Lästips: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Marianne Mörck sörjer Lill-Babs: ”Jag älskar henne”

03 apr, 2018 
AvHenrik Högström
Marianne Mörck om Lill-Babs
Skådespelaren Marianne Mörck levde tillsammans med Lill-Babs i tv-serien ”Bonusfamiljen” på SVT. Marianne minns en varm och generös vän och kollega som hon nästan betraktade som ett syskon. ”Det finns ingen annan som henne och kommer aldrig att finnas någon annan som henne”, säger Marianne Mörck.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

På tisdagsmorgonen kom beskedet att en av Sveriges mest folkkära artister gått bort. Barbro ”Lill-Babs” Svensson blev 80 år och avled efter en tids sjukdom.

Skådespelaren Marianne Mörck hann etablera en varm relation till Lill-Babs genom samarbetet i Bonusfamiljen i SVT. De kunde sitta tysta tillsammans och läsa manus men också skratta tillsammans så att de höll på att kissa på sig. Marianne Mörck beskriver Lill-Babs som det syskon hon aldrig haft.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Jag kunde ty mig till henne som en storasyster. Jag älskar henne, säger Marianne Mörck efter beskedet om att Lill-Babs gått bort 80 år gammal.

”Lill-Babs tänkte aldrig på sig själv”

Marianne Mörck visste om att Barbro var väldigt sjuk men hoppades in i det sista. Och Barbro själv hade planer på att ge sig ut på ännu en turné med vännerna Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist.

Annons

Den energin som Lill-Babs utstrålade är stark i Marianne Mörcks minne. Det var en energi som gjorde att ”lillasyster” plötsligt kunde känna sig 123 år gammal i ”storasysters” sällskap.

Och Barbro var generös med att sprida energin. Nästan allt för generös, enligt Marianne Mörck.

– Hon tänkte ju aldrig på sig själv. Först jobbade hon fruktansvärt mycket och sedan öste hon energi på alla som var runt omkring henne, säger Marianne Mörck som berättar hur Lill-Babs skämde bort henne på inspelningarna och sprang på högklackat för att hämta kaffe och mackor till sin kollega.

Inga divalater

Generositeten är ett annat utmärkande drag. Barbro var varm mot alla omkring henne oavsett om de städade på inspelningsplatsen eller regisserade.

Se också: Kända personer som gick bort 2020

Kända personer som dött under 2020Brand logo
Kända personer som dött under 2020

Inga divalater alls.

– Hon skulle ju kunna byta om på en mjölkpall.

– Det finns ju en anledning till att hela svenska folket älskar henne, säger Marianne Mörck.

Barbro "Lill-Babs" Svensson och Marianne Mörck i SVT-serien Bonusfamiljen
”Som David och Goliat”. Marianne Mörck om dynamiken mellan ”Gugge” och ”Bigge” i Bonusfamiljen. Foto: SVT

Paret Bigge och Gugge har varit en av flera framgångsfaktorer bakom Bonusfamiljen. Enligt Marianne Mörck dröjde det dock några avsnitt innan det stod klart att de inte bara var nära väninnor utan lesbiska. De hade dessutom en historia på över 20 år tillsammans.

Annons

– Och då sa Barbro: ”Nej fan, det står inte i mitt kontrakt”. Men hon skämtade så klart.

Fast Marianne har fortfarande svårt att få ihop ”Gugges” känslor för ”Bigge”. De är ju så olika. En som är piffig och den andra raka motsatsen.

– Jag undrade ju vad denne påskkyckling gjorde hos mig. Väninnor brukar ju härma varandra men här var det mer det David och Goliat.

Lill-Babs, Adam Pålsson och Marianne Mörck på Kristallengalan
Lill-Babs, Adam Pålsson och Marianne Mörck på Kristallengalan. Foto: IBL

Marianne Mörck träffade Lill-Babs för första gången som 19-åring kring 1969. Då var Lill-Babs redan stjärna på Scandinaviums scen i Annie get your gun. Marianne stod i kören. Efter det har de träffats på konserter och galor genom åren.

Annons

Under arbetet med Bonusfamiljen har vänskapen vuxit och blivit stark. Senast i början på året var Barbro nere i Skåne och hälsade på. De roade sig kungligt med bland annat fotvård och ansiktsmask.

– Vi skrattade och hade det väldigt roligt.

Saknaden efter Lill-Babs

Saknaden efter vännen och kollegan är stor och svår att ta in.

– Jag satt senast i natt och tittade på det sista avsnittet av Bonusfamiljen där vi gifter oss, säger Marianne Mörck (Bigge) om Lill-Babs (Gugge) och avsnittet där deras karaktärer äntligen blir äkta makar.

– Det är som att vi alltid kommer att vara ihop Barbro och jag. Jag älskar denna människa.

Annons