Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Malin var kär i mannen som kontrollerade henne: ”Det var som en psykos”

22 jul, 2022 
BIRGITTA LINDVALL WIIK
Malin står lutad mot en mur och tittar in i kameran.
Det tog många år för Malin att bryta upp med mannen som kontrollerade henne.
Malin blev blixtförälskad i en kollega på jobbet och trodde att hon mött sin livs kärlek. Men sakta bytte den charmige mannen skepnad och i flera år levde Malin som med en fotboja. Till slut fick hon inte ens bestämma vilken färg hon skulle ha på håret.
– I efterhand kan jag inte fatta hur jag hamnade i det.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sakta hade Malins självkänsla smulats sönder och hon lydde minsta vink från mannen, som så dyrt och heligt lovat att lämna sin fru men år efter år fortsatte med sitt dubbelliv.

– Aldrig hade jag trott att jag kunde hamna i den situationen. Jag, som levt ett frireligiöst liv med man och barn, innan jag lämnade både maken och religionen, säger Malin på en klingande finlandssvenska.

Se också: 10 tecken på att du lever i en destruktiv relationBrand logo
Se också: 10 tecken på att du lever i en destruktiv relation

51-åriga Malin föddes och växte upp i Finland med en pappa som var jurist och en mamma som var hemmafru. Det saknades inget i hemmet, förutom grundtryggheten för ett barn. I familjen förekom det ofta både bråk och för mycket alkohol.

– Kanske var det därför jag fastnade för tryggheten och kärleken i de frireligiösa sammanhangen, säger Malin och berättar att hon blev en hängiven kristen i samband med konfirmationen.

Annons

– På konfalägret fanns en så fin gemenskap och jag blev aktiv i kyrkan. Jag sjöng i kör, blev själv konfirmationsledare och brann för den religiösa vägen. Jag tänker att tonåringar ofta blir radikala åt något håll, mitt kall blev att tjäna Gud.

Det var mer trygghet än kärlek

Under ett stort, internationellt frikyrkoläger träffade hon sin blivande man. Han brann också för religionen. Paret gifte sig unga och flyttade till makens hemland Holland.

– Vi var bara 20 och 21 år gamla när vi gifte oss. Jag kan inte säga att det handlade om någon himlastormande kärlek, det var mer en stark kamratskap och att vi ville leva samma sorts liv – och för min del var det nog också att jag ville skapa den där trygga familjen jag aldrig haft.

Malin står lutad mot en tegelvägg och tittar rakt framför sig.
Malin sökte sig till kyrkan för trygghet när hon var ung.

Malin utbildade sig till socialpedagog och fick två barn, en son och en dotter som nu är i 20-årsåldern. Familjen hann bo i såväl Holland som Finland och Stockholm innan Malin separerade. Det var något som skavde.

Annons

– Jag slutade gå i kyrkan och jag och min man gick i terapi i flera omgångar. Vi kämpade för barnens skull. Till slut bad jag om skilsmässa och i samma veva snubblade jag oväntat över mannen som jag trodde var min stora kärlek.

Malin var butikschef i en secondhandbutik, dit mannen kom för att arbetsträna. Han hade tidigare varit mellanchef på ett stort företag men blivit av med jobbet.

– Till mig förklarade Peter att hans liv kantats av olyckliga omständigheter, han berättade en väldigt sorglig historia om en släkting som blivit svårt sjuk och när han ägnat tid åt att hjälpa denne fick han sparken. Jag tyckte synd om Peter. Han var ju så mjuk, omhändertagande och fin och behövde få en andra chans.

Peter ville inte lämna sin sambo

Malin befordrade Peter till logistikchef i butiken och duon jobbade tätt ihop.

– Det som till en början var ett allmänmänskligt intresse väcktes till attraktion och jag och Peter började stjäla till oss hemliga stunder. Han var sambo och hade barn men sa till mig att han var på väg att separera. Tiden gick och jag undrade varför han aldrig lämnade sin sambo. Peters svar var att vi tog hand om mitt kaos först, sedan skulle han ta hand om sitt.

Annons

Peter förklarade att det inte var bra om de skilde sig samtidigt och han förhalade och förhalade separationen. Under tiden träffades Malin och Peter frekvent.

– I efterhand kan jag inte fatta att jag gick med på det, men jag var så kär, för första gången i mitt liv. Jag var så kär att det nästan var som en psykos. Jag kunde varken äta eller sova. Jag hade bara Peter i tankarna.

Malin sitter på en sten vid vattnet och tittar framför sig.
Peter övertalade Malin att flytta till hans stad – själv ville han inte lämna sin sambo.

Efter jobbet körde de med varsin bil till en mötesplats. Det kunde vara vid en sjö, en parkeringsplats eller var som helst i någon närliggande småstad. De fick ett par timmar tillsammans innan Peter måste åka hem till sambo och barn.

– Så småningom övertalade han mig att flytta till en lägenhet i hans stad. Där skulle jag bo tills hans separerade och jag kunde flytta in i hans fina villa. För Peter var pengar, fasad och status oerhört viktigt. I efterhand har jag förstått att det var hans sambo som drog runt familjen ekonomiskt. Hon hade ett mycket bra jobb och var den som tjänade pengar.

Annons

Peter sa att Malin var otrogen

Peter lovade henne guld och gröna skogar. De skulle starta företag ihop och resa jorden runt. Fantasierna var grandiosa – precis som Peters egen självbild.

Under nästan fem år sågs Malin och Peter så gott som dagligen. Peters sambo jobbade väldigt mycket och då passade han på att åka på små resor med sin älskarinna.

Mina vänner och min dotter försökte få mig att lämna honom

Sakta men säkert snärjdes Malin in i Peters nät. Han avkrävde total trohet av Malin. Själv åkte han hem till sambon varje dag. Peter började visa upp en svartsjuka som var helt orimlig. Han såg varenda man som ett hot, som någon Malin skulle vara intresserade av att ha sex med.

– Påhejad av vänner försökte jag faktiskt lämna Peter efter ett år när jag insåg att han aldrig tänkte göra slut med Marie. Jag till och med dejtade andra, vilket gjorde Peter galen. Många, många gånger har jag ångrat att jag trots allt gick tillbaka till Peter. Han skulle veta varenda detalj om vad jag gjort med andra män jag dejtat. Hans taktik var att skuldbelägga mig. Peter sa att jag varit otrogen och växlade mellan att ömka sig och att vara aggressiv.

Annons

Malin försökte förklara att hon var fri att göra vad hon ville. Det var ju Peter som åkte hem till Marie och var otrogen varenda dag!

– Det köpte han inte, han vände allt emot mig och till slut började jag tro på Peter.

Två händer med blått nagellack vilar i knäet. Klänningen är också blå.
Peter installerade en GPS-app i Malins telefon så att han alltid skulle ha kontroll över var hon befann sig.

Peter satte upp strängare och strängare regler för Malin. Han isolerade henne allt mer. Malin fick inte umgås med män och de flesta av hennes väninnor ansåg han hade dåligt inflytande på henne. Så fort Malin lämnade hemmet måste hon rapportera till Peter, i ord och bild, och han följde hennes varenda steg via den GPS-app han installerat i både Malins jobbmobil och privata mobil.

– Min dotter och de få vänner jag träffade förstod vad som hände och vägrade bli fotograferade, som bevis på att jag inte smitit iväg för att vara otrogen. De ifrågasatte min relation. När min väninna konfronterade Peter krävde han att hon skulle bort ur våra liv. Han tvingade mig att skicka ett sms där jag sa upp bekantskapen med henne. Jag skrev sms:et men skickade det bara till min egen jobbmobil.

Annons

Malin utsattes för psykiskt våld varje dag

Malin gick ner i vikt och dränerades helt på den person hon en gång varit. Hon googlade på destruktiva förhållanden och psykopati och insåg att det var precis vad hon själv utsattes för.

– Jag levde som med fotboja och hade konstant ångest för de regelrätta förhör jag utsattes för varje dag. Jag fick bara dricka alkohol i hans sällskap, annars skulle jag börja ragga på gubbar sa han. Jag fick inte klä mig som jag ville, inte blondera håret och han skulle ha alla inloggningsuppgifter till mina sociala medier.

Han fick mig att känna mig som smuts

Peter slog henne aldrig, men smockan låg ofta i luften. Han utövade ett psykiskt våld och var ofta aggressiv och skrek henne i ansiktet så saliven stänkte.

–”Du och dina jävla gubbar!” skrek han ofta. Han fick mig att känna mig smutsig, som en hora, fast jag aldrig träffade män över huvud taget. Inte ens kompisar. När vi grälade grät jag floder och han stirrade bara på mig och frågade om jag grinat klart så vi kunde knulla. Jag hade helt tappat lusten, men han drog sig inte för att utöva sexuellt våld och våldtäkter mot mig.

Annons

Malin säger att hon själv tidigare tänkte ”varför går hon inte?” när hon hörde talas om kvinnor som levde i destruktiva relationer. I dag vet hon att det inte är så lätt som det låter.

– Under min mest hjärntvättade period fick Peter mig att gå med på så sjuka saker. En gång var jag bjuden hem till hans familj för att grilla. Jag var inbjuden i egenskap av Peters före detta chef. Där satt jag, mittemot Marie och skrattade och pratade. Det var helt absurt. Hon var inte alls den där kalla och hemska personen som Peter sagt till mig. Hon var glad och trevlig.

Psykisk våld i en nära relation

Psykisk våld kommer sällan på en gång utan gradvis. Personen som tidigare varit kärleksfull börjar bli allt mer kritisk, arg och kontrollerande. Till exempel kan det innebära att personen gör en eller flera av följande saker:

Hen säger och gör kränkande saker mot dig.

Hen anklagar dig för saker du inte gjort.

Hen får dig att tro att det oftast är du som tycker, tänker eller gör fel i relationen.

Hen är oförutsägbar, det som var rätt i går är fel idag, vad du än gör är det fel.

Hen kontrollerar och har åsikter om vad du skriver på sociala medier eller i sms.

Hen kontrollerar dig och gör det svårare för dig att hålla kontakten med vänner och familj.

Hen hotar att skada dig eller någon som du älskar, en person eller ett djur.

Hen gör dig rädd med hotfulla gester eller kommentarer.

Hen gör det svårt för dig i din vardag, till exempel gömmer saker som du behöver.

Hen slår sönder möbler eller saker som du tycker om.

Hen gör sig rolig på din bekostnad, förlöjligar och hånar dig.

Hen kontrollerar hemmets ekonomi eller pressar dig på pengar.

Källa: 1177.se

Annons

Dottern övertalade Malin att lämna Peter

Till slut var det Malins dotter som fick henne att lämna Peter. Malin skulle resa hem till släkten i Finland och var på väg till färjan, när Peter bombarderade henne med sms och samtal. Hon skulle inte få åka båt, för då skulle hon bara ligga med karlar i hytten. Peter krävde att hon skulle boka om till flyg.

– Jag skakade som ett asplöv och mådde så dåligt när min dotter ringde mig. Hon förstod direkt att det berodde på Peter och krävde att jag skulle lämna honom. Hon sa att hon inte orkade höra mer om hur han bröt ner mig. Det var mitt avgörande ögonblick.

När Malin kom hem tog hon lägenhetsnyckeln från Peter och även om hon föll till föga för hans prat ännu ett par gånger så hade Malin nu tagit det första steget ifrån den destruktiva relationen och avslutade den helt ett halvår senare.

Malin sitter på en bänk med slutna ögon och får solen i ansiktet.
I dag lever Malin med en ny man och beskriver relationen som mycket sund.

Parallellt med samtalsterapi började Malin bearbeta sina upplevelser genom att skriva om dem. Texterna har nu blivit en bok med titeln Skammen är inte min.

Annons

– Min terapeut använder boken i sina föreläsningar. Jag hoppas själv att kunna föreläsa framöver, jag vill sprida ordet om att skammen aldrig är kvinnornas, den får skitstövlarna till män bära!

Malin Andersson har skrivit en bok och bilden är på omslaget.
Ett sätt att bearbeta traumat som Peter orsakat var att skriva en bok.

Själv lever Malin i dag i en kärleksfull relation med en ny man. Hon bor i Örebro och är lyckligare än någonsin.

– När jag ska gå på after work med mina väninnor önskar han mig en rolig kväll. Han har aldrig ifrågasatt vad jag gör eller hur jag ser ut. I stället säger Anders att vi inte äger varandra, och att vi har valt varandra för att vi älskar varann. Det är så en sund relation ska se ut.

Annons