Läsarberättelse: Jag kollapsade av julstress

Sönderstressad kvinna sitter i en soffa i ett julpyntat vardagsrum.

För Marcus och mig är det stress och kaos i december. Men efter det som hände förra året utsätter vi oss inte för det igen.

Marcus och jag har alltid haft mycket att göra.Vi har tre söner så åren med dem i huset var livliga. De var aktiva i olika föreningar och sportade gärna. Alla spelade fotboll och det blev många körningar och timmar till träningar och matcher.

Efter att de flyttat hemifrån fortsatte vi att leva i ett högre tempo än vi behövt. Och av någon anledning var vi väldigt dåliga på att planera i tid inför de stora helgerna i december. Det där brukade ramla över oss när vi gick mot första advent. Det sammanföll med att svärmor fyller år i början på december och våra jobb brukar bli mer hektiska vid den tiden. Kort sagt så tog december på krafterna. Men oavsett hur roligt det än var att fira jul och nyår så gjorde omständigheterna att det ibland kändes ännu mer slitsamt. Efteråt var vi ur gängorna en bra bit in i januari.

I fjol blev det värre än så.

Körde slut på oss själva

Jag låg i influensa en vecka i november. Egentligen hade jag nog behövt vara hemma ett par dagar till, men tyckte inte att jag hade tid till det. Första helgen i december firade vi svärmor som fyllde 75. Hon hade bett om hjälp med bak och matlagning, vilket jag sköt framför mig tills jag tvingades stå vid spisen flera kvällar innan festen.

Mia: Mitt livs värsta jul blev den bästa – till slut

Jag hade svårt med orken och motivationen och här hemma fick vi inte ens upp julstjärnorna förrän till andra advent. När jag tänkte på alla julklappar som behövde ordnas snurrade det i huvudet. Veckan innan jul handlade bara om att försöka ta sig igenom så mycket som möjligt.

Sedan var jag trött hela julhelgen, men vi for runt som vanligt. Barnen, svärmor och mina föräldrar kom hem till oss på julafton och vi tillbringade också några timmar hos min syster.

Juldagen var vi med Marcus familj och annandagen gjorde vi besök hos flera släktingar och bytte julklappar. När vi äntligen kröp till sängs den kvällen var jag mest lättad. Tack och lov att det var ett helt år till nästa gång.

Blev sjuk av julstressen

Något som jag hade ignorerat under de senaste veckorna var att jag ofta kände mig yr. Jag skyllde på stressen och undvek att kolla blodtrycket. Det där skulle ordna sig av sig självt när julhelgen var över.

Men under mellandagarna blev jag mattare och när jag försökte mig på att skotta fick kroppen nog. Jag tuppade av på uppfarten och slog upp ett jack i pannan på skoveln. När jag vaknade var jag desorienterad och hade ont i huvudet. Några oroliga grannar stod på knä intill mig och hade ringt efter en ambulans.

Att vara för duktig på att vara duktig kan göra oss sjuka

Mitt blodtryck var skyhögt och under korta stunder förlorade jag synen. Jag hade aldrig varit med om något liknande. Det som hände mig var en reaktion på stress och utmattning. Influensan hade lagt grunden och sedan hade jag ignorerat varningstecknen.

Under december hade jag ätit sämre, sovit dåligt och knappt tagit mig tid till en enda promenad. När jag låg där på akuten kände jag mig ynklig och dum. Varför höll vi på så här? Nu fick det vara nog!

I år blir det en annan jul för vår del. Vi planerade i väldigt god tid, mat och bak ligger redan i frysen och julklapparna är ordnade. Vårt mål nu är att njuta av den här tiden; att lägga energin på att umgås, må bra och vara rädda om oss själva och varandra.

/Irina

Foto: Shutterstock/TT (Obs! Bilden är arrangerad)

Mer intressant innehåll hos allas.se: