Läsarberättelse: Min pappa var synsk – förutspådde datum

Leende man i 60-årsåldern, med tjockt grått hår i mittbena och klarblå ögon, sitter framför en blomlåda.

Foto: Shutterstock/TT (Bilden är arrangerad)

Han var så säker på sin sak. Vissa händelser skulle ske på ett visst datum. Och till vår stora förvåning fick han rätt gång på gång.

Min far var en mycket speciell och oförglömlig människa med många lustiga personlighetsdrag. Till exempel var han mycket intresserad av datum, och han tillmätte dem stor betydelse.

1931 träffade han för första gången min mor, i en nöjespark. Det var den 9 maj, och efter det var 9 alltid hans lyckodatum, deklarerade han.

Det hade varit ett tillfälligt och slumpartat möte. Min mor hade faktiskt redan en käresta vid den tidpunkten, men far var ändå helt inställd på att det så småningom skulle bli de två. Under de följande två åren skickade han en bukett rosor till henne den nionde i varje månad.

Till slut sa hon ja till hans frieri. Far kastade då en snabb blick på almanackan för att se ut en lördag som inföll den nionde under en sommarmånad. När det var gjort kunde det planeras för bröllop med fest hos hans blivande svärföräldrar.

Hanna blev gravid – trots sällsynta diagnosen

Jag kom till världen 1936 och min syster 1942. Far hade verkligen sett fram emot att få barn, och han var omåttligt stolt över oss. Samtidigt var han alltid väldigt orolig för att något skulle hända oss. Mor fick stränga instruktioner om hur hon måste se upp för allt möjligt när hon kom körande med oss i barnvagnen. Och efter att jag och min syster börjat skolan, med sex års mellanrum, hjälpte far oss alltid gärna med läxorna.

Jublade högt

När jag väntade mitt första barn uppskattade barnmorskan datum för födseln till den 20 mars 1962. Far var dock helt säker på att hans första barnbarn skulle komma till världen på hans lyckodatum, 9, och han jublade högt när min förstfödde kom till världen den 9 mars.

1:39

Efter reklamen: Så funkar astrologi

(1:39)

Slå på ljud

Ett par år senare var jag gravid igen och skulle föda i januari. Barnmorskan beräknade att det skulle vara dags den 25:e, men min pappa var av en annan åsikt. Själv fyller jag år den 14 oktober och fars födelsedag var den 14 april. Så far sa att han var helt säker på att hans andra barnbarn skulle komma till världen den 14 januari.

Han fick rätt. Och efter den dagen kallade vi honom alltid för spåmannen. Det var även många andra saker som han prickade in.

Stort årshoroskop: Så blir 2021 för alla stjärntecken

Dessvärre blev min underbare far bara 68 år, men jag minns honom och tänker på honom väldigt ofta – alltid med mycket kärlek och värme.

Ingen i familjen ärvde hans sinne för att förutsäga datum och händelser. Men jag är ändå säker på att det finns mycket mer mellan himmel och jord än det vi ser, och bland annat har jag haft mycket glädje av astrologi.