Linda och Tobias gifte sig på scenen: ”Teatern är vår kyrka!

Delad bild: paret Linda och Tobias gifter sig på en teaterscen, samt närbild på paret utomhus.

Foto: Ewa Stackelberg, Rickard Hansson/privat

Under många år gick de om varandra i den skånska musikvärlden. Men till slut hamnade de på samma scen. Något som resulterade i ett bröllop – på scenen!

Det bästa vi vet är att stå på scenen och glädja andra, säger Tobias Vernersson, 46, och Linda Vernersson, 44, håller med.

Båda två är lika glada och ivriga att berätta om det märkliga i att de under många år umgicks och jobbade i samma kretsar utan att mötas. Och hur de plötsligt en dag hamnade på samma scen i samma kör vid en tidpunkt då de båda var singlar.

– Vi lärde känna varandra under några månader och förstod ganska snabbt att det var något speciellt, säger Tobias.

Paret Tobias och Linda Vernersson spelar och sjunger tillsammans.

Intresset för musiken förenade Tobias och Linda.

Foto: Ewa Stackelberg

När vi träffas hemma i lägenheten i Kristianstad visar de filmen från sitt drömbröllop på stora scenen på Kristianstads teater. En kombinerad vigsel och musikföreställning med stor publik.

Det var strax före jul 2019. Några månader senare slog pandemin till, ridån gick ner och jobben inom musik och showbiz försvann. Linda har huvudsakligen jobbat som undersköterska inom äldrevården de senaste åren. Tobias, som jobbat på reklambyrå i många år, har nyligen startat egna företaget Monky Media ihop med en kollega. Några kortare inhopp med krogshower har det blivit och Tobias har även varit i studion och producerat en ny rockig platta med Emil Sigfridsson.

Men nu ser både Linda och Tobias fram emot att komma igång med sång, teater och shower igen och att äntligen kunna åka på bröllopsresa.

Båda medverkade i Önskekören

Linda är uppvuxen med sång och musik i Tollarp och gick på musikgymnasium i Kristianstad. Hon är även klassiskt skolad och har sjungit i olika körer och grupper och medverkat i flera av Björn Forsbergs uppsättningar på Kristianstads teater. Tillsammans med några kompisar bildade hon även en jazztrio som åkte runt med krogshower.

Paret Tobias och Linda Vernersson håller om varandra.

Linda och Tobias har båda levt i tidigare relationer och har barn sedan tidigare.

Foto: Ewa Stackelberg

Tobias, som kommer från Eringsboda i Blekinge, har hållit på med musik och spelat i olika band. I sena tonåren flyttade han till Kristianstad för att satsa på musiken. Rockband var hans grej men han gillade även klassisk musik och teater. Så småningom hamnade även han i en musikal på Kristianstads teater.

Linda och Tobias har båda levt i tidigare relationer och har barn. När de möttes för sju år sedan var båda separerade sedan några år tillbaka och trivdes bra med sina liv.

Se också: Bröllopsdatumet du bör undvika 2022 – enligt astrologin
1:26

Efter reklamen: Se också: Bröllopsdatumet du bör undvika 2022 – enligt astrologin

(1:26)

Slå på ljud

Vändpunkten kom den där vinterdagen i januari 2014 när de båda skulle medverka i Önskekören i Hässleholm – även om de inte insåg det i början.

– Vi repeterade Björn och Benny-låtar för två konserter med Marianne Mörck som konferencier, säger Tobias.

Träffades inte trots att de var i samma bransch

Linda och Tobias var de två i ensemblen som hade längst resväg från Kristianstad till repetitionerna och de kom överens om att samåka. Under veckorna som följde blev det många och långa samtal i bilen.

Hjärtat hoppade till!

– Vi hade lätt för att prata, det kändes naturligt att ventilera allt från barn till musik. Då upptäckte vi hur många gemensamma vänner vi har inom musik- och teaterbranschen och förundrades över hur vi kunnat gå om varandra i 20 år utan att träffas i lilla Kristianstad, säger Linda.

– Ingen av oss var på raggarstråt, men vi trivdes ihop, säger Tobias. Det klickade inte mellan oss i bilen, inte då.

Ungdomskärleken blossade upp – efter 53 år blev det bröllop!

Efter konserterna den 7 mars skildes deras vägar. När det gått några veckor kändes det plötsligt väldigt tyst, som om det var något som fattades. Tobias tänkte för sig själv att nu låter jag hjärtat styra och så skickade han ett meddelande till Linda: ”Jag saknar våra samtal i bilen. Har du lust att träffas över en kopp kaffe eller ett glas vin?”

Linda som också saknat Tobias blev jätteglad.

– Hjärtat hoppade till! Jag var hemma och sjuk och kunde knappt prata men studsade runt i lägenheten och ringde en väninna innan jag skrev svaret: ”Det vill jag gärna, vi kan väl höras och hitta en tid!”

– Jag hade varit ensam med min son i tre år och var lite försiktig med relationer, men detta var annorlunda.

Gick ner på knä och friade

Några dagar senare ringde Tobias och de bestämde att ses hemma hos honom på Skärtorsdagen. Då kom Linda med pizza och en flaska vin med namnet ”Amore” och ett stort hjärta på flaskan.

– Det var kaxigt, men då var det ingen tvekan längre.

– Vi käkade och pratade hela kvällen, sedan kysstes vi och då var det klart. Sedan dess är vi ett par, fastslår Tobias.

En flaska rödvin med ett rött hjärta på.

Linda tog med kärlekens rödvin på första dejten.

Foto: Ewa Stackelberg

Båda märkte snart att det gjorde fysiskt ont att vara ifrån varandra och de började tänka på ett gemensamt boende. Först måste barnen träffas – Tobias tre flickor och Lindas son. Det fungerade direkt som tur var. Men det är inte lätt att hitta en bostad som rymmer så många personer eftersom de har sina respektive barn varannan vecka.

I december deltog de båda i en vinterkonsert på Hovdala Slott utanför Hässleholm. Efter konserten hade Tobias planerat ett frieri med hjälp av personalen på slottet. Den intilliggande Arrendatorsbostaden hade iordningställts med levande ljus och Tobias hade fått låna nyckeln. Dit lurade han med sig en ovetande Linda, gick ner på knä och Linda sa ja! De förlovade sig och hittade en stor lägenhet. Då planerade de redan för bröllopet.

– Vi ville göra något alldeles extra och började spara pengar. Eftersom vi älskar att stå på scenen tänkte vi ”teatern är vår kyrka!” säger Tobias.

Vigdes av en präst på teaterscenen

Nästa steg var att undersöka om det var möjligt att gifta sig på scenen. Tobias som då medverkade i rockmusikalen We will rock you ställde frågan till teaterchefen på Kristianstads teater. Aldrig hade någon frågat om detta och det krävdes styrelsebeslut innan det blev klart att Linda och Tobias kunde hålla sitt bröllop på stora scenen den 7 december 2019.

En bröllopsinbjudan i viktorians stil.

Foto: Ewa Stackelberg

– Vi planerade en föreställning med sång och musik som skulle inrama vår vigsel, förklarar Linda.

Släkten, vännerna och våra kollegor bjöds in.

Tobias och Linda glömmer aldrig denna magiska dag. Temat var ”viktorianskt och steampunk”. Efter första och andra ringningen öppnades dörrarna och närmare hundra personer slog sig ner på första parkett medan ridån gick upp och en av parets vänner sjöng en rocklåt. Amore Eterno – Evig kärlek som Tobias skrivit till sin Linda spelades av en stråkkvartett. Prästen vigde de tu. Lindas son var ringbärare och Tobias yngsta dotter var tärna.

Dansade till Dirty dancing

Efteråt överöstes brudparet av ett confettiregn på trappan innan de klev upp i Gustaf V:s landå, dragen av två ståtliga hästar som körde dem genom stan till festlokalen på Stadshotellet.

Ett par blir vigda på en teaterscen.

Tobias och Linda gifte sig på scenen på Kristianstads teater.

Foto: Rickard Hansson/privat

Det blev en uppsluppen middag med många tal och överraskningar, och brudparets dansnummer till musiken från filmen Dirty dancing blev en av kvällens succéer.

– Vi hade planerat några kortare bröllopsresor till Italien och Skottland men det blev inget av i och med Corona-pandemin, säger Linda.

– Nu ser vi fram emot att äntligen kunna åka på våra bröllopsresor och först blir det till Rom. Vi älskar kultur, mat och arkitektur. Nästa projekt är att bygga ett eget hus, säger Tobias.