Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Kortedala-Britta är Sveriges tröttaste influencer

24 apr, 2021 
Susanne Stamming
Kortedala-Britta som har 19000 följare på Instagram hemma i soffan i Göteborg.
Britta startade sitt Instagram-konto hösten 2019 och har i skrivande stund över 19 000 följare.
Efter en hjärnskada i ung ålder blev Britta trött och lite glömsk. Men i sina Instagram-filmer pratar hon aldrig om sådana tråkiga saker. Till sina tusentals följare delar ”Kortedala-Britta” hellre med sig av livet som putslustig pensionär hemifrån soffan i Göteborg.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hon är smart, engagerad och mycket rolig. Kanske blir man det om man växer upp i Kortedala norr om Göteborg.

– Jag har bott i det här området hela livet, säger Britta Andersson, 64, och tar emot i sitt lilla hus med trädgård.

Britta minns uppväxten här under 50-talet som fantastisk.

– Ingen lyx, utan vanligt folk. Det är fortfarande så. Det är jättefin miljö och det finns underbara människor, både infödda och nyanlända. Jag älskar verkligen att bo här, säger hon. Det är tryggt, och det behöver jag som har en förvärvad hjärnskada.

Britta blev sjuk och genomgick en hjärnoperation när hon var 20 år – kort efter att hon hade fött dottern Vivi, vilket naturligtvis komplicerade vardagslivet.

kortedala-britta och dottern vivi wallin som barn.
Kort efter att dottern Vivi föddes genomgick Britta en hjärnoperation.

– Första sex månaderna fick jag hjälp med henne, men sedan gick det bättre och bättre att göra det mesta själv. Min mamma Daga och min äldre syster Kerstin var verkligen en stor hjälp.

Annons

Klart är att livet blev tuffare efteråt. Hon hade fått en shunt inopererad på grund av vattenskalle, ett dränage som behövdes för att leda bort vätska i huvudet. Dränaget har behövt korrigeras ett flertal gånger genom åren, bland annat för att slangen behövt bytas ut. Hon har också fått vänja sig vid att leva med extremt mycket trötthet, en viss glömska samt en del andra problem.

Stolt mamma till Vivi Wallin

Men Britta gillar inte prata om det tråkiga, utan sprider hellre glädje. För trots allt lyckades hon som ensamstående mamma ordna ett bra liv för sig själv och sin dotter. Gott humör kommer man långt med, vilket Britta har i överflöd.

Digitala guideböcker lär dig mer om sociala medier: Klicka här (reklamlänk)

– Vi har haft väldigt roligt tillsammans, jag och Vivi. Hon var ett enkelt barn, en riktig plugghäst, och jag är så stolt över henne. Jag spricker av stolthet ibland, ler hon.

Nu skulle Britta aldrig få för sig att bli skrytsam eller göra stor sak av det. Hon vet att det finns de som önskat att få barn men inte fått det, eller som inte har det så bra på andra sätt.

Annons

– Jag hatar när tanterna i omklädningsrummen på badet eller andra ställen börjar prata utan att tänka på det. Det är inte omtänksamt. Man måste ha taktkänsla och känna av situationen. Uppföra sig, helt enkelt. Det verkar så viktigt att visa upp en gullig fasad och det hatar jag, säger Britta.

Hon förklarar att problemet kanske är tydligast på Facebook och andra sociala medier.

– Det är så mycket konstigt där. Alla vill ha uppmärksamhet: ”titta vad vi har råd med hemma” eller ”hur duktig jag är som tränar hela dagarna”. Man vet ju att det inte är sant.

Hennes och dottern Vivi Wallins relation är däremot på riktigt och äkta.

– När hon började studera i Lund åkte jag ofta ner och städade hennes studentrum och tvättade hennes kläder, skrattar hon. Det var roligt att hjälpa till och jag behövde det.

Annons

Vad är en influencer?

  • Influencer (influerare, från engelskans ”påverkare”) är en inspiratör, motivatör, opinionsskapare som genom sitt agerande påverkar vad andra människor gör.
  • Ofta är målet att få folk att handla vissa varor eller tjänster vilket gör att influencern också är säljare och marknadsförare.

Källa: framtid.se

Britta tyckte att det var fruktansvärt jobbigt när Vivi flyttade hemifrån, i alla fall till en början. Det blandades upp av stoltheten över att hennes dotter läste på universitetet.

– Jag ska vara ärlig – det var verkligen hemskt när jag blev ensam kvar i huset. Jag grät mycket den första tiden. Men man måste ju få vara fri och leva sitt liv i den åldern. Nu pratar vi varje dag i telefon, men då var det mycket annat.

Kortedala-Britta upptäckte Instagram

I dag har Britta vänner bland flera av grannarna, spännande människor som hon gärna umgås med. Dessutom har hon flera trevliga bekantskaper i hemtjänsten som kommer och hjälper henne om dagarna.

Digitala guideböcker lär dig mer om sociala medier: Klicka här (reklamlänk)

– Jag har änglar runt mig. De är helt underbara och de har bra med tid när de är hos mig. Det sociala är så viktigt.

Annons

Men det är inte allt, för sedan hösten 2019 har hon även funnit en helt annan vänskapskrets på Instagram.

– Jag var en vecka på Sardinien tillsammans med Vivi och det var där hon visade mig hur det fungerade för första gången. ”Du trycker på den och den knappen”, sa hon. Och det var ju roligt, konstaterar Britta.

kortedala-britta och dottern vivi wallin som barn.
Det var dottern Vivi Wallin som visade Britta hur man lägger upp videos på Instagram.

Att resa tillsammans är en gammal tradition hon och Vivi har, och att resa till solen under vintern hör till, när det går.

– Jag behöver solen. Det brukar bli någon restresa till Gran Canaria, men den här gången blev det Sardinien i stället.

Annars gillar Britta storstäder. Att besöka Bronx och Harlem i New York, där Vivis pappa Kobi bor, var en riktig höjdpunkt.

Annons

Det här är Britta

Namn: Britta Andersson

Ålder: 64 år.

Bor: Kortedala, Göteborg.

Familj: Dottern Vivi Wallin, barnbarnen Elmer och Knut.

Gör: Pensionär.

Gillar: Att bada på Hagabadet och att sända lajv på Instagram.

Instagram: @kortedalabritta

– Vi åkte båt runt Manhattan och såg även Coney Island. Det var mycket folk, men jättekul. New York är helt klart den finaste staden, tycker jag.

Att återse gamla kärleken Kobi förhöjde också upplevelsen naturligtvis.

– Vi har behållit en bra kontakt under alla år, även om jag haft fullt upp med att ta hand om mig själv.

Dottern Vivi Wallin driver @mammasanningar

Men tillbaka till Sardinien. För där vid de vackra stränderna hittade Britta sitt nya kall – hon låg plötsligt i startgroparna till att bli influencer. På några få dagar hade hon fått upp ögonen för Instagram.

Dottern Vivi var redan då en stjärna på internet genom sitt konto @mammasanningar och kunde ge Britta de bästa tipsen och guida henne igenom det tekniska.

– Jag trodde inte det skulle vara så roligt!

Profilen som Britta skapade blev @kortedalabritta och snart hade hon lajvsändningar varje dag för att möta sin publik av följare – eller kunder som hon själv kallar dem. Hon är bestämd där. Har sina egna begrepp som hon håller sig till. Mobilen är ”apparaten” och inget annat.

Annons

– Jag pratar i apparaten till mina kunder, brukar jag säga. Så fort jag känner mig lite ensam sätter jag upp den på ett stativ och börjar sända.

Genom sina lajvsändningar och inlägg har hon fått nya vänner och bekantskaper som förgyller dagarna.

– Men jag pratar inte om vad som helst. Väder och mat går bort. Det orkar jag inte med. Det ska vara vettiga saker, sånt som är viktigt – som att verka mot rasism eller något allmänbildande.

Hon lägger också till att hon faktiskt sagt upp bekantskaper om de har varit för gnälliga.

– Jag har inte tid med sådant. Det ska vara en positiv ton.

Kortedala-Britta har 19 000 följare

Många av hennes drygt 19 000 kunder (följare) bor i eller nära Kortedala och hon kan numera knappt gå utanför dörren utan att få kommentarer.

– I matbutiken är det många som vet vem jag är och de vill gärna prata lite. Jag har fått skriva autografer och ta selfies med folk. Det är jätteroligt att de gillar mig. Det är det verkligen, men första gången tänkte jag att nu har det verkligen gått överstyr.

Annons

Digitala guideböcker lär dig mer om sociala medier: Klicka här (reklamlänk)

Britta tror att hennes framgång beror på att hon är sig själv och pratar om vanliga saker. Hon drar sig inte för allvarliga ämnen, dock utan att tappa det goda humöret.

– Roligast är när jag gör något ihop med Vivi. Då är vi lite galna.

Se också: Ida och Inka är världens bästa grannar

Ida och Inka trotsar ålderbarriären - är världens bästa grannarBrand logo
Ida och Inka trotsar ålderbarriären - är världens bästa grannar

Själv följer hon en go’ familj som har två pojkar med Downs syndrom, men även en del andra som hon verkligen gillar.

– Sedan är jag verkligen Sveriges tröttaste influencer, för jag måste vila och sova väldigt ofta även på dagarna. Jag har min soffa som jag ligger på. Här hittar man mig mest, för jag har lite svårt att gå också, säger Britta som tillägger att hon har haft turen att få bra hjälp inom vården:

Annons

– Det har fungerat perfekt. Jag har en underbar läkare som heter Alicia – världens bästa doktor, säger Britta och ler.

Kortedala-Britta går gärna på Hagabadet i Göteborg

När det fungerar med energinivån så försöker hon komma iväg till Hagabadet i Göteborg där hon har sin oas.

– Jag älskar verkligen att vara där. Det är högsta prioritet.

Längre fram tror hon att det kanske blir en flytt till Stockholm där Vivi bor, men det kommer bli svårt att lämna Kortedala.

– Det är för att jag har blivit lite sämre och för att jag nog kommer behöva hennes hjälp sen. Det är payback-time, skrattar Britta.

Kortedala-Britta hemma i soffan där hon spelar in en Instagram-video.
Så fort Britta känner sig lite ensam sätter hon upp mobilkameran i stativet och lägger upp en video på Instagram.

Hon konstaterar att hennes totala engagemang för sin dotter under många år gjort att de har många gemensamma upplevelser och minnen. Då får man bra kontakt.

Annons

– Men jag har alltid varit förälder, inte kompis.

Sedan erkänner hon att minnet ibland har ställt till det när hon försökt att vara en bra förälder.

– När vi var på resa till Öland med Vivis handbollslag så frågade hon mig vilken dag det var och jag visste inte vad hon menade. Då hade jag glömt hennes födelsedag. Så ibland ställer huvudet till det.

Digitala guideböcker lär dig mer om sociala medier: Klicka här (reklamlänk)

Britta sätter upp mobilen på stativet och sträcker på sig i soffan. Snart kanske det är dags för ännu en ny lajvsändning. Hon har många nya vänner som bara väntar.

– Förra sommaren var jag och badade med min nya kompis Mimmi som jag lärt känna tack vare det här. Det är verkligen fantastiskt, berättar Britta och känner att hon snart lägga sig en stund. Hon måste ju leva upp till sitt epitet – Sveriges tröttaste influencer.

Annons