Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Karl Fredrik om Pride: ”Vi ska gå för alla som inte får lov”

12 aug, 2021 
Lukas Ernryd
Till vänster, Karl Fredrik under blomsterportalen som han gjorde för World Pride i Malmö, till höger, detaljbild på blomsterportalen.
Karl Fredrik på Eklaholm har ett viktigt budskap till alla som tycker att Prideparader inte behövs.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är mycket nu för Karl Fredrik på Eklaholm.

Den tredje säsongen av Karl Fredrik på Österlen spelas in för fullt. Besökare vallfärdar till gården från hela Sverige. Och i tisdags lade han sista handen på en flera meter hög blomsterportal som sedan fraktades till Malmö.

På torsdagen var konstverket med på invigningen av World Pride Malmö. Alla i paraden gick igenom portalen.

– Det var en otrolig ära att jag fick uppdraget att göra den, säger Karl Fredrik.

Se också: Titta in hos Karl Fredrik på Österlen

Titta in hos Karl Fredrik på ÖsterlenBrand logo
Titta in hos Karl Fredrik på Österlen

Massor med nejlikor

Blomsterportalen är gjord av 5000 nejlikor i olika färger. Där finns också inslag av riddarsporre och några andra blommor. Karl Fredrik började konstruera den 500 kilo tunga skapelsen tidigt på tisdagsmorgonen. Den var klar klockan 22 på kvällen.

Annons

– Vi var ett helt gäng som höll på. Vänner och bekanta. Tror även att någon kund var med på ett hörn.

Karl Fredrik fick hjälp för att göra blomstportalen som senare fraktades till World Pride i Malmö.

Vad var viktigt för dig att få fram?

– Att man ska känna hantverket och äktheten. Viktigt var också att den blev så hög att man kan gå igenom även om man har högklackat och en stor peruk, säger Karl Fredrik och skrattar.

Han funderar lite till.

– Viktigt är också att man ska bli glad i bågens närhet. Det är det livet handlar om. Vi har ett liv, varför ska man vara gå runt och vara bitter? Oavsett livssituation kan man alltid välja glädjen.

Se Karl Fredriks glädjedans över blomsterportalen!

«»

Besökt flera Pridefestivaler

Karl Fredrik har besökt flera Pridefestivaler genom åren. Framför allt den i Stockholm eftersom han kommer från Örebro. Han säger det fortfarande är viktigt att uppmärksamma HBTQ-personers rättigheter.

Annons

– Även om vi i Sverige och västvärlden kommit långt med den biten så finns det fortfarande platser i världen där människor inte ens får komma ut. Därför är det viktigt att vi som kan visa vår öppenhet, frihet och glädje också gör det. Vi ska göra det för alla som inte får.

Ibland hör han kommenterar från heterosexuella män om att Pridefestivalen inte borde få äga rum.

Karl Fredrik lägger sista handen på blomsterportalen.

– De säger : ”Varför har ni en parad när vi heteros inte har en?". Då brukar jag svara att vi är en minoritet som dessutom varit utsatt och är utsatt för hat och våld i världen.

Bästa sommaren

Med leveransen av blomsterportalen till World Pride kan Karl Fredrik andas ut en aning. Högsäsongen på gården lackar också mot sitt slut. Han beskriver årets sommar som den bästa han har upplevt.

– Det har varit så roligt, varmt, och härligt. Det har funkat så bra trots restriktionerna. Vi har dessutom haft tid att åka till stranden på kvällarna. Vi har både arbetat och njutit. Mycket på grund av vad vi lärde oss under förra årets hysteri.

Den tredje säsongen av Karl Fredrik på Österlen spelas också in för fullt. Han ser fram emot att åter visa upp Eklaholm för svenska folket. Premiären är våren 2022.

– Det ska bli så roligt!

Annons