Läsarberättelse: Hans dotter splittrar familjen

Porträtt av tonårstjej
Anders ställde inga krav på sin tonårsdotter och det höll på att sluta illa.

Min väninna brukar säga att man inte kan fostra barn med dåligt samvete, men det var precis vad min man gjorde.

Vi har två gemensamma barn, Liam som är sex och Tindra som är åtta år. Anders har en dotter, Fia, sedan tidigare. När det gäller Fia är Anders fullständigt gränslös. Vill hon bli hämtad är det bara att ringa till Taxi Pappa, han ställer upp alla tider på dygnet. Tar Fias pengar slut swishar Anders nya.

När vi träffades var Fia sex år och Anders och hans exfru gjorde allt för att skilsmässan skulle bli så lindrig som möjligt för flickan. Jag hade förståelse för det, till en början.

Men när vi fick egna barn blev det ohållbart.

Gjorde sin dotter en björntjänst

Det var självklart för Liam och Tindra att ställa tallrikarna i diskmaskinen när de ätit klart och till och med Liam kan städa sitt rum själv. Men inte Fia. Hon gör bara det som behagar henne.

Jag försökte berätta för Anders att han gjorde Fia en björntjänst genom att inte uppfostra henne, men Anders blev bara arg.

– Du fattar inte hur det är att sakna sitt barn halva tiden.

Jag fick släppa problemet och koncentrera mig på mina egna barn istället.

I nian blev det problem. Fia skolkade och hängde med ett gäng tjejer som tyckte skolan var onödig. Anders och hans exfru satt i timslånga samtal och gick på möte efter möte i skolan.

Hann inte med de mindre barnen

Anders var trött och ledsen och hann inte vara med de mindre barnen. Hemma satt han i telefon eller var frånvarande. Liam frågade varför pappa var så konstig.På sommaren åkte Fia fast för snatteri och saker och ting blev värre. Hon fick inga godkända betyg från nian.Läsarberättelse: Vår dotter trodde vi föredrog lillebrorLäs mer

Jag funderade på att skiljas. Vi var ändå som två familjer under samma tak. Lika bra att flytta isär.

Jag hade börja kika på lägenheter när Anders och hans exfru kom på en oväntad lösning. Fia skulle börja på folkhögskola och gå om nian där. Eleverna bodde på skolan så Fia skulle bara komma hem vissa helger nästa skolår.

Det var ett lyckokast. Fia blev en helt annan tjej. Hon tog ansvar för sig själv och för studierna och hemma hjälper hon till på ett helt nytt sätt. I ett enda slag blev hon så vuxen och förnuftig. Och jag fick tillbaka min man och de små barnen sin pappa.

Anders är fortfarande överbeskyddande mot Fia, men nu sätter hon en ära i att klara sig själv.

/Marie

Foto: Shutterstock/TT (Bilden är arrangerad)