Kicki och Kaj blev kära igen – och bor nu i husvagn

Kicki och Kaj blev kära igen – och bor nu i husvagn
De blev tillsammans som 15-åringar, kom ifrån varandra och möttes igen av en slump. ”Nu tar vi igen de år vi slarvade bort när vi var unga”, säger Kicki och Kaj som har valt att ha husvagnen som sitt fasta hem.
Annons

På en campingplats i Gävle står en husvagn som sedan åtta år tillbaka är Kickis och Kajs permanenta bostad – en total boyta på 40 kvadrat, inklusive förtält.

– Jag och Kicki ville kunna njuta av livet och ta igen de år vi slarvade bort när vi var unga. Jag är så glad att hon kom in i mitt liv igen, säger Kaj, som tillsammans med Kicki har gjort en omstart i livet. Numera lever de med betydligt lättare packning.

Annons

Deras kärlekshistoria började egentligen för 39 år sedan. Men då, när de var 15 år, var en av Kajs kamrater också förtjust i Kicki och han gillade inte att hon och Kaj var ihop. Han förklarade att Kaj fick välja: kamraten och vänskapen eller Kicki.

– Gud så ung och dum man var. Jag valde min kompis och gjorde slut med Kicki, vilket jag ångrade djupt under alla år.

Kicki blev ledsen, förstod inget alls. Hon fick aldrig någon förklaring, utan lämnades med alla frågetecken.

Tiden gick, men hon kunde inte släppa tanken på Kaj. En dag sökte hon hans namn i telefonkatalogen.

– Tyvärr såg jag att det stod två namn på adressen och tänkte att det är nog inte meningen att det ska vara vi två, berättar Kicki.

Likadant var det för Kaj. Även han kollade upp Kicki och såg att hon var sambo. Eftersom båda bodde kvar i Gävle möttes de två gånger som hastigast. Men då blev det inte mer än ett ”hej” och ”hej då”.

Nyårsafton 2001 skulle Kaj fira in det nya året med sina barn. Under året hade han separerat från sin dåvarande fru och han minns hur han låg hemma i soffan när klockan närmade sig tolv. Han hade just slumrat till när hans son väckte honom och ville gå ut och skjuta raketer.

– Jag var så trött, men min son tjatade. Jag ville inte göra honom ledsen så vi gick ut.

Det pirrade i magen

Vid tolvslaget kom grannen ut med sitt sällskap. Han bjöd på champagne och tyckte att Kaj också skulle vara med och skåla in det nya året med dem. Kaj reagerade på att ett ansikte i sällskapet var bekant.

– När det gick upp för mig att det var Kicki kände jag hur det pirrade till i magen. Jag blev så otroligt glad!

Kicki och Kaj vid bordet i sin husvagn.
De uppskattar friheten och att de har mer tid för varandra.

Även Kicki hade lämnat sitt förhållande under året, och när de stod där den där nyårsnatten beslutade de att återuppta kontakten och höras av framöver.

Efter att de hade träffats ett par gånger insåg de att känslorna de en gång haft fanns kvar. Nu växte de sig allt starkare.

– Jag var kär i Kicki då när jag var 15. Jag ångrade att jag gjorde slut, för mig blev det till ett oskrivet kapitel, en ouppklarad affär. Nu fick jag äntligen chansen att göra klart den.

Efter ett par månader bestämde de sig för att flytta ihop.

– Det fanns inget tvivel. Jag har alltid tyckt om att vara med Kaj och kände direkt när vi sågs att det ska vara vi två. När även mina barn gillade att vara hos Kaj och hans barn var det bara att köra på, säger Kicki.

Tredje gången gillt

Kaj minns en kväll i början då de satt ute på förstubron och drack kaffe. Plötsligt såg de ett stjärnfall. Kaj tänkte att om han och Kicki fortfarande var tillsammans om tio år skulle han fria till henne. Han hade redan två äktenskap bakom sig och hade lovat sig själv: ”Inte en gång till ska jag ljuga i kyrkan” och prata om kärlek i evighet om den inte varar.

Kicki minns också stjärnfallet då hon frågade: ”Vad önskar du dig?”

– Svaret jag fick var: ”Det får du veta om tio år”.

– Jag var säker på att Kicki var den rätta. Men jag ville ge oss tid. Skulle jag gifta mig igen, skulle tredje gången gillt vara på riktigt, säger Kaj och skrattar.

De tycker båda om att resa, när barnen var små blev det ofta semestrar med husvagnen. Varje sommar åkte de runt i Europa och under en tur till Polen mötte de ett par som bodde året runt i sin husvagn. Kaj gick genast igång på idén och tyckte att han och Kicki en dag, när barnen var stora och klarade sig själva, också kunde göra det.

– Det skulle bli mer tid för oss att vara tillsammans, njuta mer av livet och inte behöva ha alla krav och måsten över oss jämt.

Kaj kunde inte släppa tanken. Då barnen blivit stora nog att klara sig själva beslutade Kicki och Kaj att de under ett år skulle bo i husvagnen på prov. Huset behöll de, ifall de inte skulle trivas. Ett år senare fanns inga tvivel: detta var vad de skulle göra. Husvagnen skulle bli deras nya hem.

Kicki och Kaj håller om varandra
Kaj och Kicki konstaterar att allt fler ser fördelarna med att bo i husvagn året om.

Att lämna huset var ett enkelt beslut. Nu skulle de stressa mindre och må bättre – helt enkelt få mer livskvalitet. Omgivningen tyckte att de var galna. Men Kaj, som är snickare och driver eget, förklarade att han ville få vara ledig någon gång. Jämt och ständigt skulle något fixas på det egna huset. Eller så behövde grannar hjälp med sina hus eller garage.

– Jag orkade inte längre. Jag ville tillbringa min tid med Kicki, när vi äntligen hade chansen att göra det.

De sålde villan och magasinerade saker de valt att behålla.

En kväll när de satt i husvagnen och drack kaffe kom Kicki ihåg att det var något Kaj lovat att berätta när de såg det där stjärnfallet.

– Jag frågade: vad var det du egentligen tänkte på den där kvällen?

Ingen hade misstänkt något

Kaj ställde då ifrån sig kaffekoppen och gick ner på knä. Han såg på henne och frågade om hon ville gifta sig med honom.

– Gud, jag blev så glad. Jag hade alltid tänkt att Kaj inte ville gifta sig igen, han hade ju varit gift två gånger redan.

De började planera och beslutade att de skulle ha bröllopet på campingen, i sitt förtält. De skulle inte berätta för någon om vigseln, utan bjuda in alla till en födelsedags- och inflyttningsfest.

Men två personer var de tvungna att berätta hemligheten för, Kajs dotter som måste ta ledigt från sitt jobb och Kickis bästa kompis, som skulle sy brudklänningen.

– Ja, det var hennes dröm att få göra det, hon sydde mina barns dopklänningar. Jag hade sagt till henne att jag aldrig kommer att bli gift i mitt liv, så när jag ringde och berättade blev hon överlycklig.

Allt var planerat i minsta detalj. De hade hyrt en festlokal och bokat ett band som höll i underhållningen.

Kickis och Kajs bröllopsfoto.
Kaj och Kicki gifte sig i förtältet.

När alla gäster kommit sa Kicki och Kaj att de måste åka ner till receptionen och hjälpa några turister och ingen reagerade på det eftersom de visste att de var engagerade i campingens förening.

I receptionen väntade prästen och efter att Kicki och Kaj bytt om åkte de tillbaka till sina gäster i en veteranbil från 1937.

– Gud så chockade de blev. Ingen hade misstänkt något och det blev en glad överraskning. Fast våra föräldrar var inte så jätteglada åt att inte ha fått veta något, de tyckte inte det var så roligt att de var mysklädda på sina barns bröllopsdag, minns Kaj.

Trots detta blev det en fantastisk dag och en underbar fest, som nog ingen av de som var med kommer att glömma.

Dans i husvagnens förtält.
Släkt och vänner blev överraskade när inflyttningsfesten förvandlades till bröllopsfest.

Efter åtta år i husvagnen ångrar ingen av dem att de flyttade. Fast ibland kan Kicki känna att de kanske ska bo i hus. Speciellt då hon hälsat på någon av sina systrar, som visat allt fint de köpt och byggt.

– Det är lite roligt ändå, Kaj har vunnit så många priser och bygger så fina trähus. Ibland kan jag känna: Men åh, kan inte vi bo i något fint som du byggt? Men efter några sekunder inser jag att friheten är mer värd och jag skulle inte orka ha hus igen. Man blir lite lat av att bo i husvagn.

Reser till värmen på vintern

Kaj berättar att allt fler flyttar in i husvagn året om. Attityden har förändrats – tidigare trodde många att det var de som inte hade råd med annat som bodde i husvagn. Men så är det inte.

Kaj och Kicki arbetar mycket under våren, sommaren och hösten. När vintern kommer reser de iväg ett par veckor åt gången.

Kaj och Kicki vid köksbordet i husvagnen.
De stortrivs i sin husvagn men på vintrarna brukar de åka utomlands några veckor.

De har bland annat varit i Gambia, Vietnam och Thailand.

Men de tror inte att de kommer att bo i husvagnen resten av sina liv. Planerna framöver är av helt annat slag:

– Nej, vi kommer att skaffa segelbåt och bo i den, säger Kaj.

– Nej, kanske vi har en sommarstuga. Eller… nej, det där får vi ta då, säger Kicki och tittar på Kaj.

Rådet de ger till dem som vill flytta in i en husvagn är att de ska tycka om att vara tillsammans. Eftersom man är så nära varandra måste man trivas ihop.

– Sedan Kicki och jag slog våra påsar ihop är vi oskiljaktiga. Vi delar allt – även täcket. Vi älskar att vara tillsammans, säger Kaj.

Av Anna Olofsson
Foto: Emma Johansson, Privata

Mer inspirerande innehåll från allas.se:

Dela på:

Annons

Laddar