Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Karin: Min son Viktor ville inte flytta hemifrån

11 apr, 2024 
Anonym läsarberättelse
Kille vid husvagn
Foto: Shutterstock/TT
Min son flyttade inte självmant hemifrån och jag blev tvungen att med list gradvis lämpa ut honom ur huset.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Träffa skolhunden Eska - den fyrbenta lärarenBrand logo
Se också: Träffa skolhunden Eska - den fyrbenta läraren

Min dotter Tanja kunde inte flytta hemifrån fort nog, men för hennes lillebror Viktor var det annorlunda.

Han var bara 15 år när mitt och Björns äktenskap kollapsade och Viktor kom att bo hos mig.

De senaste åren hade Björn blivit allt mer alkoholiserad och i synnerhet Viktor hade tvingats uppleva några obehagliga scener mellan oss.

Det hade jag dåligt samvete för och därför ursäktade jag honom länge. Viktor hade nämligen svårt att stå på egna ben och ta ett vuxet ansvar för sitt liv och sin framtid.

Tanja hade gått ut gymnasiet med fina betyg och påbörjat sin utbildning, medan Viktor knappt klarade sig igenom grundskolan.

Timanställd på städfirma

Han började halvhjärtat på först ett och sedan ett annat gymnasieprogram där han kom in, men hoppade av bägge.

Annons

När han var 20 år fick han timanställning på en städfirma, men mest tillbringade han sin vakna tid på sitt rum framför speldatorn.

Han tog inga som helst initiativ till att försörja sig själv eller till att skaffa sig en egen bostad.

–Du överbeskyddar honom, sa Tanja. Han får ju bara ihop till fickpengar!

Jag visste att hon hade rätt men jag tog honom ändå i försvar. Kanske behövde han bara lite mer tid och vi hade det ju trevligt tillsammans.

Kort efter att Viktor fyllt 21 år träffade jag Lars på en firmafest och vi föll handlöst för varandra.

Lars och hans fru hade gått i från varandra men de var av ekonomiska skäl tvungna att bo tillsammans tills deras hus var sålt.

Därför kunde vi inte träffas hos honom och hos mig var ju Viktor alltid hemma. Vad skulle jag göra? Jag kunde ju inte slänga ut min son.

Skaffade husvagn till sonen

Men så köpte vänner till mig ett gammalt hus och på tomten stod en husvagn. Den ville de göra sig av med, men när jag hälsade på för att titta på huset, fick jag en idé.

Annons

Jag frågade om jag kunde få husvagnen och det fick jag mer än gärna. De körde den hem till mig och vi placerade den längst ner i trädgården, delvis skymd från huset.

Följande helg tillbringade jag med att göra husvagnen grundligt ren från golv till tak. Jag sydde nya gardiner, bytte ut tyget runt dynorna, rev ut mattan och ersatte den med en snygg stuvbit.

På söndagskvällen bjöd jag in Viktor till husvagnen. Min granne hade hjälpt mig att fixa elen, så kylskåp, spis och värme fungerade utmärkt.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Jag hade sorterat ut en del husgeråd från köket och laddat skåpen med porslin, glas och bestick.

Dessutom hade jag lagt in lite mat i kylskåpet. Viktor var förvånad över mitt projekt men tyckte att husvagnen hade blivit helt okej.

–Ska du börja dejta och stämma träff här? sa han spefullt.

Annons

–Nej, men det kan du göra, svarade jag. Mitt förslag är att du flyttar in i husvagnen. Till att börja med på helgerna.

Viktor blev lite överrumplad och jag fick sälja in idén ett bra tag innan han gick med på det.

Men följande fredag flyttade han in med sitt täcke och sin laptop. Samma kväll kom Lars på middag. Han stannade över natten och jag njöt av att vi hade huset för oss själva.

Även dottern gillar husvagnen

Givetvis var Viktor tvungen att komma in och använda toaletten, men han nöjde sig med gästtoaletten i hallen vid entrén, så vi märkte honom inte.

Det här arrangemanget visade sig fungera alldeles utmärkt och när Viktor hade bjudit hem några kompisar för att hälsa på honom i husvagnen, gladde jag mig.

Av allt att döma tyckte hans vänner att det var coolt och häftigt att bo i en husvagn. Detta var i september och under hösten tillbringade Viktor fler och fler av veckans dagar i husvagnen och han blev mer och mer självständig.

Till våren flyttar han in i ett studentrum och samtidigt börjar han på vårdprogrammet.

Tanja vill gärna bo i husvagnen när hon kommer på besök över helgen eller hälsar på när hon har semester och Lars 17-årige son kan kanske använda den när han är här för att träffa sin pappa.

Lars har nämligen äntligen fått sålt sitt hus och vi flyttar snart samma på allvar.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons