Ljuv musik uppstod – Anne och Benny fann varann via karaokeapp

Anne och Benny ser glada ut där de sjunger i en inspelningsstudio.

Paret sjunger inte bara karaoke och andras låtar. De har nu även spelat in egenskriven musik ihop.

Foto: Ewa Stackelberg

Benny hittade en karaoke-kanal och sjöng med kraft och inlevelse i garaget. Anne satt hemma på hästgården och knappade på telefonen när hon råkade höra skönsången och hakade på. Snart sjöng de duett så det slog gnistor om det. Ljuv musik uppstod och så växte känslorna fram.
– I dag lever vi tätt, tätt ihop, om än på distans.

Den stora kärleken kan tydligen dyka upp när och var man minst anar. Benny och Anne fann varann via en karaoke-app på nätet och det blev början till en fin vänskap och numera ett förhållande och gemensamma projekt.

Benny Mattsson, 43 bor på västkusten och arbetar i restaurang Farmor Ellen, som hör till en stor sportshop som ligger i turistorten Grebbestad. Ett populärt utflyktsmål som även sponsrar landslagsidrottare med Swedemount-kläder och ordnar event med såväl Mello-artister som Idol-vinnare. Anne Almkrantz, 46 bor med sina två barn på östkusten, utanför Karlskrona där hon sedan 2004 driver trafikskolan Walk In Drive Out.

Efter att ha kört bil till varandra under året som gått, strålade de samman i Stockholm för att under några dagar i november för spela in sin första gemensamma låt i en professionell musikstudio. Glada och förväntansfulla berättar de om sin musikaliska kärlekshistoria som började för drygt ett år sedan.

Anne levde ensam efter en separation sedan några år tillbaka. Benny bodde då med sambo och två barn.

Både Anne och Benny har en musikalisk bakgrund, men då de haft fullt upp med annat på var sitt håll har detta intresse inte fått utrymme att utvecklas ordentligt.

Benny var först med att upptäcka att man kunde sjunga både själv och tillsammans med andra på nätet till förinspelat ackompanjemang, karaoke.

– Jag har sjungit hemma hela mitt liv och varit en teaterapa som deltagit i skolpjäser och alltid gillat att spela instrument, förklarar Benny. Hela min familj spelade och sjöng och jag började med gitarr i tonåren. Min kusin som också sjunger tipsade mig om en app i telefonen där man kunde sjunga.

Appen heter Smule och Benny testade den för fyra år sedan. Först tyckte han att det lät väldigt illa, men provade igen och då gick det bättre.

Benny och Anne i delad bild när de sjunger duett.

Så här kan det se ut när Benny och Anne sjunger ihop via karaoke-appen Smule.

Nu i pandemitider har det varit och är ett perfekt sätt att kunna sjunga tillsammans med andra via nätet utan smittorisk.

Det går att skaffa vänner, skicka meddelande, se och höra vad de sjunger och sjunga solo, duett eller i grupp. Man kan vara på bild eller inte. Man kan spara det man sjungit in eller lägga ut det så andra kan lyssna och ”joina”, lägga på sin egen sång.

Anne kommer också från en musikalisk familj och spelar gitarr och piano. Hon såg reklam för appen på Facebook förra hösten och blev nyfiken.

– En av de första jag hörde var Benny. Han sjöng Tusen bitar med Björn Afzelius och Stad i ljus med Tommy Körberg. Det var den typ av musik jag gillar och hans sång tilltalade mig. Han var lite busig precis som jag och vi fick kontakt.

Benny är uppvuxen med 80–90-talsmusik, Svensktoppen och ballader, men gillar även hårdrock. Anne lyssnar på allt utom opera och jazz, men pop och rock går mest hem. Liksom dansband. Hon skriver egna låttexter, bland annat barnvisor. Även Benny gjorde egna texter till diverse låtar.

– Vi skrev till varandra, först om musik, men förra hösten började vi skriva om annat också.

– Redan då var jag intresserad, men när jag fick veta att Benny var sambo blev jag mycket försiktig, säger Anne. Vi skrev som två kompisar, inget flirtande.

– Jag ville inte springa bredvid, förklarar Benny.

– Nej, och det var han mycket tydlig med vilket jag tycker var otroligt fint, säger Anne.

Men före jul 2020 gick Benny och hans sambo skilda vägar. Det hade varit på gång, men nu tog de steget fullt ut.

– Min tanke var att leva själv och ha delad vårdnad om barnen, säger Benny.

Han höll kontakt med Anne, men var helt inställd på att vara själv och göra sådant som han mådde bra av.

Färd i busväder på alla hjärtans dag

I februari 2021, på alla hjärtans dag, tänkte Benny hälsa på en kompis i Göteborg över helgen, men fick plötsligt ett infall och bestämde sig för att köra de 45 milen till Blekinge istället och hälsa på Anne.

– Han skrev att han tänkte komma och jag svarade ”det tror jag när jag ser det”, skrattar Anne. Det var busväder och en meter snö på skogsvägarna fram till gården, men fem timmar senare stod han där.

Jag trodde knappt det var sant, säger Anne. Vi kramades och kramades och kunde inte sluta prata

– Jag trodde knappt det var sant, säger Anne. Vi kramades och kramades och kunde inte sluta prata förrän Benny åkte hem igen nästa dag.

Paret står tätt ihop och håller om varandra.

Sången förenade Benny Mattsson och Anne Almkrantz. Och nu är de en duo även utanför musiken.

Foto: Ewa Stackelberg

Känslorna väcktes på allvar och de talade ofta på telefon. En månad senare körde Anne upp till Benny och då slog det till på allvar.

– Det var fantastiskt! Vi är väldigt tacksamma över att vi lärde känna varandra så pass mycket innan. Det är viktigt att man förstår vem den andre är innan man tar ett så stort steg och bli ett par – särskilt när barn är inblandade. Visst kan man bli attraherad av en person till exempel på krogen, men sedan kanske det blir pannkaka av alltihop för att man inte vet något om varandra.

– Jag tänkte att om Benny inte ville ha mig som kärlekspartner så ville jag i alla fall vara hans vän. Han är en underbar person, lyhörd, försiktig, lojal och ärlig. Jag har blivit illa behandlad i tidigare relation och tappat mycket tro och tillit. Därför betydde det mycket för mig att Benny absolut inte ville ”gå vid sidan om” medan han levde i en relation. Det gör ju att jag kan lita på hans lojalitet gentemot mig också, förklarar Anne.

Det är knepigt att få livspusslet att gå ihop. Båda jobbar mycket. Benny har barnen varannan vecka och Anne har sina på heltid. Men man kan om man vill anser de. Benny jobbar varannan helg så det är oftast Anne som åker upp till Grebbestad. Ibland swishar han ett bränslebidrag för att det inte ska bli orättvist.

– När barnen är med gör vi roliga saker tillsammans. Jag och barnen sover i ett rum och Benny med sina två barn i annat rum.

Under en semestervecka i somras då de skulle introducera barnen för varandra hade Anne med sig husvagnen.

– Det är skönt att ha lite distans när man har små barn som behöver sitt. Vi tror båda att det blir bättre i slutändan om man inte har för bråttom.

Känner sig som tvillingsjälar

Båda tycker att de har mött sin tvillingsjäl.

– Vi har så mycket gemensamt, samma värderingar och känner oss trygga med varandra. Det är alltid lika kul att prata eller sjunga, man blir verkligen glad.

Och sjungandet har fått ringar på vattnet.

I somras ringde en gammal barndomskompis till Anne och frågade om hon ville sjunga i deras reggaeband i Ronneby.

– Det är SÅ roligt.

Här sjunger paret duetter

Paret har roligt ihop och skrattar och pratar mycket.

De har ett nära förhållande på distans. Benny och Anne har ingenting emot att behöva längta lite efter varandra.

Foto: Ewa Stackelberg

I november strålade Anne och Benny samman i en studio i Stockholm för att spela in sin egenskrivna låt, One touch. Den låten är mest på skoj men de satsar på Spotify.

Båda har skrivprojekt på gång. Både tillsammans och var för sig. Anne håller på med en barnbok, en barnrysare, och har även peppat Benny att skriva berättelser. Ibland gör de noveller ihop avståndet till trots.

Se också: De 5 kärleksspråken

Här är de fem kärleksspråken
1:41

Efter reklamen: Här är de fem kärleksspråken

(1:41)

Slå på ljud

– Jag gillar att skriva, säger Benny. Jag är trög i starten men när jag väl börjat kan jag inte sluta. Mina barn ville höra en saga då berättade jag om julkatten Prosits äventyr och snart spelade jag även in mina berättelser på telefonen. Min mamma har skrivit rent sagan och nu har jag gjort en ny serie om Grisen och elefanten som ligger ute på Youtube.

Här är parets kärlekstips

Och på frågan om de har några tips på hur andra par som har förhållande på distans ska lyckas hålla kärleken vid liv svarar de:

* Ha inte för bråttom.

* Ha roligt ihop.

* Ha gemensamma projekt som för er samman.

* Prata mycket och ofta gärna via samtal där man samtidigt ser varandra.

* Respektera varandras tid och låt den andre ha ett eget liv också.

* Var öppen och lojal.

* Älska passionerat.

* Njut av att längta.

* Och när ni väl ses så ge 110% till varandra!