Lästips: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en katt

Kajsa Ernst är julaktuell i Stjärnorna på slottet

19 dec, 2018 
https://image.allas.se/image-102471?imageId=102471&width=1320&height=689
Redaktionen
När Kajsa Ernsts make Göran Stangertz fortfarande var i livet åkte de ofta utomlands över jul. Att förlora honom är bland det värsta hon upplevt, men nu har hon lärt sig att leva med sorgen. Och att resa iväg i slutet av december är en tradition hon gärna håller fast vid.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Till skillnad från julklassikern Tomten är far till alla barnen från 1999 som Kajsa Ernst, 56, filmdebuterade i gör hon ingen stor sak av julen. Förra årets julhelg tillbringade skådespelaren på Kuba – långt bort från de nordliga breddgradernas kalla temperaturer. I år blir det dock jul på hemmaplan.

– Jag ska spela i pjäsen Mary Page Marlowe på Dramaten i mellandagarna, så jag firar jul med min bror och hans familj i Helsingborg. Det är skönt att åka i väg till Skåne några dagar. Dels är det mysigt att träffas och dels blir det alltid god mat – mina favoriter på julbordet är skinka, grönkål, min svägerskas köttbullar och så julmust förstås, ler Kajsa.

Något som hon också gillar med julen är sällskapsspel.

– Det blir inte mycket spelande i vanliga fall för min del, men just på julen när jag är hos min bror kör vi bland annat kunskapsspel, som Trivial Pursuit. Och så introduceras alltid ett nytt spel som vi inte provat innan.

Annons

Aktuell i Stjärnorna på slottet

Kajsa Ernst är aktuell i SVT:s nya säsong av Stjärnorna på slottet och på Dramatens stora scen i rollen som Madge i Påklädaren. Dessutom gör hon alltså en roll i pjäsen Mary Page Marlowe. Efter en tid av full fart är det extra välkommet med några sköna slappardagar. Julen har länge varit en rofylld högtid för Kajsa, utan en massa stress.

– Nu för tiden byter jag inte julklappar med någon längre. Men jag minns när vi var små och vi barn fick varsin julklapp på morgonen så att vi skulle slippa vänta ända till kvällen. Jag kommer också ihåg att mamma klädde ut sig till jultomte en gång och att jag avslöjade henne direkt, berättar hon med ett skratt.

Sörjde länge Göran Stangertz

När hennes make (skådespelaren Göran Stangertz som gick bort 2012) levde alternerade paret vartannat år mellan att åka utomlands och att stanna kvar hemma och fira jul. Då firade de oftast tillsammans med Görans barn. Några egna barn har hon inte.

Annons

– Det är ett medvetet val och ingenting jag ångrar. Göran hade redan sju barn sedan tidigare med andra kvinnor och jag bestämde mig tidigt i livet att jag inte skulle bli mamma. Det var inte viktigt för mig. Men det betyder inte att jag inte gillar barn – tvärtom, säger hon.

Kajsa och Göran träffades via yrket och var vänner under många år innan de föll för varandra. De var ett kärlekspar under sju år och gifte sig 2009. Hösten 2012 gick Göran olyckligt bort i cancer, endast 68 år gammal.

– Han var en fantastisk människa och den stora kärleken i mitt liv. Vi hade så roligt ihop, och skrattade mycket.

Göran Stangertz och Kajsa Ernst håller om varandra.
Skådespelarparet Kajsa Ernst och Göran Stangertz var tillsammans i sju år innan Göran gick bort i cancer 2012. – Han var en fantastisk människa och den stora kärleken i mitt liv.

Det sista året förde Göran till slut en hopplös kamp mot cancern.

– Det var förstås fruktansvärt. Den första tiden efter hans död tog jag ett andetag i taget, sedan en timme, en dag, en vecka … ja, det har varit en lång resa. Alla sörjer vi på olika sätt och olika länge, men det är viktigt att man gör det i sitt eget tempo, anser Kajsa.

Annons

I en tidigare intervju har hon berättat vad hon sa till Göran när de träffades: ”Jag tar hellre två år med dig än trettio med någon annan”.

– Sorgen var svår att komma över och det gör man väl aldrig helt. säger hon. Men jag har accepterat det som hänt och har med hjälp av terapi lärt mig att leva med det. För att ta mig vidare i livet har det varit viktigt att prata med andra människor, både i min närhet och professionellt.

Att bearbeta sorg är väldigt individuellt. Men just att inte vara rädd för att ta hjälp utifrån är något Kajsa vill tipsa andra drabbade om.

– För personer utanför är oftast ett år en lång tid, men som anhörig kan det emotionellt kännas som en vecka. Det gäller att försöka ta hand om sig själv i sorgen, vilket kanske inte alltid står högst på listan.

I dag har hon fått en del andra prioriteringar i livet och säger sig vara mindre rädd.

Annons

– Jag har gått igenom bland det värsta man kan vara med om och det är få saker som skrämmer mig nuförtiden, förklarar Kajsa.

Någon ny kärlek har hon inte träffat ännu. Men hon känner sig redo.

– Ja, det ska bli intressant och spännande att se vem det blir…

Stjärnorna på slottet – en stor ära

Under det avsnitt i tv-programmet Stjärnorna på slottet som fokuserar på Kajsa blir hon personlig med tittarna.

– Men jag skiljer ändå på att vara personlig och att bli för privat. Man väljer ju själv vad man berättar. Det blir känslosamt ibland, men så är det för alla som är med, säger Kajsa.

Det bästa med inspelningen tycker hon dock var alla skratten.

– Jag minns inte när jag hade så roligt under så kort tid förut. Även om vi hade kameror på oss fjorton timmar per dag och svettades en massa i sommarhettan minns jag tiden på Teleborgs slott i Växjö enbart med glädje. Det var kul att komma alla så nära inpå livet och vi kommer absolut att ha kontakt efteråt. Jag ser det som en stor ära att ha fått vara med i programmet, förklarar Kajsa.

Kajsa Ernst Stjärnorna på slottet
Kajsa minns tillbaka på inspelningen av Stjärnorna på slottet med värme. – Det var kul att komma alla så nära inpå livet.

Hon har spelat både mycket film och teater och har bland annat tilldelats en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll i filmen Masjävlar.

Annons

Som liten var hon dock blyg och ville helst av allt jobba på resebyrå som sin mamma.

– Men jag älskade att titta på teater, speciellt Nils Poppes roliga filmer och föreställningar. Tänk att jag fick stå på scenen med honom när jag blev lite äldre! säger hon stolt.

Kajsa Ernst i kultfilm

Kajsa Ernst föddes i Göteborg, men familjen flyttade sedan till Helsingborg där hon växte upp.

Första steget in i branschen var som 16-åring när hon lockades att börja på Nöjesteatern i Malmö.

– Jag dansade, gick med i baletten, medverkade i musikaler och farser. Pluggade på Teaterhögskolan i Malmö och jobbade sedan tio år på Helsingborgs Stadsteater.

1998 bestämde hon sig för att flytta till Stockholm.

– Vi hade slutat att överraska varandra på scenen och jag kände att jag behövde något nytt. Jag hade inget jobb i Stockholm, utan flyttade lite på vinst och förlust och arbetade extra på restaurangen Tyrol som servitris. Jag har några av mina äldsta vänner kvar från den tiden och vi umgås fortfarande, säger Kajsa.

Annons

Året efter flytten till Stockholm gjorde så Kajsa alltså långfilmsdebut i Kjell Sundvalls svarta komedi Tomten är far till alla barnen.

– Den var otroligt rolig att spela in och det är skitkul att den har blivit en kultfilm. Varje år vid jul sänds den ju på tv och då blir det alltid lite extra uppmärksamhet.

Kajsa har även agerat i filmer som Miffo, Masjävlar, Järnets änglar och En underbar jävla jul. Under det senaste året har vi kunnat se henne i tv-serien Finaste familjen, som kommer med en tredje säsong på TV4 i vår.

– Film och tv är jättekul, men jag trivs nog allra bäst på teatern. Där får man ju alltid direktrespons av publiken. Teater påverkar dessutom människor på ett annat sätt, det är liksom här och nu som gäller. Vi på scenen och de i publiken skapar tillsammans något magiskt tillsammans – vi berör och berörs ihop. Åskådarna är där för att få en upplevelse, som vi skådespelare ska ge dem. Det är häftigt.

Kajsa Ernst, Sven Melander, Lena Söderblom, Camilla Läckberg och Alexander Karim är stjärnorna som gästar slottet.
I den trettonde säsongen av Stjärnorna är det Kajsa Ernst, Sven Melander, Lena Söderblom, Camilla Läckberg och Alexander Karim som är stjärnorna som gästar slottet. Serien spelades in sommaren 2018 på Teleborgs slott utanför Växjö och sänds på SVT med start den 29 december på SVT.

På en skala från 1–10 …

… hur bra är du på att baka pepparkakor och lussekatter?

– Jag har gjort det med syskonbarnen, men baka är inte min starkaste sida och inget jag tycker är så roligt att hålla på med. En etta. Men jag fikar gärna, haha.

Annons

… hitta rätt julklappar?

– Jag har slutat att köpa julklappar, jag byter inte med någon längre. Men när jag gjorde det la jag ned mycket tid på att hitta bra och meningsfulla paket. En åtta.

… slå in julklappar?

– Jag är alltid noga när jag slår in presenter, det är väldigt viktigt att det blir perfekt och fint. En nia.

… hinna med i tid, utan att behöva stressa ihjäl dig på slutet?

– En tia, jag stressar nämligen inte överhuvudtaget i samband med julhelgen. Antingen reser jag bort över julen eller så firar jag hos min bror och där brukar jag få allt serverat.

… griljera skinkan?

– Det är alltid min bror som tar hand om griljeringen och han är en solklar tia på det.

… agera jultomte?

– Haha, det har jag aldrig varit med om. Men jag borde ju kunna spela den rollen, så jag säger en åtta.

Detta är Kajsa Ernst

Född: 4 augusti 1962 i Göteborg.

Annons

Familj: Ensamstående.

Bor: Lägenhet i Stockholm.

Intressen: Läsa, umgås med vänner, natur, resor. Tycker också om promenader och att lägga pussel.

Bästa egenskap: Bra på att lyssna.

Sämsta egenskap: Mitt kontrollbehov.

Största fobin: Har ingen.

Tyngsta lasten: Jag slutade röka för 2,5 år sedan, men snusar nu i stället.

Värsta hushållssysslan: Dammsuga.

Aktuell med: En av deltagarna i årets upplaga av Stjärnorna på slottet på SVT. Spelar Madge i teaterföreställningen Påklädaren på Dramaten i Stockholm.

Av Joakim Löwing

Foto: Peter Ericsson, Janne Danielsson/SVT, IBL

Läs också:

Här är alla deltagarna i Stjärnorna på slottet 2018

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Stjärnorna på slottet sänds med start den 29 december på SVT.

Annons