Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Josefina blev mamma vid 46

18 feb, 2021 
ANNA OLOFSSON
Josefina med barnen Enya och Jack
"Jag fattar inte att jag kunde ha sån tur att jag fick två barn, jag är så lycklig", säger Josefina.
Att bli barnlös var något som Josefina Sallén, då 41 år, hade börjat förlika sig med. Men när hon väl hade gett upp tanken på att bli mamma, då kom glädjebeskedet. Hon var gravid och fem år senare var hon en lycklig tvåbarnsmamma.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Josefina blev mamma vid 46Brand logo
Josefina blev mamma vid 46

Josefina Sallén, 50, utstrålar harmoni och lycka. För åtta år sedan trodde hon att livet skulle bli tomt och enbart bestå av karriär och jobb, men ödet ville annorlunda.

– Jag fattar inte att jag kunde ha sån tur att jag fick två barn, jag är så lycklig, säger Josefina och lyfter upp dottern Enya, fyra år, som kramar hårt om mamma.

Jack, som är åtta år, kommer också springande mot mamma och hoppar upp i hennes famn. Josefina kramar om sina barn och uttrycker återigen sin glädje.

Jag tänkte att det löser det sig, mamma var ju inte ung när jag föddes. Men med facit i hand inser jag dock att det inte var så lätt att bli gravid som jag trodde.

– När jag hade gett upp hoppet om att bli mamma, kom det bästa beskedet, min högsta önskan blev verklighet.

Men det har inte alltid varit Josefinas dröm att bli mamma. När hon var ung var det jobbet och karriären hon fokuserade på. Hon har alltid jobbat mycket och har haft chefsjobb sedan hon gick ut som civilingenjör från Chalmers.

Annons

– Jag kände ingen press att bli mamma, men jag hade heller inte stängt någon dörr. Jag tänkte att jag skulle hinna skaffa barn senare om längtan slog till, säger Josefina och häller upp en kopp kaffe, två glas saft och dukar fram bullar.

Enya och Jack tar varsin bulle och båda säger högt: ”Mums vad gott”.

Började längta efter barn

En bidragande anledning till varför hon som ung inte kände någon stress att bli förälder var att hennes mamma var 45 år när hon födde Josefina.

– Jag tänkte att det löser det sig, mamma var ju inte ung när jag föddes. Men med facit i hand inser jag dock att det inte var så lätt att bli gravid som jag trodde.

Josefina Sallén

Det var när Josefina var 35 år gammal som hon började längta efter barn på riktigt.

Jag längtade verkligen efter barn och jag ångrade att jag inte börjat tidigare.

– Jag var i en relation med en man och vi pratade en del om att vi skulle försöka få barn ihop. Han hade barn sen tidigare och det gjorde att jag började längta efter att bli mamma, säger Josefina.

Annons

Hon slutade med de p-piller hon åt och trodde att hon skulle bli gravid snabbt, men det blev inte som hon tänkt sig. Under två år försökte paret att få barn, men de blev inte gravida. De försökte också med provrörsbefruktning, men inte heller det gav resultat.

Stor sorg efter ett missfall

Efter de två åren blev Josefina erbjuden ett toppjobb i England som vd för ett bolag. Hon tackade ja och hennes äktenskap sprack.

– Det var inte bra i slutet, så det kändes naturligt att vi bröt upp när jag flyttade till England.

Josefina och Jack
Josefina bestämde sig för att acceptera att hon inte skulle få några barn. Men när hon var 41 år fick hon veta att hon väntade barn och lyckan blev total när sonen Jack föddes.

Barndrömmen gled allt längre bort och Josefina började misströsta. Kanske skulle hon aldrig få bli mamma? Men det var inget hon hade förlikat sig med, och när vänner till henne fick barn kom tårarna.

Annons

– Jag längtade verkligen efter barn och jag ångrade att jag inte börjat tidigare, jag trodde inte att det skulle vara så svårt.

Efter ett par år i England träffade hon en ny man och de började prata om att skaffa barn. Efter ett par månader blev de faktiskt gravida, men Josefina fick missfall.

– Då blev jag så ledsen, det blev en sorg för mig och en smärta inombords. Vi försökte med provrörsbefruktning, men det blev inget. Då gav jag upp.

Fick sin son som 42-åring

Att få hålla det lilla knytet i min famn, min son, mitt barn. Det går inte att beskriva lyckan i ord.

Josefina bestämde sig för att acceptera att hon inte skulle få några barn. Men när hon var 41 år fick hon en glad överraskning, hon fick veta att hon väntade barn och lyckan blev total.

– Jag vet inte om det blev så för att jag hade slutat att kämpa. Jag lät min kropp vila och fokuserade på att bara vara i nuet.

Det fanns såklart en oro över att någonting skulle hända även denna gång, men nio månader senare föddes en pigg och stark liten gosse.

Enya, Josefina och jack
– Från att ha förlikat mig med sorgen över att inte kunna få barn till att bli tvåbarnsmamma, det är ren och skär lycka. Men vi fick kämpa, jag fick flera missfall innan jag blev gravid med Enya, berättar Josefina.

– Jag var så lycklig. Att få hålla det lilla knytet i min famn, min son, mitt barn. Det går inte att beskriva lyckan i ord.

Annons

Jack är i dag åtta år, och innan han föddes flyttade Josefina hem till Varberg. Pappan bodde kvar i England, och de hade ett särboförhållande. Josefina ville lämna stressen i England och hon ville att barnet skulle växa upp i Sverige.

– Jag kände att karriärmässigt hade jag nått det jag drömt om, jag hade varit vd för ett stort bolag. Nu längtade jag efter ett lugnare liv där jag inte behövde jobba så hårt för att upprätthålla ett materiellt liv.

Blev tvåbarnsmamma när hon var 46

Vi fick kämpa, jag fick flera missfall innan jag blev gravid med Enya.

Under denna tid beskriver Josefina det som att hon var ensamstående mamma, även om pappan fanns med i bilden och var närvarande på det sättet han kunde från England.

– Från att bara behöva ta hand om mig själv till att ha en bebis som kräver full uppmärksamhet, det var en omställning. Jag minns hur trött jag kunde vara stundvis och jag tänkte ofta på vad jag gjort med tiden innan jag blev mamma?

Efter fyra år kom längtan efter ett syskon till Jack och paret skaffade ett till barn. Josefina var 46 år när dottern Enya föddes.

Annons

– Då tänkte jag att jag måste vara världens lyckligaste kvinna och vilken tur jag haft. Från att ha förlikat mig med sorgen över att inte kunna få barn till att bli tvåbarnsmamma, det är ren och skär lycka. Men vi fick kämpa, jag fick flera missfall innan jag blev gravid med Enya.

Blev tryggare och lugnare som mamma

I dag lever Josefina ensam då paret separerade för två år sedan. Men de har en bra kontakt i dag.

Josefina Sallén

– Det gör mig trygg ifall det skulle hända mig något. Då vet jag att barnen har en fin relation till sin pappa. Och han tycker om sina barn. Att jag bor med dem i Sverige påverkar inte deras relation.

Josefina berättar att hon känner sig tillfreds med livet och är lycklig. Och att bli mamma på äldre dagar har varit värdefullt för henne. Hon beskriver sig som en tryggare och lugnare person nu än för tio år sedan.

Annons

– Jag har alltid varit en högpresterande person och jag har fortfarande mål, men jag hade gjort allt jag drömt om yrkesmässigt.

Att bli mamma och vara 46 år gammal har hon aldrig sett som ett hinder och ingen i hennes omgivning har tittat snett på henne.

– Har någon det så har det gått mig helt obemärkt förbi, jag tänker inte på det.

Det finns dock en sorg inom Josefina och det är att hennes mamma gick bort för 18 månader sedan. Men hon är glad att barnen hann bygga upp en fin och varm relation till sin mormor.

Enya, Josefina och Jack
Att bli mamma på äldre dagar har varit värdefullt för Josefina. Hon beskriver sig som en tryggare och lugnare person nu än för tio år sedan.

– Jag är tacksam att min pappa lever och även om han är 98 år gammal, så är han pigg och leker med barnen. Både han och mamma brukade hämta barnen med sina elskotrar från förskolan.

Annons

Har slutat jaga den perfekta vikten

En sak som Josefina ofta återkommer till är att hon nu tycker mycket mer om sig själv och sin kropp än hon någonsin gjort tidigare. Förr var hon fixerad vid sin vikt och kämpade med att bli smal och att vara vältränad. Hon vägde sig varje dag och tänkte på vad hon åt.

Det sitter i ens egna tankar. Visst, man kanske inte alltid orkar lika mycket, men jag tror att man är trött som mamma oavsett ålder.

– I dag älskar jag min kropp och hur den ser ut och förändras. Jag jagar inte längre den perfekta vikten. Jag har inte ens en våg längre. Är kläderna för små, då tänker jag att nu har den tiden passerat och ny tid är på ingång. Då köper jag nya kläder.

Josefina Sallén
Josefina återkommer ofta till är att hon nu tycker mycket mer om sig själv och sin kropp än hon någonsin gjort tidigare. – I dag älskar jag min kropp och hur den ser ut och förändras. Jag jagar inte längre den perfekta vikten.

Förutom att hon blivit mamma, så har Josefina tryggheten i sig själv och sin kropp att tacka jobbet i England för. Hon lärde sig där att acceptera och bemöta förändringar som sker på alla plan i livet. Josefina fick gå hos en psykolog som var hennes coach i rollen som chef. Allt hon lärde sig då, har hon nytta av i dag.

Annons

– Hon var helt fantastisk och jag är tacksam för att jag fick gå hos henne. Jag lärde mig så mycket om mig själv, men också om livet i stort och hur man ska tänka och förhålla sig till saker när de förändras – för det gör de förr eller senare.

Rådet som Josefina vill ge till de som inte har barn i dag men som vill ha det i framtiden, är att inte vänta för länge. Man vet inte hur kroppen reagerar när man blir äldre. Hon menar att det är viktigt att inte stressa om man inte blir gravid direkt, utan att ge det tid och låta kroppen försöka göra sitt. Hon vill också lugna dem som känner sig oroliga för sin ålder.

– Det sitter i ens egna tankar. Visst, man kanske inte alltid orkar lika mycket, men jag tror att man är trött som mamma oavsett ålder. Det handlar mer om vilken inställning man själv har till föräldraskapet.

Annons