Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Länge leve vänner – ny bok hjälper dig att fördjupa dina relationer

30 aug, 2021 
Mirijam Geyerhofer
Det kan vara svårare att hitta nära vänner i vuxen ålder, men det går!
Mår vi bra har vi lättare att underhålla våra vänskapsrelationer, och tvärtom.
Att ha goda relationer är viktigt både för vår psykiska och fysiska hälsa – men hur gör man för att träffa nya vänner i vuxen ålder, och hur fördjupar man de relationer man redan har? Allt detta får du svar på i nya boken "Länge leve vänner".
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Boken "Länge leve vänner – forskning och färdigheter för att stärka dina vänskapsrelationer" är en praktisk handbok där du får verktyg och övningar för att skapa djupare och mer meningsfulla relationer i livet. Boken börjar med en genomgång av forskning som styrker vad många av oss redan har en känsla av – att goda vänskapsrelationer har en viktigt funktion för vår psykiska och fysiska hälsa. Den fortsätter sedan med att beskriva vad som kännetecknar dessa relationer, och utifrån detta finns olika modeller och övningar som kan användas för att själv utveckla och fördjupa vänskaper i sitt eget liv.

Blev stressad av att prioritera bort vännerna

Bakom boken står de två psykologerna Frida Bern Andersson och Daniel Ek tillsammans med folkhälsoforskaren Pär Flodin. Idén till boken kom efter att Daniel Ek kände sig stressad men insåg att stressen inte berodde på att han hade för mycket att göra, för det hade han inte. Däremot så hade umgänget med vännerna prioriterats bort och det var det som orsakade känslan.

Annons

Frida Bern Andersson fick frågan om att vara medförfattare till boken i samma veva som hon själv valt att flytta från Malmö till Stockholm för jobbets skull, och således också lämnat en stor del av sina vänner för en period.

– Flytten innebar att jag tillfälligt nedprioriterade mina relationer. Jag umgicks mindre med vänner och det blev så tydligt för mig vilken negativ inverkan det hade på mitt mående, berättar Frida.

Se också: 12 tecken på att du funnit äkta vänskap

12 tecken på att du funnit riktig vänskapBrand logo
12 tecken på att du funnit riktig vänskap

Ofrivillig ensamhet sätter kroppen i en stressreaktion. Omvänt bidrar upplevelsen av social värme och gemenskap till att vi känner oss mer trygga. Då aktiveras kroppens parasympatiska system vilket hjälper oss med återhämtning. Frida Bern Andersson betonar att stress i sig är en sund och ofarlig reaktion, men att just bristen på återhämtning kan bli skadlig för oss. Och när vi är lite för ofta i den hoteberedskap som stressen skapar kan det få negativa effekter.

Annons

Under coronapandemin har många fått hålla igång sina relationer digitalt, ger det samma välbefinnande som att ses rent fysiskt?
– Om jag talar utifrån mig själv så skulle jag inte vilja ersätta det helt, men under en pandemi har man inte så mycket val. Jag tror att det är någonting som går förlorat där, men det är helt klart bättre än inget.

Ett kort samtal är bättre än en Facebook-like

Och just idén om att lite är bättre än ingenting går att applicera på fler delar när det kommer till att underhålla vänskap. Att istället för att bara trycka gilla på en bild på sociala medier så kan man ta upp telefonen och ringa en kort stund.
– Det behövs inget långt samtal, det kan räcka med ett “Jag har inte så mycket tid nu men ville bara ringa och säga hej”, säger Frida.

I sitt arbete som psykolog träffar Frida Bern Andersson främst patienter som behöver hjälp att hantera depression, ångest och stress. Även om det är svårt att säga vad som är hönan och vad som är ägget så märker hon en klar skillnad i hur goda relationer påverkar måendet.

Annons

Mår man sämre har man det svårare med relationerna och mår man bättre har man mer välfungerande relationer.

Frida Bern Andersson

– Det är jättetydligt. Mår man sämre har man det svårare med relationerna och mår man bättre har man mer välfungerande relationer.

Vänskap bildas genom nära kontakt

Så vad är skillnad på att ha en nära vän och en ytlig bekant? I boken beskrivs vänskap som ett pärlband av kontakt. Frida förklarar det som att en pärla blir till i tre steg; Det börjar med att ena personen är modig nog att vara öppen och visa sig sårbar. Nästa steg är att den andra bemöter öppenheten med värme. Slutligen skapas en pärla när personen som tog risken att visa sig sårbar känner att den blir bemött på ett lyhört och välvilligt sätt.

En fördjupad vänskapsrelation bildas när detta upprepas över tid och det skapar ett pärlband av nära kontakt. Ett exempel är Linda som tar modet till sig att berätta om sin skolkande son för sin vän Karin, det är steg ett. Linda skäms för det och är rädd för att Karin ska döma henne som mamma. Men Karin dömer inte utan säger istället: "fy, jag förstår verkligen om det här är svårt för dig - nu ska du få en kram och så pratar vi mer!", det är steg två. Om Linda uppfattar värmen, vilket är steg tre, så har en pärla blivit till.

Frida Bern Andersson
Frida Bern Andersson.

Kan man inte vara nära vän med någon om man aldrig visar sig sårbar?
– Det beror på vad vi menar med sårbarhet. Om man aldrig öppnar sig och släpper in andra är det svårt att komma nära, men det behöver inte vara att man blottar sitt innersta, det kan också vara att man sänker garden lite och vågar visa det man i stunden känner. Eller bara att man berättar vad man behöver eller vad som är viktigt för en.

Annons

5 saker som definierar nära och goda vänskapsrelationer över tid

  • Att tillbringa tid tillsammans regelbundet. Det behöver inte vara ofta, det viktiga är att man ses.
  • Positivitet. Att relationen ger energi och att man har roligt tillsammans.
  • Ömsesidighet. En balans av givande och tagande över tid, och att man kan matcha varandra upp eller ner.
  • Likhet. Att man har någorlunda liknande åsikter och intressen, vilket också ger ett försprång i vilken tid man kan avsätta för sin relation.
  • Lojalitet. Att ge stöd och hjälp och att inte svika sin vän.

Att ha trevliga kollegor som man träffar varje dag, eller att eller känna att man fick en fin kontakt med en sköterska på vårdcentralen är också givande i vardagen, men när det kommer till när det kommer till att skapa och stärka vänskapsband krävs det något annat.

Se också: 4 tecken på att din vän inte är en bra kompis

4 tecken på att din vän inte är en bra kompisBrand logo
4 tecken på att din vän inte är en bra kompis

– Kvantitet ska inte underskattas, men kvalitet är viktigare, iallafall sett till vår psykiska och fysiska hälsa. Goda, starka och stabila relationer har flera hälsofördelar, vi fokuserar mycket på att äta och träna bra men vi får liksom inte riktigt veta hur nyttigt det är med vänskap. Och många skulle må bra av att få veta att de kan njuta av detta med gott samvete, du behöver inte ha allt annat på plats för att få njuta av dina vänskapsrelationer.

Annons