Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Liza Marklund: ”Det är lätt att tycka illa om mig”

16 apr, 2019 
Malin Perlheden
Liza Marklund
Succéförfattaren Liza Marklund berättar öppenhjärtigt om sig själv och sin familj, synen på framgångarna och hur den nya roman Pärlfarmen kom till.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Liza Marklund, 56, är en av Sveriges genom tiderna mest populära författare, men har sedan flera år tillbaka tagit ett steg tillbaka från rampljuset. För det danska månadsmagasinet Psykologi gör hon dock ett sällsynt undantag och berättar i en intervju öppenhjärtigt om både den egna personen, familjen och synen på framgångarna.

– Jag tror faktiskt det är lätt att tycka illa om mig. Jag är framgångsrik och det är alltid irriterande. Jag tjänar mycket pengar och pratar samtidigt om barns rättigheter. Det är också irriterande. Och kanske att jag är irriterande. Om jag mötte mig själv skulle jag säkert tycka det, säger Liza Marklund till Psykologi när de frågar vad hon tror att folk pratar om bakom hennes rygg.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Författarens mångåriga framgångar råder det inga tvivel om; Marklund har sålt 23 miljoner böcker på ett 40-tal språk och hennes ekonomiska vinningar har genom åren varit flitigt omskrivna i kvällstidningar. Själv menar Marklund att hon aldrig har haft några ambitioner att varken bli en offentlig person eller ha mycket makt eller pengar.

Liza Marklund porträtt
Liza Marklund slog igenom som författare 1998 med romanen Sprängaren. Foto: Mimsy Möller, Samfoto/TT

Alla har fått men och det blir inte som förr igen

– Alla dessa företeelser är helt poänglösa om de inte används till att göra något vettigt, förklarar hon på Priatförlagets hemsida, ett bokförlag som hon själv grundade tillsammans med författarkollegerna Sigge Sigfridsson, Ann-Marie Skarp och Jan Guillou 1999.

Annons

Marklund debuterade med Sprängaren

Efter att ha arbetat som journalist i många år på bland annat Norrbottens-Kuriren, Aftonbladet, Arbetaren och Expressen debuterade Liza Marklund som författare 1998 med deckaren Sprängaren, men redan 1995 gav hon tillsammans med Maria Eriksson ut boken Gömda. Marklund var en framgångsrik journalist och redaktör, men har flera gånger vittnat på att hon mötte på brist på intresse och motstånd för att lyfta ämnen som kvinnors och barns rättigheter, frågor hon driver i sitt författarskap. Sprängaren fick uppmärksamhet inte minst för att den ansågs bryta normen för den svenska deckaren med en kvinnlig hjältinna, Annika Bengtzon i huvudrollen.

Framgång är som att ta en drink: Det ger ett mycket tillfälligt rus

Årets författare 1999

Framgångarna lät inte vänta på sig, böckerna med Annika Bengtzon är i dag elva till antalet och har gjort Marklund till en av vår tids mest populära svenska författare. Böckerna har även gett henne fina utmärkelser som bland annat Årets författare, 1999, och Svenska Litteraturpriset, 2007. Men framgångar är inte lika intressanta som motgångar, förklarar Marklund för Psykologi.

Annons

– Framgång är som att ta en drink: Det ger ett mycket tillfälligt rus. Fiaskon är mer intressanta. De rymmer ett stort spektrum av känslor och ska hanteras och behandlas med ömhet, för du kan lära mycket av dem. Du kan inte lära dig något av framgång, det leder bara till hybris, säger hon till magasinet.

Liza Marklund blev sjuk

Och nog har deckardrottningen stött på motgångar i livet. 2011 blev äldsta dottern sjuk i cancer och själv drabbades hon av en ämnesomsättningssjukdom som gav henne både fördiabetes, leverskador och hjärtfel. Bara några år senare, 2015, fick mannen konstaterat cancer och den andra dottern var med om en olycka i London. Livet går vidare, men familjen tog hårda slag.

Liza Marklund och dottern
Liza Marklund tillsammans med sin dotter, journalisten Annika Marklund. Foto Eva Tedesj/TT

– Den perioden var den svåraste. Alla har fått men och det blir inte som förr igen, säger Liza Marklund till Psykologi.

Annons

Ny roman – Pärlfarmen

Efter flera års tystnad gav Marklund 2018 ut boken Pärlfarmen, en roman om världsekonomi, makt och pengar och där en ny hjältinna, pärldykaren Kiona, introduceras för läsarna. Kiona är bor i Stilla havet och karaktären är på inget sätt ny för Marklund, redan 2003 fanns hon, men då bara som en idé, född under en promenad som Marklund tog på ön Rarotonga det året.

Liza Marklunds nya roman Pärlfarmen. Foto: Piratförlaget

– Jag vandrade mellan två byar när historien plötsligt dök upp i min skalle. Jag kunde höra Kionas röst och den var tydlig. Så då hyrde jag in mig på öns telegrafstation, som var det enda ställe som hade internet på den tiden, och skrev synopsis, har hon berättat för finska Hufvudstadsbladet.

Vem är Liza Marklund?

Namn: Liza Marklund.

Gör: Författare. Har bland annat skrivit 11 böcker om journalisten Annika Bengtzon.

Född: 9 september 1962

Familj: Maken Mikael Aspeborg. Barnen Annika, Axel och Amanda.

Bor: Stockholm och Marbella

Ursprung: Pålmark strax utanför Piteå i Norrbotten

Källor: Psykologi, Huvudstadsbladet, Wikipedia, Piratförlaaget

Annons