Läsarberättelse: Min dotter lärde mig en läxa

Mor och dotter tittar på mobilen.

Jag fattade inte varför min dotter blev arg när jag la ut bilder av henne på Facebook. Först när hon gav igen gick det upp för mig vad hon kände.

Jag har alltid gillat sociala medier och jag lägger ofta ut bilder av mitt och min familjs liv. Liksom de flesta andra mammor kunde jag inte låta bli att skryta lite med mina ungar. Men min dotter Marie på 13 år var inte så glad för det.

– Mamma, sluta med att lägga ut bilder på mig. Du kan väl i alla fall fråga först? sa hon.

Marie hade kommit ut i köket med sin telefon i handen och glodde anklagande på mig. Jag tittade över hennes axel för att kunna se vad som fått henne så upprörd.

– Ja, men det är ju bara bilder på oss när vi dansar på farfars fest. Du är så söt, sa jag och vände mig om mot spisen igen.

– Ja, du är söt men jag ser bara dum ut. Ta bort den.

Tyckte att hon överdrev

Jag tyckte att hon överdrev. Hon var ju jättesöt på bilden. Jag förstod inte problemet. Hon visste ju att jag tog bilden, hade till och med poserat lite.

– Den är pinsam och du måste lägga av, sa hon, himlade med ögonen och gick in på sitt rum.

Hon skrek att hon ville bestämma vilka bilder på henne som kunde läggas ut och så slängde hon igen dörren så fönsterrutorna skallrade.

Pinsam? Jag fattade inte. Det var en jättesöt bild som dessutom fått trettio likes och många fina kommentarer av mina vänner.

Själv la jag mig inte i vad Marie delade på sociala medier så länge det bara var anständigt. Och varför kunde inte det vara ömsesidigt? Jag tänkte i alla fall inte låta en 13-åring bestämma över min profil. Man hade väl rättigheter, även om man var mamma.

Dottern hämnades på mig

Marie var sur resten av dagen och efter middagen gick hon direkt in på sitt rum utan ett ord.

Jag satte mig i soffan och kollade som vanligt både Facebook och Instagram medan teven gick i bakgrunden. Då såg jag den! Bilden som min dotter hade lagt ut!

Fotot var tio år gammalt och det var en bild av mig och Marie på stranden, en semester på Mallorca. Jag hade Marie i knäet och vi tryckte näsorna emot varandra.

Jag har alltid skämts för just den bilden. Jag var tolv kilo tyngre då och efter en dag på stranden var jag röd som en kräfta och svullen. Bilden var tagen i en konstig vinkel, underifrån, vilket fick mig att se ännu mer uppsvullen ut. Det var kort sagt en allt annat än smickrande bild. En som jag helst ville glömma.

”Så söta vi är”, hade Marie skrivit. Ja du ja, men inte jag, tänkte jag. Detta är ju pinsamt!

Och så slog det mig. Det var ju Maries egna ord! Ironin var så tjock att man kunde skära den.

Jag fick be om ursäkt

Jag suckade och reste mig från soffan för att knacka på min dotters dörr.

– Förlåt mig. Du har rätt. Jag har inte rätt att lägga ut bilder av dig utan att fråga först. Kan vi inte bara komma överens om att göra så i fortsättningen? För bådas skull?

Hon nickade och frågade om jag var mycket sur. Jag kramade henne.

–  Nej, jag är inte sur. Det här hade jag kunnat slippa om jag bara lyssnat på dig, erkände jag.

– Jag ska ta bort det, lovade Marie, men jag skakade på huvudet.

–  Det tycker jag faktiskt inte att du ska.

För jag hade lärt mig en läxa. Och med den bilden på Facebook var jag säker på att jag inte skulle glömma min läxa i första taget.

/Annika

Foto: Shutterstock/TT (bilden är arrangerad)

Mer intressant innehåll hos allas.se: