och trivsamheten och gemenskapen med husets ägare är påtaglig. Josefin berättar.

– Maggan Ek är min gamla teaterlärare från gymnasiet. Sedan hon och Peter, hennes man, flyttade hit för 14 år sedan har huset blivit en oas för mig. Ett ställe att umgås i samtidigt som man bygger och kreerar.

Josefin Johansson i sitt hus, omgiven av retroinredning och själv iförd en topp med gula puffärmar.
Här ses Josefin i sitt eget hus i Ysby, utanför Laholm. Puffärmarna till toppen hon har på sig har hon sytt av en kjol.

Det gula huset köpte hon för fem år sedan.

– Jag tyckte det var dags att jag skaffade något eget.

Och landsbygden är något som Jossan vurmar för.

Annons

– Där jag växte upp låg närmsta hus tre kilometer bort.

För att uppnå sitt mål kopplade hon på djungeltelegrafen, berättade för alla och envar att hon ville flytta till byn. Det gav resultat. Det fanns ett hus som stod tomt. Mannen som bodde där hade flyttat in på ett äldreboende och så småningom blev tiden mogen.

– Jag fick köpa. Jag tror det berodde på att jag sagt att jag skulle behålla huset och renovera det.

Det här är Josefin Johansson

Namn: Josefin Gunnel Elisabet Johansson.
Ålder: 39 år (fyller 40 den 11 mars).
Familj: Mamma, pappa, bröder och ”killen” kanske.
Bor: Lite i Stockholm, lite i Ysby (utanför Laholm).
Aktuell: Med boken Dynamitgummor – Pangkvinnor som fått Nobelpris (släpptes hösten 2021), scenföreställningen Den stora kärleken (premiären har skjutits till den 2 april) och nya skivan Call of Cutie (släpps den 28 januari).

Och det är just det Jossan håller på med nu. Huset är från 50-talet och hon jobbar på att få det tidstypiskt. Teak och Perstorps-skivor, puffar och roliga lampor.

– Det finns massor att köpa på loppisar.

Senast i veckan fyndade hon kuddar och lite smått och gott dels till huset, dels till den nya föreställningen Den stora kärleken eller – Vem drog ur proppen? som hon turnerar runt i Sverige med under våren 2022 (under förutsättning att inga nya pandemirestriktioner införs).

Annons

– Jag behöver rekvisita; hjärtformade kuddar i olika färger, sammet och plysch. Helt perfekt.

Pojkvän "off the record”

Den stora kärleken handlar till stor del om Jossans egna eskapader.

– Jag blev singel i maj 2019 och gav mig ut på nätet. Gick ”all in”, laddade ner Tinder och kollade in vad de kunde erbjuda. Så kom corona och man skulle dejta under pandemin. Då insåg jag att här fanns det ett ämne man kunde behandla. Singelmarknaden, hur Tinder fungerar, hur kvinnor och män fungerar …

En del tänker nog: Nu är det så här och jag får nöja mig med det jag har. Sådan är inte jag

Själv har hon haft det lite si och så med kärleken.

– Äh, det är inte så mycket att berätta. Längsta förhållandet var nog i fyra år. Jag tror att jag är en sådan som inte riktigt vet vad jag vill. En del tänker nog: Nu är det så här och jag får nöja mig med det jag har. Sådan är inte jag. Nu har jag inte sagt att jag inte har någon pojkvän – sanningen får man veta i föreställningen – men ”off the record” – han heter Oskar ...

Tinder har i alla fall varit superbra summerar hon.

Annons

– Det förenklar ju för folk att veta vilka som är singlar. Samtidigt blir det väldigt utseendefixerat och människor kan verka bra, matcha precis men så finns det ingen kemi när man träffas. Det är svårt med online-dejting.

Kriterier som hon satte upp var: Någon som kan sätta gränser och som gillar att man själv sätter gränser.

– Och som är självomhändertagande, och som tycker att jag också ska vara det. Gilla djur och hundar.

Se också: Här är egenskaperna som svenska singlar ogillar mest

Här är egenskaperna som svenska singlar ogillar mestBrand logo
Här är egenskaperna som svenska singlar ogillar mest

Jossan berättar och gestikulerar om föreställningen som rymmer egna erfarenheter tips och trix. Och eurodisco. Musikstilen som Jossan skapat egenkomponerade låtar i de senaste 2,5 åren.

Annons

Jag älskar 90-talet, glädjen, optimismen. Ett slags framtidshopp och en tro. Det är sådant man behöver nu

– Jag älskar 90-talet, glädjen, optimismen. Ett slags framtidshopp och en tro. Det är sådant man behöver nu. Trygga melodier, sådant man minns från barndomen, säger Josefin.

Till exempel?

– Aqua! säger Jossan och klämmer i med I'm a Barbie girl, in the Barbie world.

Josefine Johansson med sin bok Dynamitgummor.
Josefin tycker det är kul att utgå från fakta och vetenskap och gillar att lägga in ett uns folkbildning i allt hon gör.

Det har blivit mycket studioarbete under pandemin för Josefinito, som hon kallar sig som artist. Nu på fredag, den 28 januari, släpper hon skivan Call of Cutie – med gästspel av Johar Bendjelloul, Ankan Johansson och Jesper Rönndahl.

Men hon har också hunnit ge ut en ny bok, Dynamitgummor, om kvinnliga Nobelpristagare, som kom ut i oktober. Vi bläddrar i boken som ger ett luftigt och lättläst intryck med roliga teckningar och kul informativ text.

Annons

– Målgruppen är barn och ungdomar men vuxna kan också lära sig en hel del, säger Josefin, som tycker det är kul att utgå från fakta och vetenskap och gillar att lägga in ett uns folkbildning i allt hon gör.

Boken Dynamitgummor - pangkvinnor som fått Nobelpris.
Först skrev hon den prisade boken Drottningsylt, om drottningarna genom Sveriges historia. I höstas kom så Dynamitgummor, om kvinnliga Nobelpristagare.

Jonna Björnstjerna har illustrerat boken. Det gjorde hon också med Josefins första bok, Drottningsylt – nästan helt sanna sagor, som handlar om drottningarna genom Sveriges historia. Den belönades med Carl von Linné-plaketten 2019. Svenska biblioteksföreningens pris för bästa fackbok för barn och ungdomar.

Författare, låtskrivare, artist, programledare, komiker. Josefins cv är både långt och omfattande. Hon får ofta reaktionen ”du är ju överallt”.

Annons

– För mig är det ju normalt. Jag är sådan, Jag gillar att pilla och dona kreativt. Det är många olika saker men inom begreppet underhållning. Sedan kommer det ut i olika former. Det är mitt jobb.

Blyg som liten

Hon menar att det faktum att hon inte har några barn gör allt enklare.

– Jag har inget som tar tid. Inga gamla föräldrar heller. De har fullt upp med egna projekt. Det är kanske därifrån jag fått det. Mamma är fritidspolitiker, ordförande i omsorgsnämnden i Hylte (S) och engagerad i samhället överhuvudtaget. Pappa håller på ideellt inom kyrkan och så har han järnvägsmuseet.

Josefin är yngst i syskonskaran och de två äldre bröderna har ”vanliga” jobb.

– Jag var rätt blyg när jag var liten, tyckte att det var läskigt med nya människor så mina kusiner blev överraskade när jag började med stand up.

Fast visst hade Josefin visat framfötterna i kyrkans barnkör och i teatergruppen hon gick i när hon var 10–11 år.

– Första scenframträdandet spelade jag en förkyld giraff som skulle nysa mitt i ett solo. Alla skrattade. Det kändes i magen att det var rätt.

Annons

När det blev dags för gymnasiet sökte hon in på teaterlinjen i Halmstad och blev antagen.

– Jag var 16 år och det blev startskottet till att klara sig själv. Bodde med två kompisar. Vi fick larmkort till skolan, så att vi kunde repa när vi ville. Jag hade hamnat rätt.

Direkt efter gymnasiet – hon stannade ett extra år – fick hon regiassistent-jobb hos komikern Thomas Petersson som fyllde Halmstads Teater varje sommar.

– Jag hade en liten roll också men det blev till att koka kaffe, hämta kemtvätt, fylla på sminklagret. Se till rekvisita och så in på scen och säga sin replik. Det var hårt jobb men väldigt lärorikt.

Det var då hon upptäckte att humor var ett hantverk.

– Att höra samma replik kväll efter kväll. Ibland skrattade publiken, ibland inte. Vad var skillnaden? Jag började förstå humor.

Sedan rullade livet vidare på en tvåårig teaterskola. Som nybakad skådespelare fick hon jobb på Sveriges Radio Malmö.

– Jag älskar radio, det var min första kärlek inom media. Det är så direkt, från idé till genomförande. Man går rakt in i folks öron på morgonen när de är som skörast.

Annons

Nästa steg blev SVT Malmö.

– Jag började skriva manus till Robins, sketcher och allt möjligt som var med i programmet.

Josefin med Johar Bendjelloul i På spåret.
Josefin har tävlat i På spåret tillsammans med Johar Bendjelloul, och både vunnit och kommit tvåa. Och de musicerar även ihop.

Inom branschen finns inga fasta anställningar. Alla jobbar med olika kontrakt, olika projekt.

– Men det passar mig bra att ständigt göra nya saker. Få nya kollegor, nya lekkamrater. Det är så det känns.

Hur kommer en stand up-idé till dig? Hur byggs den upp?

– Man registrerar vad som händer omkring en, skriver upp tankar och sedan testar man på scen. Övar upp skämthjärnan.

Jossan drar ett exempel. Som den gången när hon skulle showa på ett event för ett sminkföretag.

– Jag behövde ett sminkskämt och började leta fakta kring smink och hittade vem som uppfunnit den moderna mascaran. Hur han testade vaselin och kol på sin lillasysters ögonfransar. Sedan var det bara att gå vidare och spåna …

Annons

Vinnande kunskaper

Det där med att ha samlat ihop faktakunskaper och dessutom komma ihåg dem har Josefin haft mycket nytta av i åtskilliga frågesportprogram genom åren. Hon vann till exempel På spåret 2018 tillsammans med Johar Bendjelloul.

– Vi tog en fika en halvtimme innan testprogrammet. Att slappna av och skratta blev nyckeln. Kunde inte jag, så kunde han.

Färgstarka Josefin Johansson vid pianot.
Författare, låtskrivare, artist, programledare, komiker. Josefins cv är långt.

Även Alla mot alla, på Kanal 5 med Filip och Fredrik, har hon vunnit, våren 2021.

– Då var det Jesper Rönndahl och jag som tävlade ihop. Vi hade också väldigt kul och så länge man är bekväm och det känns som att man är i ett vardagsrum med kompisar så funkar det.

Då hade Josefin redan blivit rejält folkkär som programledare i Smartare än en femteklassare (där hon tog över 2018 efter Lasse Kronér) och fått kommentarer kring sin rosarandiga lugg.

Annons

– Det var förstås också en väldigt rolig produktion. Så många duktiga tjejer och killar.

Hur kommer det sig att du har rosa hår?

– Är nog lite rödblond i grunden. I mellanstadiet började det med hennafärg. Mamma hjälpte mig. Jag fixar fortfarande håret själv. Bättrar på, färg-bombar, sprayar om man behöver dölja en utväxt. Jag blir deppig om jag inte har färger omkring mig. Särskilt i håret, haha.

7 snabba frågor

Drömroll?
– Gröna häxan i musikalen Wicked.

Vem vill du byta jobb med för en dag?
– Knut Knutson/Antikrundan.

Bästa barndomsminne?
– När jag var på scen första gången och spelade förkyld giraff.

Förebild?
– Annika Lantz.

Senaste bok du läst?
Män visar kuken för mig av Caroline Hainer. Det handlar om dick-pics.

Livsmotto?
– Kan jag göra det så ska jag göra det.

Vad gör du om 20 år?
– Jobbmässigt samma som nu. Kanske har jag familj att ta hand om.

Annons