Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Kjell Bergkvist: Det krävs inte mycket för att bli hemlös

15 feb, 2019 
Malin Forsberg
I Thailand har skådespelaren Kjell Bergqvist startat simskola hemma i privatpoolen. Samtidigt engagerar han sig äldre hemlösas situation i Sverige genom föreningen Vid din sida.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Samtidigt som den andra säsongen av dramaserien Springfloden hade premiär på SVT tog Kjell Bergqvist, hustrun Karin och yngsta barnet Leo, 11, sitt pick och pack och lämnade lägenheten i Stockholm för familjens hus i Thailand. Där bor de ungefär fyra månader varje vinter fram till början av mars.

Sonen går i skolan och semester kombineras med att på plats kunna hjälpa till i familjens egen insamlingsstiftelse. Bland annat genom att arrangera simskolor, köpa elcyklar till handikappade, hörapparater, byggmaterial och dela ut olika sorters stipendier.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Varje dag drunknar i snitt sju thailändska barn, det är knappt man tror att det är sant. Frånsett att vi har volontärer som driver en simskola i vår pool i Thailand åker de runt med en transportabel pool i landet för att under två veckors hårdkörning lära barnen att simma, berättar Kjell.

Sonen Leo vill inte veta av att pappa säger att det bara är han och hustrun Karin som håller i insamlingsstiftelsen.

Annons

– Nej, då blir han galen på mig! Leo är lika engagerad som vi och vill verkligen hjälpa till. Hemma i Sverige kan det vara allt från att sälja saft och kakor till att sitta utanför en affär och spela ukulele för att samla in pengar.

Kjell Bergqvist, 65,  med hustrun Karin, 47, och deras gemensamma son Leo, 11. 
Frun Karin, 47, och sonen Leo, 11, är båda engagerade i välgörenhetsprojekten. Foto: IBL/TT

Som 54-åring blev Kjell pappa på nytt efter de tre döttrarna som nu är mellan 44 och 24 år.

– Leo håller mig helt klart yngre och han är verkligen en härlig kille. Det är både för- och nackdelar när man blir far lite högre upp i åldern. Jag har ju mycket erfarenhet och vet vad föräldraskapet handlar om, men det har varit lite jobbigare den här gången att krypa runt på golvet med de här stela benen (skratt).

”Ofattbart hemskt”

Av alla kåkstäder, barnhem och fattiga områden som Kjell besökt genom åren upplevde han Filippinernas huvudstad Manila som allra värst.

Annons

Han besökte tolvmiljonerstaden tillsammans med UNICEF – och det var så illa att Kjell knappt visste vart han skulle ta vägen.

– Stora delar av staden var som en enda soptipp, små barn tvingades gå runt och leta efter matrester bland soporna. En familj med fyra barn sov direkt på golvet i ett hus som var knappt fyra kvadratmeter.

Pappan hade drabbats av en stroke och inte kunnat jobba sedan dess. Innan försörjde han familjen genom att leta bland soporna för att hitta något att sälja på marknaden.

– Många av de miljontals fattiga lider av undernäring, framför allt barn. Det är ofattbart hemskt. Men jag blev otroligt glad när jag såg att biståndshjälpen verkligen kommit fram. Därför är det viktigt att vi alla hjälps åt, en hundralapp kan vara skillnaden mellan liv och död.

Kjell Bergqvist och hans familj har startat en simskola i Thailand.
Varje dag drunknar sju thailändska barn, för att öka simkunnigheten används familjens pool i Thailand till simskola. Foto: Privat

En bortglömd grupp

Kjell vill även engagera sig för utsatta människor hemma i Sverige – och han fick genom rollen som uteliggaren Tom Stilton i Springfloden upp ögonen för äldre hemlösa personer, som är drogfria.

Genom rollen i Springfloden fick Kjell upp ögonen för äldre hemlösas situation. Skådespelarkollegan heter Julia Ragnarsson. Foto: SVT

– Det handlar om en grupp människor som är bortglömda i samhället, de har hamnat mellan stolarna. De är ofta ängsliga och ganska rädda, vill inte störa och försöker mer eller mindre se osynliga ut. De är ofta rädda att ta in på natthärbärgen med risken att bli bestulna eller slagna av narkomaner. I stället försöker de sova på en buss eller pendeln på nätterna.

Annons

Projektet Vid din sida startades av ordningsvakten Jeanette Höglund, känd från realityserien Tunnelbanan, som arrangerat välgörenhetsgalor med kända artister för att samla ihop pengar till ett boende för äldre hemlösa. Där har Kjell varit en av de största eldsjälarna och han brukar ibland även hjälpa till att servera mat i ett soppkök på T-Centralen.

– Många av oss har nog svårt att tänka oss att vi skulle hamna ute på gatan utan någonstans att bo. Men egentligen är det inte så mycket som behövs för att allt ska braka loss, inleder Kjell och tar en klunk av lattekaffet som han beställt på fiket i Hammarby Sjöstad.

Född sosse

Han säger sig vara chockad över hur grovmaskigt det svenska skyddsnätet är.

– Jag mötte en man som bott här tidigare, bara för några år sedan, och det är inget billigt område att leva i. Men efter en uppslitande skilsmässa, där exfrun fick vårdnaden om barnen, orkade han inte gå till jobbet och kunde inte betala sina räkningar. Han blev till slut vräkt. Har man sedan väl hamnat på gatan är det ett helvete att ta sig tillbaka.

Annons

Något Kjell också engagerat sig i är att ta emot nyanlända flyktingar.

– Folk brukar fråga hur jag orkar, men jag får så jäkla mycket tillbaka av att hjälpa dessa människor. Många har upplevt hemskheter som inte ens går att föreställa sig och har ju tvingats fly från sina hemländer. Min fru och mina döttrar har också varit med på Centralen och brett mackor.

Kjell Bergqvist vid vattnet i Stockholm.
En kusin fick in Kjell på skåde spelarbanan. Foto: Peter Ericsson

Ingen kan heller ha missat Kjell Bergqvists allt större politiska intresse – där han via sin facebooksida inför höstens val skapade den uppmärksammade gruppen ”Vad som helst men aldrig SD”.

– Jag fick med mig 280 av landets mest folkkära artister, skådespelare, tv-personligheter och författare, samt totalt 170 000 medlemmar runtom i Sverige. För egen del är jag född sosse och kommer att dö som en sådan också. Alla människors lika värde och solidaritet är viktiga ord, även om man tyvärr sällan hör det sistnämnda så ofta längre.

Annons

Att ärligt säga vad han tycker, stå upp när det blåser som värst och inte vara rädd för att hugga i är något som kännetecknar 65-åringen.

Regissören Ulf Malmros – som Kjell spelat in flera filmer med – har sagt i en intervju att han inte känner någon människa som jobbar lika hårt. Att Kjell alltid är lika förberedd och disciplinerad på jobbet.

Med tanke på de hyllningsfraserna är det kanske inte så överraskande att Kjell belönats med två guldbaggar (bästa manliga huvudroll i Den bästa sommaren och bästa manliga biroll i Bröllopsfotografen), samt Kristallen 2016 för bästa manliga skådespelare i tv-produktion Springfloden.

– Klart att jag är stolt över utmärkelserna, de betyder mycket för mig. Sedan kan jag väl säga att Kristallen känns lite extra eftersom det är mycket fler tittare på en tv-serie än på en biofilm.

”En rätt vild typ”

När Kjell växte upp i en arbetarfamilj i Bandhagen fanns inga funderingar över att bli skådespelare. Pappa Sven var lastbilschaufför och mångsysslare och mamma Märta arbetade som nattsköterska inom långvården och städerska.

Annons

Som han berättar i memoarerna Kjelle Berka från Högdalen var det snarare gymnastiklärare som gällde. Men när han blev relegerad från gymnasiet efter att ha tryckt upp en glass i rektorns ansikte, sprack de planerna.

– Jag var ganska energisk och busig. Ingen gangster, men en rätt vild typ kan man säga. Har för mig att jag hade 4,2 i snittbetyg i nian som rasade ända till 1,6 första terminen på gymnasiet, då de började sälja mellanöl på Konsum och jag hellre drack bärs än pluggade.

I stället fick kusinen Svenne först in honom som scenarbetare på Folkteatern och fick honom sedan dessutom att söka in till Scenskolan. Kjell provspelade mest på skoj – men kom in.

– Jag ville egentligen fortfarande bli gymnastikdirektör och lockades mest av att det var mycket fysisk träning på scenskolan – som akrobatik, mimik och dans. Men efter ett tag insåg jag att det var skådespelare jag skulle bli.

Så barnen kanske kan skylla lite på Svenne att de aldrig får ha pappa i fred på stan.

Annons

– Ha, ha. Jag älskar att prata med folk och ställer gärna upp när någon vill ta ett foto. Har hänt några gånger att Leo ropat: ”Kom nu pappa, bion börjar!” Men jag tror allt att han är lite stolt också. Och det är garanterat jag också, över honom, ler Kjell Bergqvist.

Det här är Kjell Bergqvist

Född: 23 februari 1953 i Stockholm.
Familj: Hustrun Karin, 47, och deras gemensamma son Leo, 11, döttrarna Sandra, 29, och Nathalie, 24, från äktenskapet med Yvonne Ryding, och Johanna, 44, från en tidigare relation. Tre barnbarn.
Bor: Lägenhet i Hammarby Sjöstad, Stockholm. Har även ett hus i fiskebyn Huay Yang söder om Bangkok i Thailand.
Aktuell med: Filmen Lyckligare kan ingen vara.
Sociala engagemang: Driver Familjen Bergqvists insamlings stiftelse med sin fru Karin och deras son Leo, Kjelles tavelresa (där Emil Grönholms kändisporträtt säljs och pengarna skänks till bland annat organisationen Happy Child), har fadderbarn via Plan International, engagerad i UNICEF och projektet Vid din sida som stöttar äldre drogfria hemlösa.

Annons

8 snabba frågor till Kjell Bergqvist

Vad får dig att skratta?
– Snubbelhumor och när jag kollar på roliga klipp på Youtube med sonen Leo. Johannes Brost var också otrolig rolig, jag saknar min gode vän som liksom flera andra på sistone sorgligt nog gått bort alldeles för tidigt.

Vilka tror du att din fru säger är din bästa, respektive sämsta sida?

– Bästa är nog att jag har civilkurage och sämsta att jag kan vara lite virrig, inne i min egen bubbla.

Vilket yrke skulle du haft om du inte vore skådespelare?

– Sportfotograf kanske. Men när jag var liten drömde jag jämt om att bli gymnastiklärare.

Är du en morgon- eller kvällsmänniska?

– Utan tvekan kvällsmänniska. Det sitter i efter att jag i många år jobbade på privatteatrar. Klockan var ofta en bit över midnatt när jag kom i säng.

Har du någon gång ringt larmnumret 112?

– Nej, faktiskt aldrig.

Vilka världsdelar har du rest till?

– Alla. Både för nöjes skull, samt då jag spelade in tv-programmet Kjelles smakresa och när jag varit på uppdrag för olika biståndsprojekt.

Vem beundrar du mest?

– Nelson Mandela, det är svårt att komma ifrån allt bra han gjorde.

Vilket sällskapsspel är du bäst på?

– Kortspel tror jag. Men det är kul med frågespel som TP och annat också.

Av Joakim Löwing

Annons