Läsarberättelse: Min sons tafatthet sårade mitt barnbarn

Tonårstjej sitter i ett fönster och ser ledsen ut

Karsten träffade en ny kvinna ganska snart efter sin skilsmässa. Men hans 14-åriga dotter Signe hade det svårt. Karsten var en fegis och drog sig för att berätta sanningen för sin dotter.

När Gunillas son inledde en ny kärleksrelation efter sin skilsmässa kom dottern Signe i kläm. Han höll sitt förhållande hemligt och när han väl berättade kände sig tonårsdottern förbisedd. Farmor trädde in för att gjuta olja på vågorna, för nu var väl alla skelett ute ur garderoben, eller?

Bad Karsten dig om hjälp?

–  Ja, indirekt. Han ringde och frågade om jag ville komma och hälsa på dem i en vecka. Han nämnde ingen särskild anledning, bara att det hade varit trevligt att träffas. Karsten är mitt enda barn och Signe mitt enda barnbarn, så jag kör gärna den långa vägen upp genom Småland till dem.

Vågade inte berätta om sin nya kärlek

Men ganska snart kröp det fram att han hade problem. Signe var ledsen och arg för att hennes pappa hade hållit sin nya kärlek hemlig för henne i ett halvår. Karsten hade inte kunnat förmå sig att berätta om Kamilla för Signe hade varit så glad för den egentid de fått tillsammans.

Karsten har alltid arbetat mycket men blivit bra på att prioritera sin tid de veckor Signe bodde hos honom efter skilsmässan.

Visste du att han hade en ny kvinna?

– Nej, det var nytt för mig också. Men han hade valt att berätta för sin dotter först så jag skulle slippa ha hemligheter för henne och det var jag glad för. Jag tror att Karsten hoppades på att min närvaro skulle lösa upp knuten.

Det var ingen som öppnade för mig när jag kom. Karsten hade sagt att han skulle sluta tidigt men något hade väl kommit i vägen.

Försökte medla mellan son och barnbarn

Signe såg trotsigt på mig och spottade ur sig att han säkert var hemma hos den där Kamilla. Jag gav henne en kram och sa att han säkert bara var lite försenad. Först stod hon stel, sedan slappnade hon av och kramade mig tillbaka. Lilla Signe, som nu var längre än jag, var glad över att jag kom och ville veta hur länge jag tänkte stanna. Jag försäkrade henne att jag skulle stanna hela veckan och hinna vara med på hennes mammas födelsedagskalas.

Sedan kom Karsten hem. Han gav mig en kram och vände sig mot Signe som undvek honom och smet in på sitt rum. Karsten tittade långt efter henne.

Lyckades du vända stämningen?

– Ja, vid middagen på kvällen blev det bättre och jag hoppades att vi skulle få några trevliga dagar och att jag kunde hjälpa de två viktigaste människorna i mitt liv att bli vänner igen.

Signe och jag brukar gå en tur på stan när jag är på besök. Denna gång mötte jag henne vid skolan och så gick vi till gågatan för att leta upp ett kafé. När vi hade satt oss med varsin kaka och en kopp te, frågade jag henne om hon inte var nyfiken på Kamilla.

Hon himlade med ögonen och jag kunde inte låta bli att le. Hon försvinner ju inte bara för att du inte vill träffa henne, påpekade jag, tog en tugga av min muffins och sa att jag minsann tänkte träffa henne innan jag körde hem igen.

Mitt barnbarn tittade på mig. Pappa och hon hade haft det bra först, förklarade hon, men nu handlade allt om varför hon inte ville träffa Kamilla. Om de över huvud taget pratade med varandra. Han tänker på henne hela tiden, sa Signe och blinkade bort tårarna.

Jag tog hennes hand. Hon ryckte uppgivet på axlarna och torkade tårarna med tröjärmen.

Karsten kan vara lite klumpig men menar väl. Men han måste lära sig att problemen inte försvinner av sig själva bara för att man inte pratar om dem.

Ät nu din kaka, annars gör jag det, sa jag till Signe som inte kunde låta bli att skratta.

Vi talade inte mer om Kamilla den efteriddagen. Vi gick på bio och kom hem sent. Karsten satt framför datorn och Signe hade något att säga honom. Hon ville gärna träffa Kamilla om jag fick följa med.

Gick med på att träffa nya kärleken

Karsten såg först ut som ett frågetecken, sedan reste hans sig och gav henne en lång kram. Vi bestämmer att de kommer i morgon, sa han glatt.

Ett ögonblick var det tyst i rummet. Karsten bet sig i läppen. Signe drog sig undan, men så kröp det fram att Kamilla har en son på nio år, Kasper.

Ännu en hemlighet?

– Ja, han hade inte velat säga något om pojken eftersom det blivit så dålig stämning hemma.

Signe sprang gråtande in på sitt rum. Jag gick in till henne efter en stund. Hon låg med ansiktet mot väggen. Jag satte mig på sängkanten och suckade tyst. Hon lade huvudet i mitt knä och jag strök henne över håret. Vi satt så en lång stund utan att prata.

Karstens oförmåga att hantera sin dotters känslor, hans rädsla för konflikter och hans hemlighetsmakeri gjorde tillvaron svår för Signe som redan fått sig en smäll av skilsmässan.

Hur tänkte han egentligen?

Signe somnade och inne i vardagsrummet hördes ljud från teven. Men så snart jag kom in till Karsten stängde han av och vände sig mot mig. Han såg ut som en liten bortkommen pojke.

Jag sa att han var tvungen att prata med sin dotter och be om ursäkt. Sedan gick jag in i gästrummet och stängde dörren. Min son hade rört till det för sig. Jag hoppades att hon visste vad hon gav sig in på, den där Kamilla.

Pratade han med Signe?

– Ja, nästa dag efter skolan. Jag hade lovat att laga kvällsmat tills de kom hem. När de kom frågade jag Signe om det hade gått bra, men hon ryckte bara på axlarna. Jag tittade på Karsten som gav mig en mörk blick

Vi åt i tystnad och efter maten drog jag Karsten åt sidan för att ta reda på vad som hänt. Signe hade gått med på att träffa Kamilla och Kasper, men så snart jag hade rest hem igen skulle hon flytta hem till sin mamma permanent.

Flickan hade gått in på sitt rum och jag följde efter. Din pappa säger att du ska flytta hem till Kerstin, sa jag och Signe tittade i golvet.

Det verkade inte som om Karsten hade bett om ursäkt för sitt uppförande. Jag suckade djupt. De behövde ju varandra, bägge två.

Så stod Karsten i dörren och sa till sin dotter att han inte tänkte låta henne flytta. Det här är också ditt hem. Jag har varit dum och jag är ledsen för det.

Karsten grät och det chockade Signe. Jag försökte resa mig för att gå ut ur rummet så att de kunde prata ostört med varandra men hon höll fast min hand och tittade avvaktande på sin far. När flyttar Kamilla och pojken in? undrade hon så. Karsten såg handfallen ut och förklarade att så långt hade de inte kommit. Nu skulle de först lära känna varandra alla fyra, menade han och tittade ingående på sin dotter.

Släppte fram sina känslor

Det hjälpte Signe att Karsten hade visat sin sårbarhet och han lovade att framöver vara öppen gentemot henne med både stora och små beslut.

Karstens jobbtelefon ringde, men han igonerarde den. Signe log mot honom och sa att han visst kunde svara, hon skulle inte försvinna.

Det är synd att pappa är så dålig på att prata om känslor konstaterade hon när han hade gått.

Dagen därpå var det dags för Kerstins kalas. Även om hon inte längre var min svärdotter, så hade vi en bra relation. Hon hälsade alltid på när hon var i mina trakter och när jag pratade med henne ute i köket berättade hon att Signe inte hade nämnt något om att flytta till henne permanent. För Sigen hade det varit ett sätt att skaka om sin pappa och det hade fungerat.

Träffade du Kamilla och Kasper?

Nej, det hann jag inte, men veckan efter att jg kommit hem igen skickade Signe ett sms och berättade att hon träffat dem. Det är så bra att vi har dig, farmor, avslutade hon. Jag log för mig själv, blinkade bort en tår och svarade: Det är så bra att vi har varandra.

Foto: Shutterstock/TT (Obs! Bilden är arrangerad) 

Mer intressant innehåll hos allas.se: