Läsarberättelse: Pappa var en tyrann

Flicka med ryggen mot kameran håller en nalle i famnen

Som barn lärde Maria sig tidigt att koda av sin fars humör för att kunna vara beredd på hans vrede. Fadern förstörde moderns liv och var på god väg att förstöra även Marias.

Marias mamma blev gravid vid 17 års ålder och gifte  sig med charmtrollet som förfört henne. Men en vecka efter vigseln visade Frank sitt rätta jag och Marias mamma fick ett helvete.

Din mamma gifte sig väldigt ung?

– Ja, hon blev gravid med en ung man som jobbade på morfars bilverkstad. Hon gick i gymnasiet och bodde fortfarande hemma. Som jag fått det berättat för mig charmade Frank mamma, men när hon blev med barn stack han. Mamma grät och grät och försökte sköta sitt skolarbete, men mormor lät inte Frank slippa undan. När min bror Tommy fötts tvingade hon Frank att göra ett faderskapstest som slog fast att han var pappan.

Kom han tillbaka då?

– Ja, nu blev det plötsligt ett helt annat ljud i skällan. Han blev återigen den charmerande unge man som mamma fallit för. De gifte sig och flyttade in i en liten lägenhet som hörde till verkstaden. Men redan en vecka efter bröllopet gick idyllen i tusen bitar.

Han slog min mamma

Mormor och morfar väcktes av en gråtande mamma som stormade in i deras sovrum med min späda bror i armarna. Frank är farlig, ropade hon. Jag vill inte sova med honom.

Mina morföräldrar fick då veta att Frank slagit mamma. Mormor gick ner för att prata med honom med möttes av en rasande man som bad henne  försvinna ur hans hus, trots att lägenheten ju faktiskt var hennes.

Vad hände?

– Mina föräldrar fortsatte tillsammans. Nästa dag var Frank normal igen, men mammas problem hade bara börjat.

Min far pendlade mellan att var den snälle och charmerande till att bli en rasande och nyckfull person som terroriserade sin omgivning.

När jag var liten kunde jag höra på det sätt han öppnade ytterdörren vilken upplaga av min far som kom hem den dagen.

När föddes du?

Fem år efter min bror. Då hade mina föräldrar flyttat till en egen lägenhet men Tommy bodde kvar hos mormor och morfar. Tommy har det bättre där hävdade min far, men mammas plågade ansikte sa något annat. Hon vågade aldrig säga emot honom.

Pappa hade ingen utbildning och arbetade på fabrik, men mamma läste till lärare. Ändå fick hon höra hur korkad hon var. Jag minns hur pappa kundes skrika de mest fasansfulla saker till henne – och hur hon grät. Om hon någon gång försvarade sig blev det ännu värre och så kunde han ta till nävarna.

Hotade och psykade oss

En gång satt han gränsle över mamma på golvet och hotade henne med knutna händer. Dörren öppnades och vår granne uppenbarade sig och tittade på dem. Han sa ingenting utan skyndade sig därifrån.

– Där ser du, triumferade pappa. Kurt tycker också att du förtjänar stryk.

Det var alltid mammas fel att pappa tvingades straffa henne. Hon skulle bara sluta med att provocera henne, bråka och laga äcklig mat.

Men efteråt kom tårarna och ångern. Pappa grät och tiggde mamma om förlåtelse. Och hon förlät honom – gång på gång.

Slog din far dig?

– Nästan aldrig. Men jag erfor hans vrede och oförsonlighet på andra sätt. En gång råkade jag slå sönder en kopp och pappa blev rasande och slängde ut mig i badrummet. Han släckte ljuset och låste utifrån och där stod jag och grät. Jag var bara fyra år och så rädd att jag spydde. Genom dörren hörde jag hur mamma bönade och bad honom om att släppa ut mig. Men nej, jag skulle lära mig att inte slå sönder porslin.

En gång blev min kompis Lotta vittne till hur pappa skrek våldsamt på mamma. Jag var ju van vid det men för henne var det så skräckinjagande att hon flydde ur huset. Jag sprang efter och försökte släta över. Jag visste att det som skedde hemma hos oss inte hände hos andra och jag var livrädd för att det skulle komma ut.

Blev en skugga av sig själv

Mamma var alltid rädd. Med åren blev hon en skugga av sig själv och började äta lugnande för att stå ut. Hon var en snäll och kärleksfull mamma, men trots att hon försökte ett par gånger hade hon inte riktigt modet att lämna pappa.

Vad tänkte du om det?

– Jag tyckte förstås synd om henne men jag var arg också. Arg för att hon inte kunde ta sig samman och lämna pappa. Men jag har förstått att det inte var så lätt, han hade ju makt över henne.

När det var riktigt hemskt ringde jag mormor som kom och hämtade oss. Varje gång hoppades jag att vi skulle slippa flytta tillbaka till pappa men efter ett par dagar ringde han och sa till mamma att han inte kunde leva utan henne. Då packade hon våra väskor och så reste vi tillbaka till vanvettet.

När jag var 13 träffade pappa en kvinna och äntligen skulle mamma och jag slippa ur hans grepp. Jag såg fram emot att hon och jag skulle flytta till en egen lägenhet.

Mamma dog i bilolycka

Skilsmässopapperna kom strax innan påsklovet, men de skrevs aldrig under. Samma kväll omkom mamma i en bilolycka. Hon överraskades av ett våldsamt regnväder, fick vattenplaning och körde in i ett träd. Hon dog omedelbart.

Min värld rasade samman. De första veckorna bodde jag hos mormor och morfar men eftersom pappa hade vårdnaden om mig tvingades jag flytta hem till honom och hans nya kvinna.

Pappa ärvde mamma och satte genast sprätt på hennes pengar. Vi bråkade mycket och efter ett halvår rymde jag hem till min moster. Där stannade jag.

Accepterade din pappa det?

– Ja, jag tror att han gav upp. Jag mådde allt bättre och gymnasietiden blev en fin tid. Jag träffade Fredrik som jag är gift med idag. Hans familj tog mig till sig och hos dem upplevde jag för första gången hur en normal familj kan se ut. Ingen skrek, kastade tallrikar eller delade ut örfilar. Här behandlade de vuxna mig med respekt och omsorg.

Efter gymnasiet utbildade jag mig till socionom och byggde ett eget liv med Fredrik, men mitt förflutna förföljde mig.

Hur då?

– Min bror Tommy hade ju vuxit upp hos våra morföräldrar och vi hade ett nära förhållande. Men Tommy kämpade med sin relation till pappa som han hade saknat hela barndomen.

Min bror var ambitiös och klarade sina studier på rekordtid. Han anställdes i ett internationellt företag och arbetade sig snabbt upp i toppen. Med ett stort hus och en vacker fru såg hans liv ut som rena rama succén.  Men Tommy bar på ett djupt sår över att ha blivit sviken i barndomen och det såret gick upp när hans fru lämnade honom.

Bröt ihop av sorgen

Min bror bröt ihop och isolerade sig i sitt hus. Min moster, mormor och jag turades om att vara hos honom för vi hade lovat varandra att vi inte skulle ha fler tragedier i familjen.

Efter tre månader i djup depression ville Tommy plötsligt besöka pappa.

Pappa visste att Tommy mådde uselt och att vi vaktade honom. Trots det var huset tomt när Tommy låste upp och gick in. När min far väl kom hem hade Tommy hängt sig. Han blev bara 32 år.

Tiden som följde var så gräslig att jag inte kan beskriva den.

Eftersom Tommy inte hade några barn ärvde pappa honom. Han bytte ut alla låsen i Tommys hus, sa att det nu var hans och att vi skulle hålla oss borta.

För mig var måttet rågat och jag bröt med min far. Jag insåg till slut att han aldrig någonsin skulle komma att ändra sig och jag ville inte att han skulle ruinera mitt liv med sina eviga intriger och dramer.

Idag har jag det bra med Fredrik och våra två barn. Pappa förstörde mammas och Tommys liv och jag är skyldig min familj att se till så att han inte förstör mitt också.

/Maria

Mer intressant innehåll hos allas.se: