Läsarberättelse: Min man förgrep sig på vår dotter

Kvinna tittar ut mot vattnet.
När skilsmässan från Roland var klar trodde 
Pernilla att det värsta var över. Äntligen skulle hon slippa hans svartsjuka och dottern Nora skulle slippa vara rädd för sin pappa. Men långt senare kröp hemligheten fram: Han utsatte dottern för sexuella övergrepp.

När Pernillas dotter avslöjade sin fruktansvärda hemlighet för henne föll alla pusselbitar plötsligt på plats. Saker som hänt genom åren fick plötsligt sin förklaring, en förklaring som gjorde så ont i Pernilla att hon höll på att gå sönder! Varför, varför hade hon inte märkt att Roland betett sig så illa mot deras dotter?!

– Jag var runt 20 är jag träffade Roland genom en arbets­kompis. Han var charmig, social och kom från en familj som hade det gott ställt. Jag var en förortsunge som växte upp med en ensamstående mamma som jobbade jämt för att ge mig och syrran en dräglig tillvaro, säger Pernilla och förklarar att pengarna och tryggheten hos Roland lockade henne mer än kärleken.

– Han var jättekär i mig. Jag var kär i det liv han kunde er­bjuda, konstaterar Pernilla och säger att de två trots allt hade det bra. De hade ett fint hem, ett spännande umgänge och det var ­aldrig någon brist på pengar. Det fanns förstås ett smolk i bägaren.

Utåt sett var han ju alltid den där belevade mannen som kunde föra sig väl

– Roland var fruktansvärt svartsjuk. När jag varit på fest med mina väninnor skulle han undersöka mig inpå bara kroppen så att jag inte varit med en annan man. Och när han var berusad blev han riktigt ful i munnen mot mig. Han bar aldrig hand på mig, men kallade mig fula saker. Det hade nog ingen kunnat tro om honom. Utåt sett var han ju alltid den där belevade mannen som kunde föra sig väl. Han var snygg och proper, alltid klädd i Armani­kostymer.

Rädd för sin pappa

Efter sex år fick Pernilla och Roland en dotter och Roland blev världens bästa pappa. Utåt sett var de den perfekta familjen med det fina livet och allt hade kunnat vara hur bra som helst om det inte varit för att Roland började festa mer och därmed vara elak mot Pernilla allt oftare.

– När han började skrika åt mig inför andra kände jag att det började bli ohållbart! Vi var på en stor fest hos vänner och han anklagade mig för att ha legat runt med andra män. Jag skämdes nästan ögonen ur mig, säger Pernilla och suckar djupt.

Det dröjde inte många dagar innan Roland kom hem mitt i natten i fyllan och skrek på henne igen. När lilla Nora vaknade och såg sin pappas galna blick frös hon till is.

Min lilla flicka, bara sex år gammal, såg livrädd ut och den där blicken förföljde mig dag efter dag

– Jag glömmer ALDRIG den skräcken jag såg i Noras ögon. Min lilla flicka, bara sex år gammal, såg livrädd ut och den där blicken förföljde mig dag efter dag. Jag kunde inte leva med en man som hon var sådär rädd för!

Pernilla berättar att hon och Roland hade köpt ett nytt hus på fina gatan i stan. När hon några veckor senare stod och packade upp flyttlådor tillsammans med sin mamma sa hon till mamman att hon inte skulle bo särskilt länge i det nya huset. Hon hade bestämt sig, hon skulle skiljas!

– Roland blev galen när jag sa att jag tänkte lämna honom. Men jag flyttade. Jag lämnade allt åt honom för att slippa drama. Luspank men lycklig kunde jag starta mitt nya liv i en liten lägenhet. Sorgen var att bara få rå om Nora varannan vecka, men jag trodde ju att Roland var en bra pappa i grunden och att Nora ­hade det bra hos honom.

Började skära sig själv

Åren gick, Ibland vägrade Nora åka till pappa, men Nora fick syskon hos pappa och livet rullade på. Lilla Nora var en flicka som inte var alldeles lätt att komma in på livet och hon hade vissa egenheter. Som att hon aldrig ville visa sig naken för andra. Pernilla skakar på huvudet och säger att allt, precis allt nu fått sin förklaring.

Nora var en duktig flicka, högpresterande i skolan. Men en dag ringde de för skolan för att berätta att Nora, som då var 13 år, börjat skära sig! Såväl Pernilla som Roland engagerade sig helhjärtat i flickans mående, men det skulle dröja länge innan Nora slutade skära sig. Ändå fick föräldrarna lugnande besked från psykologen. Det var en tonårsfas och det skulle gå över.

Pernilla klandrar sig själv för att hon inte insåg att hennes man förgrep sig på deras dotter

Pernillas dotter Nora anmälde till slut sin pappa för sexuella övergrepp, men fallet avskrevs. Ord stod mot ord. Foto: Shutterstock/TT (Bilden är arrangerad)

Trots den turbulenta skilsmässan umgicks Pernilla och hennes nya man nu med Roland och hans familj, det kändes viktigt för ­Noras skull. De firade födelse­dagar och annandag jul tillsammans och allt verkade bra. Tills Nora i 20-årsåldern började må riktigt dåligt igen. Hon började gå hos psykolog.

– Jag tyckte att det var bra att hon gick i terapi. Det skulle vi väl alla må bra av. En dag sa Nora till mig att jag skulle vara med på nästa session. När jag ville veta varför svarade hon bara undvikande, säger Pernilla som nu blev riktigt orolig.

Tankarna for hit och dit och till slut kände jag mig säker på att Nora måste ha blivit våldtagen!

– Det blev inte mycket sömn, tankarna for hit och dit och till slut kände jag mig säker på att Nora måste ha blivit våldtagen!

Det skulle visa sig att Pernilla varit rätt ute i sin misstanke, men att det var mycket värre än så.

– När jag kom till Noras psykolog, tillsammans med min man, var min mamma och hennes man också där. Psykologen sa att hon hade försökt ordna en egen terapeut till mig, men inte lyckats. Istället fick jag telefonnumret till en psykolog. Mitt hjärta har aldrig slagit snabbare och jag fick knappt luft. När Nora till slut berättade varför vi var där bara skrek jag rakt ut!

Förgrep sig på sin dotter

Pernilla fick veta att hennes exman Roland förgripit sig sexuellt på deras dotter ända sedan hon var fyra år.

Nu förstod jag varför hon mått dåligt och skurit sig för att dämpa ångesten

– Fyra år! Fattar du? Han hade gjort det när han kom hem i fyllan och nu förstod jag ju Noras skräckslagna blick den där gången för längesedan. Nu förstod jag varför hon mått dåligt och skurit sig för att dämpa ångesten. Jag förstod plötsligt allt utom varför inte jag kunnat skydda min egen dotter! Jag ville kräkas av skuldkänslor för att jag inget sett. Herregud, jag hade varit gift med en pedofil! Pernilla berättar att hon kastade numret till psykologen. Det var ju Nora som behövde hjälp och stöd och hon tänkte göra allt för sin dotter nu.

– Men efter tre månader kraschade jag. I kön på ICA drabbades jag av mitt livs första panikattack och det blev bara värre. Jag tvingades gå i terapi och jag fick äta både lugnande och ångestdämpande medicin för att överleva.

Polisanmälde sin pappa

Nora behövde ytterligare ett års terapi innan hon orkade polisanmäla sin pappa, som nekade till alla anklagelser, trots Noras detaljerade beskrivning av vad som hänt genom åren.

– Polisutredningarna var jätte­tuffa för Nora och det gjorde så ont i mig att se hur illa hon for. Samtidigt var det förstås en lättnad att hon äntligen, äntligen berättade allt. Först nu fick hon ju chansen att bearbeta allt som hänt, säger Pernilla och berättar att hon och Nora aldrig varit tajtare än nu.

– Nora är inte arg på mig, hon säger att det inte fanns en chans för mig att upptäcka övergreppen. Men själv kan jag ändå inte förlåta mig. En mamma ska väl upptäcka sådant?! säger Pernilla och berättar att poliserna som skötte utredningen sa att Noras fall var ett av de grövsta de utrett.

Pernilla knyter nävarna så det vitnar när hon ska berätta hur det gick med Noras polisanmälan. Hon är så arg att hon knappt vet var hon ska ta vägen.

Det är bättre om han får leva riktigt, riktigt länge och plågas av svåra skuldkänslor

– Ord står mot ord och det är så längesen det hände att fallet avskrevs! Polisen som berättade det för oss skämdes å rättsväsendets vägnar. Ibland är jag så arg att jag skulle kunna åka och slå ihjäl Roland, men sedan tänker jag att det är bättre om han får leva riktigt, riktigt länge och plågas av svåra skuldkänslor.

Pernilla säger att varken hon eller Nora har någon kontakt med Roland idag. Men det händer att de ser honom på avstånd ibland, de bor ju fortfarande i samma stad. Hon säger att det syns att Roland åldrats mycket under de två år som gått sedan sanningen rullades upp.

– Nora mår tack och lov mycket bättre nu. Hennes mål är att viga sitt liv åt att jobba mot sexuella övergrepp på barn. Ingen annan ska behöva gå igenom samma smärta som hon. Nora är en fantastisk ung kvinna. Jag beundrar min dotter för hennes styrka. Själv kan jag inte släppa tanken på hämnd. Jag vill att rättvisa ska skipas, jag vill att Roland ska må lika dåligt som Nora mått. På ett eller annat sätt tror jag att Karma en dag kommer att slå tillbaka på honom. Det måste jag tro för att orka leva.

Av Birgitta Lindvall Wiik

Har du blivit utsatt för sexuella övergrepp?

Rise – Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen – stöttar dig som blivit utsatt för sexuella övergrepp i barndomen.

Föreningen Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn – Atsub – stöttar både anhöriga och dig som har varit utsatt för övergrepp.