Sussie hyllar dotterns bonusmamma Pernilla: ”Så tacksam för allt hon gör för Stella”

Sussie Eriksson, dottern Stella och Pernilla Andersson och Ste

Foto: Theresia Köhlin

Sussie Eriksson anade inte vilket genomslag hyllningen som hon skrev på Facebook till dotterns bonusmamma Pernilla Andersson skulle få. Den spreds som en löpeld och sedan dess har de medverkat i artiklar, radio och tv. Här berättar de om sin relation och ger tips till andra mammor och bonusmammor.

Stella var ett och ett halvt år när hennes mamma Sussie Eriksson, 39, och pappa Magnus Jansson, 40, separerade. När Magnus strax därefter fann kärleken i Pernilla Andersson, 35, fick Stella en bonusmamma. Det kunde ha varit bäddat för konflikter, men inslussningen av den nya familjemedlemmen gick ovanligt smärtfritt tack vare Sussie, som bjöd in och välkomnade, och tack vare Pernilla som engagerade sig helhjärtat.

– Sussie ringde till mig och bjöd in mig till luciafirandet på förskolan, hon välkomnade mig till allt som hade med Stella att göra – inte bara en gång utan om och om igen. Jag fick engagera mig och kände mig inkluderad på en gång, säger Pernilla och förklarar att hon snabbt gick från att tänka på Sussie som ”ett ex” till att se på henne som Stellas mamma.

Det är prat och skratt och kaffe på gång i köket i Saltsjöbaden, hemma hos Sussie och Stella. Eller ”Frallan”, som Sussie kallar sin dotter.

– Det var arbetsnamnet när hon låg i magen. Du vet, en bulle i ugnen, skrattar Sussie och rufsar dottern i håret.

Hon är stockholmstjejen som träffade Magnus i krogvimlet i Malmö.

– Jag hälsade på kompisar i Skåne och träffade en rolig kille som började dansa kosackdans. Det var Magnus, skrattar Sussie och Pernilla håller med om att Magnus allt är lite ”crazy”, och Stella visar prov på kosackdans på köksgolvet.

Magnus flyttade från Ängelholm till Stockholm och efter några år kom Stella.

Vi mådde inte bra ihop, men det var tufft, en separation är nog aldrig lätt

– Sedan separerade vi när hon var ett och ett halvt år. Vi mådde inte bra ihop, men det var tufft, en separation är nog aldrig lätt. I dag ser jag på Magnus som min bror. Jag vill honom allt gott!

Alltid älskat barn

Pernilla, som kommer från samma trakter i Skåne som Magnus, hade flyttat till Stockholm redan som 22-åring.

– Jag har alltid älskat barn, mamma är förskollärare och driver flera förskolor i Skåne. Det kändes naturligt för mig att också plugga till förskollärare. Under studietiden jobbade jag extra som barnflicka, det var nästan som att jag fick en egen familj, säger Pernilla vars liv nästan alltid kretsat kring barn. Därför var det ingen nackdel att det visade sig att hennes tinderdejt Magnus redan hade en liten flicka.

– Både jag och Magnus var på semester i Skåne när vi hade vår första dejt. Vi sågs bakom fiskeboden i min hemby Magnarp. Vi satt där på en bänk, åt glass och såg ut över havet. När vi gick till Magnus bil såg jag bilbarnstolen. Det var så han berättade om Stella, skrattar Pernilla och berättar att hon faktiskt har svärmat för Magnus redan i tonåren.

Se videon: @pappapappadotter om nya tillskottet i familjen
2:38

Efter reklamen: Se videon: @pappapappadotter om nya tillskottet i familjen

(2:38)

– Min äldre syrra hade fest en gång när vi hade föräldrafritt och då var Snygg-Mange hemma hos oss. Han åkte skateboard genom vardagsrummet och landade på altanen. Jag minns att han bad mig koka snabbmakaroner åt honom. Sedan körde syrran upp mig på rummet, haha.

Första mötet

Pernilla glömmer aldrig sitt första möte med Stella, det är till och med förevigat på bild.

Det var så mysigt och jag ville hellre sitta i soffan och mysa med lilla Stella än gå på tjejfester

– Jag köpte mjukisdjuret ”Lilla gubben”, alltså Pippi Långstrumps häst, till Stella. Vi lekte lite med den och sedan gick vi till lekparken och gungade. Det var en fin start på vårt liv tillsammans. Jag fick kliva in i Stellas liv direkt, byta blöjor och ge henne välling. Det var så mysigt och jag ville hellre sitta i soffan och mysa med lilla Stella än gå på tjejfester.

Några månader senare fick Sussie veta att Magnus börjat dejta och strax därefter sågs Sussie och Pernilla för första gången.

I soffan sitter Magnus med Stella på axlarna, Pernilla och Sussie och berättar om hur de har blivit Team Stella och aldrig pratar illa om varandra utan istället jobbar för att det ska bli bra för Stella.

Team Stella: Papp Magnus, bonusmamman Pernilla och mamman Sussie.

Foto: Theresia Köhlin

– Vi skulle hämta Stellas grejer hos Sussie och jag var jättenervös, tänk om hon var jättearg? Medan Magnus sprang runt och plockade ihop grejer pratade vi två och Sussie var pratsam, glad och omfamnande. Där fanns ingen missunnsamhet och jag blev så positivt överraskad, säger Pernilla.

Även Sussie minns det första mötet med värme:

Bara för att jag är den biologiska mamman sitter jag inte på de rätta svaren

– Mina och Manges gemensamma vänner hade berättat att Pernilla var väldigt fin med Frallan och jag fick direkt ett otroligt varmt intryck av henne. Jag tänkte att hon behöver inte tycka om mig, det viktiga är att hon är kärleksfull mot Frallan. Men vi har fått en jättefin relation och jag rådfrågar ofta Pernilla, hon träffar ju Frallan lika ofta som jag. Bara för att jag är den biologiska mamman sitter jag inte på de rätta svaren. Pernilla, som till och med har vabbat med Frallan när hon varit magsjuk, ska ha en guldstjärna!

Delaktig till 100 procent

Pernilla är tacksam för att hon blev inbjuden att ta ansvar och vara delaktig till 100 procent. Hon ville ha den platsen och är med på allt ifrån luciafiranden till utvecklingssamtal.

Sussie Eriksson och Pernilla Andersson med familjer

Namn: Sussie Eriksson, 39, projektledare för större evenemang på Handelshögskolan, dottern Stella, 7. Särbon Mårten Knutsson,50, jobbar i reklambranschen.

Bor: I bostadsrätt i Saltsjöbaden.

Namn: Pernilla Andersson, 35, föräldraledig, Magnus Jansson, 40, jobbar med padelutveckling, Stella, 7, Olof, 2 ½ och Tilde, 4 månader. I familjen finns också golden retrievern Bosse.

Bor: I bostadsrätt i Kummelnäs.

– Jag, Mange och Pernilla är ”team Stella”. Allt vi gör ska gynna henne och vi pratar aldrig illa om varandra. Vi firar Stellas födelsedagar tillsammans och när Pernilla, Mange och Stella var i Spanien åkte jag och min särbo Mårten och hälsade på. Vi äter middagar ihop ibland och stöttar varandra i stort och smått.

I dag har Stella fått två småsyskon hos Pernilla och Magnus, men innan Olof och Tilde blev till var familjen med om en stor sorg.

– När jag var gravid i 25:e veckan fick vi veta att vårt barn inte skulle överleva. Vår bebis Lillys organ utvecklades inte i samma takt som kropp och hjärna och vi tvingades att avbryta graviditeten, berättar Pernilla.

I trädgården utanför Sussies och Stellas lägenhet har de gjort i ordning en minnesplats för lillasyster som blev en ängel. Stella har dekorerat en sten och vid den tänder de då och då ett ljus för Lilly.

– Det var en väldigt tuff tid för oss och då fanns Sussie där som ett stöd. Hon kom hem till oss och tog hand om Stella, hon fixade mat och tvättade våra kläder när vi själva inte orkade. Det betydde mycket, säger Pernilla.

Stellas har tillsammans med mamma Sussie gjort en minnesplats för lillasyster Lilly

Stella har gjort en minnessten till lillasyster Lilly som blev en ängel.

Foto: Privat

Hyllning till bonusmammor

Sussie och Pernilla önskar att fler skulle ha en lika fin relation som de, att myten om ”den elaka styvmodern” ska försvinna för gott.

Jag är så tacksam för allt Pernilla gör för Stella och tycker att bonusmammor alltför sällan får cred för sina insatser

– Jag är så tacksam för allt Pernilla gör för Stella och tycker att bonusmammor alltför sällan får cred för sina insatser, säger Sussie som i januari skrev ett långt hyllningsinlägg till Pernilla på Facebook.

– Jag var i Spanien när jag läste Sussies inlägg och blev otroligt glad och rörd till tårar av att läsa det. Det var stort, säger Pernilla.

Sussies hyllningsinlägg på Facebook till Pernilla:

”Nej det är inte den officiella mors dag idag heller, men för mig är det väldigt ofta Bonusmorsdag.

Från att min dotter Stella (aka Frallan) var ett år har hon funnits där – Pernilla.

Varannan vecka är det istället hon som läser saga, torkar tårar, vabbar, gosar, fuldansar och skrattar med Frallan. Hon har tagit sig an Frallan som sitt eget barn sedan dag ett.

Jag har ju inte valt henne själv, men man skulle nästan kunna tro det. (Tack Magnus!)

Hon är varm, trygg, rolig, stark, sårbar och mer pedagogisk, lekfull och påhittig än jag!

För Stella var/är nog 'namnet' mamma och Pernilla (eller Pi som hon sa som liten) synonymt – hon har en mamma och en Pernilla. Och nuförtiden kallar hon även ofta Pernilla för mamma – det finaste betyget på deras relation.

Nu är Frallan snart 7 år och har fått två gulliga småsyskon, och Pernilla involverar Frallan på fantastiska sätt, och ser samtidigt till att de får egentid tillsammans – trots att tiden är knapp.

Om det är någon man ska älska och respektera, så känner jag att det är den som vårdar och älskar ens barn!

Pernilla, TACK för att du finns i Frallans liv, och gör det ännu härligare och vackrare! Lyllos henne (och mig) som har dig.

Jag är väl medveten om att alla inte är lika lyckligt lottade som jag på den här fronten; att det fortfarande finns 'styvmödrar' som inte vill sina bonusbarn väl och situationer som är extra komplexa av olika skäl.

Men, jag önskar att vi gör allt vi kan för att se det bästa i våra ex-partners nya partner; att vi stärker dem och välkomnar dem med öppna armar. Att vi bjuder till flera gånger om för att skapa ett givande samarbete som co-parents.

Livet och familjesituationen blir ju sällan som vi tänkt oss – men i många fall har vi verkligen möjlighet att göra det bästa av situationen.

Vi har alla ansvar för att ändra bilden av den alltför porträtterade 'elaka styvmodern' och skapa en ny positiv bild av bonusmamman.

Det gör livet så mycket enklare och varmare för alla involverade – främst våra barn.

Så TACK till alla bonusmammor som tar er an den inte allt för lätta uppgiften att vara förälder till någon annans barn – ni är fantastiska.

Vad tycker ni att vi ska göra för att hjälpa dessa relationer och samspel ännu mer?

Kram!

Sussie”

Och responsen lät inte vänta på sig. Inlägget, som lyfter debatten om styvmödrar, spred sig som en löpeld i olika mediekanaler. Det har delats hundratals gånger, och har fått över 20000 ”gillningar” och 1000 kommentarer. En del hyllar bonusmammor som finns i deras liv, andra berättar att de inte blir accepterade av barnens biologiska mamma.

Sussie och Pernilla, som tillsammans med Stella har medverkat i både radio och tv, säger att de förstår att alla inte kan få en lika nära relation som de, men delar gärna med sig av sina bästa råd till andra mammor/bonusmammor:

  • Var inte ego, det här handlar inte om mig, utan om barnets bästa. Ni kommer att leva med varandra, gör det bästa av situationen.
  • Möt bonusmamman med en öppen hand i stället för en knuten näve, bjud in henne att vara delaktig. Det vinner alla på.
  • Bli ett team som alltid har barnets bästa för ögonen.
  • Uttryck tacksamhet för allt bonusmamman gör för barnet. ”Gulle dig som fixar det.”
  • Prata alltid gott om varandra inför barnen, även om ni skulle vara lite osams.
  • Vi har Stella varannan vecka, men är flexibla för allas bästa.
  • Stella har en ryggsäck som flyttar med mellan hemmen. I den får hon packa ner det hon vill ha med sig.