Kjell Bergqvist arrangerar gala för äldre hemlösa

När Kjell Bergqvist spelade rollen som hemlöse Tom Stilton i dramaserien Springfloden, fick han upp ögonen för en bortglömd grupp i samhället – de äldre hemlösa. Nu är han en av eldsjälarna bakom en välgörenhetsgala som arrangeras till förmån för just dem. "Det handlar om en grupp människor som hamnat mellan stolarna", säger han till Aftonbladet.

2016 sändes SVT-serien Springfloden. Där spelar skådespelaren Kjell Bergqvist karaktären Tom Stilton, en före detta polis som fallit in i hemlöshet efter att ha drabbats av psykisk ohälsa.

I samband med inspelningarna läste Kjell Bergqvist om ordningsvakten Jeanette Höglund, som i sitt jobb i Stockholms tunnelbana uppmärksammat en grupp i samhället som ofta glöms bort – äldre hemlösa utan drogrelaterade problem. 2016 startade hos organisationen ”Vid din sida”, som arbetar med att samla in pengar till förmån för de äldre hemlösa i Stockholm.

Kjell Bergqvist ville bidra

När Kjell Bergqvist läste om Jeanette och hennes organisation kände han att han också ville bidra med något, och tog därför kontakt med henne.

– Jag var precis i startgroparna för att spela uteliggaren Stilton i Springfloden och kände att det låg nära till hands. Det handlar om en grupp människor som hamnat mellan stolarna. Ängsliga och ganska rädda, som inte vill störa och mer eller mindre försöker se osynliga ut. De sitter på bussen eller pendeln på nätterna för att försöka få lite sömn. Så här kan vi inte ha det, säger han till Aftonbladet.

Kjell Bergqvist som hemlöse Tom Stilton i dramaserien Springfloden

Kjell Bergqvist som hemlöse Tom Stilton i Springfloden från 2016. Foto: IBL

”Ett helvete att ta sig tillbaka”

Han har flera gånger varit ute med ”Vid din sida”, bland annat har han varit volontär på soppköket vid T-Centralen. Kjell Bergqvist har pratat med många av de hemlösa som kommit till organisationen för att få hjälp och tagit del av deras livshistorier.

– Jag träffade på en man som bara för två år sedan bodde i Hammarby Sjöstad där jag själv bor, men efter en skilsmässa så tappade han livslusten helt. Han orkade inte gå till jobbet, slutade att öppna posten och betalade inte räkningarna och helt plötsligt stod han på gatan. Har man väl hamnat på gatan är det ett helvete att ta sig tillbaka.

”En meningsfull kväll” i Stockholm

Kjell Bergqvist är sedan tidigare engagerad i olika välgörenhetsprojekt i Thailand, där han och familjen tillbringar en stor del av året. Men välgörenhetsgalan ”En meningsfull kväll” är det första stora arrangemang han är med och drar i på hemmaplan.

Galan äger rum måndagen den 11 juni klockan 18.00. En mängd kända artister, som Shirley Clamp, Tommy Nilsson, Patrik Isaksson och Gladys del Pilar uppträder då i Eric Ericssonhallen i Stockholm och pengarna går oavkortat till organisationens arbete, enligt hemsidan.

”Alla vill hjälpa till”

Kjell Bergqvist hoppas nu på att publiken ska hitta till galakvällen, och är glad över att vara en del av arrangemanget.

– Det känns väldigt bra att få vara med och göra en insats, men förutom ekonomiskt så är jag är främst en dörröppnare i det här projektet. Det här är Jeanettes projekt. Men jag har varit med och raggat ihop lite namn och alla artister har ställt upp utan att tveka. Det är jävligt skönt att känna att alla verkligen vill hjälpa till, säger han till Aftonbladet.

Läs också:

Jenny vann fint pris – ordnade gala på äldreboendet för pengarna

Springfloden – thriller med Kjell Bergqvist och Helena Bergström