Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Kicki och Maria blev vänner tack vare kärleken

01 sep, 2019 
Mikael Svensson
Kicki och Maria håller om varandra
Kicki var nervös första gången hon skulle träffa sin nya mans exfru. Men oron var obefogad. Maria tog emot med öppen famn och tyckte uppstod direkt. Genom åren har de byggt upp en fin relation och i dag umgås de tillsammans med sina respektive som en enda stor familj.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

P

lötsligt kommer dagen då din exman har träffat en ny kärlek och de ska flytta ihop. Dessutom ska den här nya kvinnan bli en extramamma till dina barn. Delar ni samma värderingar kring barnuppfostran, eller kommer hon att förstöra det du har byggt upp? Eller ännu värre – kommer dina barn att tycka mer om sin pappas nya partner än de gör om dig?

När Kicki blev ihop med Marias ex Bosse fanns aldrig den problematiken. De fick en bra relation från första början och den har bara blivit bättre med åren. Det blev till och med så att Maria anställde Kicki som den enda medarbetaren i sitt företag. Nu sitter de vid skrivborden mitt emot varandra på dagarna och på fritiden umgås de ofta.

– Ta bara det här med att jag tidigare skulle ha barnen på julafton och Bosse skulle ha dem på juldagen. När Kicki kom in i bilden samlades vi allihop på julafton och firade. Bättre kan det inte bli, säger Maria Järviken, 52.

Kicki Järviken, 55, nickar instämmande. Den gemensamma nämnaren dem emellan är Bosse Järviken som Maria träffade på en bilmässa i Göteborg 1992.

Annons

Tre månader senare hade Maria lämnat Oslo, där hon då bodde, och flyttat ihop med Bosse som då bodde i Norberg i Bergslagen. Efter ett år gifte de sig och efter två år fick de sitt första barn, Oscar, i dag 25 år. Tre år senare föddes Jesper, 22, och det var ungefär samtidigt som flyttlasset gick till Jönköping. Anledningen var att Marias pappa Arne hade startat företag i Husqvarna och han ville att Maria skulle hjälpa honom i firman.

Äktenskapet höll inte

Väl på plats i Jönköping märkte Maria och Bosse att de var för olika för att kunna leva tillsammans.

– Det var ingen dramatisk skilsmässa och vi fortsatte att vara vänner, säger Maria.

Eftersom Bosse var resande säljare var det Maria som fick ha barnen merparten av tiden. Hon började plugga på högskolan i Jönköping och tog en magisterexamen i ekonomi samtidigt som hon drev företaget tillsammans med sin pappa.

Kicki och Maria skrattar tillsammans
Många gånger har Kicki och Maria fått förklara varför de har samma efternamn… Foto: Mikael Svensson

– Jag hade fullt upp hela tiden så att träffa en ny man och bilda familj hade jag varken tid eller lust med.

Annons

Däremot hoppades hon att hennes exman skulle träffa en ny kvinna.

– Jag tyckte att han behövde det eftersom det skulle ge mer stabilitet i hans liv. Men självklart ville jag att det skulle vara en kvinna som skulle acceptera att jag var hans exfru och mor till barnen. Efter åtta år hände det äntligen, säger hon med ett skratt och tittar på Kicki.

Kicki hade varit gift tidigare, men var skild sedan två år och hade en vuxen dotter, Malin, som i dag är 33 år.

Jag förhörde mig ganska noga om hans förhållande till sin exfru

– Jag och min man hade helt enkelt vuxit ifrån varandra. Vi skildes som goda vänner, berättar Kicki.

Vännerna klickade direkt

På den tiden var Kicki delägare i en vitvarubutik i Jönköping och det var där hon träffade Bosse.

– Han skulle köpa nya vitvaror till sin bostadsrätt. Det blev många besök innan han bestämt sig och när han väl köpt vitvarorna fortsatte han att komma för att handla andra saker. När han varit hos mig tre fredagar i rad och köpt dammsugarpåsar började jag ana att det var något annat än att han städade ofta, säger Kicki och skrattar.

Annons

Det tog ett halvår innan de började dejta och Kicki visste då att han varit gift tidigare och hade två yngre pojkar från det förhållandet.

– Jag var då runt 40 år och hade kommit över småbarnsåren. Men hans barn ingick i paketet och för mig var det absolut inget problem. Dock förhörde jag mig ganska noga om hans förhållande till sin exfru.

Kicki och pojkarna fann snabbt varandra och Maria fick via dem höra att deras pappa hade träffat en ny tjej. Pojkarna var fascinerade över att Kicki åkte motorcykel och vid ett tillfälle propsade Oscar på att han skulle få åka med henne till sin mamma, det var en sak där som han ville hämta.

– Jag och Maria hade då inte träffats och att komma med hennes son på motorcykel ville jag inte utan hennes medgivande. Jag sa till Bo att han först skulle fråga henne, men han sa att det inte behövdes för det var inga problem för Maria.

Det var så Kicki och Maria träffades första gången.

– Jag var oerhört nervös när jag hälsade på dig, säger Kicki och tittar på Maria.

Annons

– Men du gav ett gott intryck och jag kände att det här skulle bli bra för både Bosse och våra gemensamma barn, svarar Maria.

De började snart bygga upp en relation sig emellan och Maria såg inte Kicki som en fiende, utan som en möjlighet för hennes pojkar att få träffa sin pappa lite mer. Maria undrade om de kunde få bo hos dem lite oftare.

– Det var viktigt att barnen var välkomna och inte satta på undantag när de skulle vara hos sin pappa och hans nya kvinna. Jag upplevde direkt att Kicki var en kvinna som hade samma inställning som jag och att de skulle få två likvärdiga hem, säger Maria.

– För mig var det en självklarhet, tillägger Kicki.

– Det utmynnade i att vi båda två tog på oss ansvaret för att uppfostra barnen och det kändes bra för mig att de faktiskt hade två mammor. Ju fler vuxna som lyssnar, desto bättre för barnen, säger Maria.

– Min dotter, som var mycket äldre än Oscar och Jesper, blev bra vän med dem. Hon har aldrig känt att jag prioriterat Bosses barn före henne, inskjuter Kicki.

Kicki var värdinna på Marias bröllop.
Kicki var värdinna på Marias bröllop.

Jobbar ihop

Eftersom Bosse reste mycket i jobbet blev det Maria och Kicki som skötte det löpande med barnen i veckorna.

Annons

– Hade det varit bråk i skolan var det Kicki jag ringde och diskuterade med. När det var föräldramöten, julavslutningar och andra gemensamma träffar i skolan så gick vi dit tillsammans. Det var förstås en del som reagerade över det, men för oss var det helt naturligt.

vi har åtskilliga gånger fått förklara hur det hänger ihop

När Kicki och Bosse gifte sig 2010 var Maria den första gästen som bjöds in.

– Jag var väldigt lycklig för Bosses och Kickis skull, betonar Maria.

Nu knöts Maria och Kicki ännu närmare vararandra eftersom de båda hette Järviken i efternamn.

– Det är många som frågat om varför vi har samma efternamn och vi har åtskilliga gånger fått förklara hur det hänger ihop.

Några år senare kom Maria och Kickis liv att flätas ihop ännu mer. Maria hade tagit över hennes och pappans gemensamma företag som säljer produkter för tunga fordon. Maria skötte firman själv och situationen blev till slut ohållbar.

– Jag behövde anställa någon som både kunde sälja, sköta administration och packa varor. Helst skulle jag velat klona mig själv.

Kicki och Maria under en gemensam semester på Öland.
Kicki och Maria under en gemensam semester på Öland.

Umgås privat

Det var då tanken for genom huvudet – Kicki.

– Hon var den som jag litade mest på och som skulle kunna klara arbetsuppgifterna.

Annons

Kicki hade då lämnat vitvarubranschen och arbetade som trafikskollärare.

– Jag blev lite förvånad över att få frågan. Men samtidigt hade jag sett hur hårt hon slitit och knappt hunnit vara ledig någonting på ett helt år. Jag bestämde mig för att tacka ja.

Så därmed hamnade väninnorna i samma arbetsrum. De umgås nu både på jobbet och på fritiden.

– Det fungerar bra eftersom vi tänker lika och vi är båda lösningsorienterade. Tråkigt blir det aldrig för det finns alltid saker att prata om. Är det inte jobbet så är det saker som vi ska göra på fritiden eller tillsammans med våra familjer, säger Maria.

– Vi har också en stor fördel i att vi kan vara varandras bollplank, tillägger Kicki.

– Jag tror att vi båda har ett öppet sinne och vill lära oss saker av varandra, likväl som att vi respekterar varandras olikheter, menar Maria.

Men just det här med att de delar efternamn blev lite extra komplicerat när Maria träffade sin blivande man Peter Johansson på en mässa för några år sedan.

Annons

– Han var leverantör till vårt företag, jag och Kicki skulle bjuda honom på lunch. Jag visste att han var singel och ville göra ett gott intryck. När han fick höra att vi hade samma efternamn blev han lika förvånad som alla andra och då var jag snabb att förklara att vi inte var gifta med varandra, säger Maria och skrattar.

Viktigt för barnen

Peter skrattade också och tre år senare var han och Maria gifta. Han har nu också blivit en del av den stora familjen. Paren träffas ofta och gör resor tillsammans. Maria och Kicki tycker att deras relation är ett bra exempel på hur separationer kan utmynna i något bra. Tanken har funnits att åka ut och hålla föreläsningar i ämnet.

– Nyckeln är att vi har samarbetat i stället för att motarbeta varandra. Vi hör om många spruckna förhållanden där det kommer in en partner som inte alls har förståelse för den gamla relationen. ”Hans jävla ex” är ett uttryck som vi ofta hör från besvikna kvinnor.

– Självklart kan det inte alltid bli lika bra som det har blivit mellan oss. Men har man ett öppet sinne och försöker lära känna den andra parten kan det bli något riktigt bra. Framförallt är det viktigt för barnen. De ska aldrig behöva hamna i en situation där de ska ta ställning för eller emot någon i den nya familjekonstellationen.

Maria, Peter, Bosse och Kicki på resa i London
Maria, Peter, Bosse och Kicki reser gärna ihop, här är de i London. ”Nyckeln är att vi har samarbetat”

Så lyckas du med relationerna

Fem värdefulla tips att tänka på för att få en bra relation till nya och gamla partners.

  • Ha ett öppet sinne och gå inte in med förutfattade meningar. Se det som att det kan bli någonting bra.
  • Tvinga inte in barnen i en situation där de ska tvingas ta ställning för den ena eller den andra. Visa i stället att du tycker om och respekterar ditt ex nya partner.
  • Tänk på att ju fler vuxna som kan stötta barnen, desto bättre blir det för dem.
  • Om du är den nya partnern, försök aldrig ta exets roll som förälder. Gör bara det bästa av situationen.
  • Om du lever ensam och träffar någon som har barn, tänk på att du köper hela paketet och måste vara beredd på vad det innebär.

Av Mikael Svensson

Foto: Mikael Svensson, privat

Annons