Lisen och Pontus från "Biggest loser" har fått tvillingar

Pontus och Lisen blev ett par efter ”Biggest loser”
I tv-programmet "Biggest loser" kämpade Lisen och Pontus sida vid sida. Det gör de nu också som nyblivna tvillingföräldrar. ”Först var vi i chock när vi förstod att jag var gravid. Men när barnmorskan ropade att det var två bebisar grät vi av lycka!”

Det står två bilbarnstolar i hallen i lägenheten i Norrköping, och Lisen Saldes, 23, möter upp med dottern Elise i famnen. Tvillingsystern Estelle ligger och sover i spjälsängen i vardagsrummet.

– Hon somnar nog snart hon med, säger Lisen och sneglar ner på fyra veckor gamla Elise som snuttar på nappen och blinkar långsamt mot sin mamma.

Kom från ett destruktivt förhållande

För snart ett och ett halvt år sedan sökte Lisen till tv-programmet ”Biggest loser”. Hon vägde då 115 kilo och hade precis lämnat sin dåvarande pojkvän som hon förlovat sig med bara några månader tidigare. De två hade varit ett par i flera år, men förhållandet var destruktivt och Lisen berättar om hur han fick henne att känna sig värdelös. När hon några veckor innan inspelningen fick reda på att han varit otrogen bröt hon förlovningen.

Samtidigt sökte Pontus Björlund, 27, till samma program för att få hjälp med sin övervikt. Han hade länge kämpat med vikten och depression, och vägde in på 178,5 kilo.

Undrade vad Lisen gjorde där

– När jag såg Lisen första gången undrade jag vad hon gjorde där. Hon var väldigt söt och stylad och jag tänkte att hon nog jobbade med smink eller som frisör. Hon verkade snäll och lugn men var ganska tyst, berättar Pontus om deras första möte i bussen på väg till Ekolsunds slott där programmet skulle spelas in.

– Ärligt talat la jag inte märke till Pontus i början, eller till någon egentligen. Jag var så fokuserad på mig själv och träningen och själva programmet, erkänner Lisen.

Pratade inte med varandra

Under inspelningsveckorna i augusti var tempot högt och det var påfrestande att bo tillsammans med flera okända personer, och att umgås i princip dygnet runt samtidigt som de tränade sju timmar om dagen och radikalt förändrade sin kost. Pontus och Lisen sitter i soffan och tittar på varandra och skrattar när de berättar om den första tiden på slottet, när det var allt annat än kärlek vid första ögonkastet mellan dem.

– Jag minns att jag hade städat hela köket och när jag kom ner tio minuter senare var det kaos! Jag sa till Lisen att hon fick städa upp igen, men hon svarade otrevligt tillbaka och sedan ignorerade jag henne och vi pratade inte med varandra, säger Pontus.

– Det blev nästan som syskonbråk när man levde så tätt inpå varandra, men ja, jag var nog lite bitchig, säger Lisen och skrattar hon med.

Deltagarna i ”Biggest loser” 2017

”Biggest loser”-gänget på Ekolsunds slott. Lisen står i första ledet i orange tröja och Pontus i bakre ledet som nummer två från höger.

Efter några dagar gav Pontus och Lisen varandra en ny chans och upptäckte att de hade liknande bakgrund och de blev snabbt vänner. Tre veckor in i tävlingen åkte Lisen ut efter att ha gått ner totalt 12 kilo och när Pontus åkte ut några veckor senare efter att ha gått ner 24 kilo, ringde Lisen till Pontus och de pratade i flera timmar. Under hösten åkte Lisen från Stockholm till Norrköping för att hälsa på Pontus och de gick och tränade på gym tillsammans.

– Det var så skönt att ha någon som gjort samma resa och gått igenom samma sak. Vi kunde prata om allting, säger Lisen.

Vänskapen gick över i kärlek

Pontus och Lisen träffades flera gånger, ofta tillsammans med andra deltagare från ”Biggest loser”. Men allt oftare började Lisen och Pontus ses bara de två och så småningom övergick vänskapen till något mer. I januari gick de ut med att de var ett par och berättade för några av de andra deltagarna om sitt nya förhållande.

– De blev inte så förvånade. De hade märkt att vi hade någonting mellan oss redan på slottet – de såg nog någonting som vi inte ens själva hade förstått redan då, säger Lisen.

Både Pontus och Lisen hade dåliga relationer bakom sig, och Pontus blir allvarlig när han berättar om sina känslor för Lisen.

– Lisen är den första personen som fått mig att känna mig kär på riktigt på många år. Innan har jag nog haft förhållanden mer för att inte behöva vara ensam. Hon är självständig, omtänksam, har samma humor och är väldigt snygg, säger han och tittar på Lisen som ler och himlar generat med ögonen.

Graviditetstestet var positivt

I mars flyttade Lisen hem till Pontus och paret njöt av all tid tillsammans. Samtidigt började Lisen känna sig väldigt känslosam och la märke till en konstig träningsvärk i magen. Hon köpte ett graviditetstest, mest för säkerhets skull, och var inte alls beredd på det positiva resultatet.

– Jag var i chock! Jag har alltid tänkt att jag som är så överviktig nog inte kommer att kunna bli gravid, men det var positivt!

Både Lisen och Pontus ringde till sina mammor samtidigt och fick rådet att försöka smälta beskedet och ge det ett par dagar. Visst hade de båda en längtan efter att bilda familj och de hade pratat om att någon gång i framtiden få barn tillsammans, men inte riktigt så här tidigt i förhållandet.

– Jag var också chockad men tänkte att man kan ha varit ihop i 10 år och ändå göra slut när man fått barn. Hursomhelst visste jag att Lisen skulle bli en fantastisk mamma, jag var kär i henne och kände att vi alltid kommer att kunna vara vänner oavsett vad som händer, säger Pontus och får ett stort leende från Lisen som nickar.

Väntade tvåäggstvillingar

I början var det svårt för Lisen att ta in och förstå att hon faktiskt var gravid, men på ultraljudet i vecka 18 kom plötsligt den där känslan av att vara en blivande mamma, samtidigt som nästa chock – de väntade tvåäggstvillingar.

– Barnmorskan sa att hon såg en frisk, fin bebis, sedan sa hon: ”Oj, jag ser två!” Då tänkte jag att hon väl såg två armar, två ben. Men så ropade hon att det var två bebisar!

Lisen ler när hon berättar att hon chockat tittade på Pontus och såg att han grät av lycka.

– Då började jag också att gråta!

Fick foglossning tidigt

Graviditeten var jobbig för Lisen som fick foglossning tidigt. Hon blev sjukskriven från jobbet inom hemtjänsten och fick eksem och klåda samtidigt som hon gick upp mycket i vikt.

– Innan jag blev gravid tänkte jag att jag skulle visa alla att jag kunde ta hand om mig och inte gå upp så mycket i vikt, men jag blev väldigt svullen och i sjunde månaden hade jag passerat min startvikt i ”Biggest loser”, fast jag lovat mig själv att aldrig hamna där igen.

Lisen berättar att det var med blandade känslor som hon gick upp i vikt igen. Å ena sidan hade hon precis kämpat bort flera kilon med strikt diet och hård träning, men å andra sidan väntade hon två barn som självklart förändrade och påverkade kroppen. Pontus gick också upp i vikt när träning och kost hamnade i skymundan.

Funderar på gastric bypass

– Det är lätt att gå upp i vikt när man förstört kroppen så mycket som jag gjort genom åren. Jag har alltid varit stor och både min mamma och min syster har gjort gastric bypass-operationer. Just nu väger jag 158 kilo och går till en dietist som hjälper mig med kosten. Jag funderar på att operera mig nästa år, jag tror det skulle hjälpa mig, säger han.

Det börjar röra sig i spjälsängen och som på en gemensam signal blir båda flickorna hungriga. Pontus gör i ordning två nappflaskor och föräldrarna sätter sig i soffan för en gemensam matning. Snart blir det tyst i lägenheten igen.

Eftersom Elise låg i säte i magen fick Lisen förlösas med kejsarsnitt och den 6 november kom flickorna till världen. Lisens mamma reste ner från Stockholm för att hjälpa de nyblivna föräldrarna att komma in i den nya vardagen, något som varit svårare än väntat.

– Vi sover inte så mycket, säger Lisen och kväver en gäspning.

– Vi var nog ganska kaxiga innan vi fick barn och tänkte inte att det skulle bli så svårt. Men det är tufft!

Vill börja träna igen

Viljan att träna finns där, men inte orken och tiden just nu med de två små flickorna. Så fort de kommit in i vardagen lite mer och barnen blivit större vill de börja träna och få till en bättre kost, både för sin egen och barnens skull.

– Det är klart att det finns en rädsla för att de ska bli överviktiga som vi. Jag vill att de ska äta bra, röra på sig och hitta någon sport som de tycker om. Det gäller att inte fokusera på vikten utan mer få in det naturligt och vi ska göra vårt bästa, säger Lisen och tittar på Estelle som nöjt druckit upp sin flaska och nu försiktigt tittar sig omkring i rummet.

Planerar bröllop

I november överraskade Pontus Lisen med ett frieri och paret som gör allting snabbt drömmer om att gifta sig redan till sommaren.

– Pontus visar verkligen att han älskar mig. Han är så uppmärksam på mig och överraskar mig ideligen. Han har verkligen visat att han finns vid min sida oavsett vad som händer.

Pontus lägger armen om Lisen.

– Jag har haft problem med depression innan, men den bästa medicinen för mig är när Lisen är glad!

Av Emma Barrstrand

Foto: Maria Qvarsell, Daniel Ohlsson/TV4