Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Katthemmen: Svarta katter väljs bort – detta är förklaringen

17 apr, 2023 
Lukas Ernryd
Till vänster, katt går över vägen, till höger, katten Diva.
Svarta katter bringar otur – enligt skrockfulla. Men betyder det också att färre vill ha dem som husdjur? Vi hörde oss för bland några av landets katthem.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Fredagen den trettonde är dagen som skrockfulla fruktar mest.

Helst ska man göra så lite som möjligt. Annars finns risken att man spiller salt eller går under en stege. Eller ser en svart katt.

Det finns inga vetenskapliga bevis för att svarta katter ger otur. Men föreställningen lever kvar hos många. Frågan är dåS om det gör dem mindre önskvärda som husdjur.

Se också: Så förstår du din katt – 4 humör att känna igen

Så förstår du din katt: 4 humör att känna igenBrand logo
Så förstår du din katt: 4 humör att känna igen

Daniella Larsen, ordförande i föreningen Katthjälpen i Malmö, berättar att det överlag är svårare att hitta hem för svarta katter.

– Vi hör titt som tätt att personer säger "den svarta katten vill jag inte ha, vi tar något syskon istället".

Annons

Handlar det om att de skulle ge otur?

– Det handlar nog mer om att det är svårare att ta bra bilder på en svart katt.

Daniella säger själv att föreningen har svårt just med att få till bra bilder på svarta katter. Ljuset blir sällan riktigt bra.

– Därför är det svårare för oss att promota en svart katt. Tyvärr väljer många en ny katt utifrån utseendet istället för personligheten. Det viktiga är ju att man trivs tillsammans.

Ida Knutsson driver katthemmet Hildas Tassebo i Kristianstad. Även hon säger att det är svårare att hitta ett nytt hem för en svart katt.

Den svarta katten Diva är Ida Knutssons egen.
Den helvsvarta katten Diva.

– De blir förbisedda. Har jag en kull med kattkungar som är röda, vita, grå och svarta så åker den svarta sist. Den är inte intressant för folk.

Annons

Ida har svårt att förstå att de svarta katterna väljs bort.

– Man borde välja katt utifrån hur den klickar med ens personlighet och inte efter färg.

Har det med skrock att göra?

– Kanske är det så. Vissa lever nog kvar i det. Och för det vidare till sina barn. Sen tycker vissa att de inte blir bra på bild, men det stämmer inte enligt mig.

Svarta vuxna katter blir ofta kvar längst av alla, berättar Ida. Hon känner igen det när hon ser att andra föreningar söker nya katthem i sociala medier.

– Alla vill ha katter med en speciell färg och gärna långhårig. Men den svarta korthåriga blir sällan tingad. Man blir lika ledsen varje gång.

Ibland kan det dock komma en person till katthemmet som tycker precis tvärtom. Någon som verkligen vill ha en svart katt.

– Det händer men är inte så vanligt hos oss.

Utanför Staffanstorp finns den ideella föreningen Djurens vänner Skåne. Hans Pålsson svarar i telefonen när vi hör oss för om de svarta katterna. Han upplever inte att det är extra svårt att hitta hem för de svarta katterna. Däremot händer det, enligt Hans, att folk specifikt önskar en svart katt.

Varför tror du?

– Många tycker nog att de är eleganta och klassiska. Redan de gamla egyptierna hade väl svarta katter? Kanske kommer det därifrån.

Se också: Bygg enkel kattkoja – av en tröja

Bygg enkel kattkoja - av en tröjaBrand logo
Bygg enkel kattkoja - av en tröja
Annons