Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Marie, 44: Hellre singel än i ett dåligt förhållande

25 jan, 2019 
Malin Forsberg
Att leva i ofrivillig partnerlöshet behöver inte betyda brist på närhet. Marie har haft älskare utan förhoppningar om något mer än så. Hon trivs som kapten på sin egen båt. Det ger hon inte upp för vem som helst.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Marie har levt som singel i stort sett hela sitt vuxna liv.

– Mitt längsta förhållande som varade i några år var nog på mellanstadiet. Fast det var ju på ett annat sätt än som vuxen, vi var kompisar, säger Marie Wetterstrand, 44 år, skämtsamt. Men det finns allvar bakom.

Visst, hon kan sakna någon att krypa upp i tevesoffan med men inte så mycket att hon nöjer sig med vad som helst. Hon har det bra som det är just nu. Bättre singel än i en dålig relation, tänker hon.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Jag väljer att se livet utifrån vad jag har och inte vad jag inte har, säger hon över ett glas cola zero, i en folktom hotellounge i Stockholm.

Kanske kan man säga att hon varit gift med jobbet, satsat på karriären. Utan att för den skull utesluta den romantiska kärleken. Men hon vill inte bli begränsad och anpassa sig för mycket. Något hon ofta ser i sin omgivning och i sitt arbete som coach och mentor. Att man ska leva enligt normen om 1,8 barn, Volvo, villa och vovve.

Annons

– Min erfarenhet är att kvinnor i högre grad anpassar sig i ett förhållande än vad män gör. De gör sig själva en björntjänst om anpassningen är för stor och på bekostnad av dem själva, menar Marie.

Så har inte hon gjort. Hon har fått höra att hon kanske är för kräsen? Främst för att många fortfarande tänker på tvåsamhet som den ultimata samlevnadsformen när det numera finns andra sätt att leva sitt liv på för den som önskar.

– Folk säger ”du kan väl göra om personen?”, men jag vill inte göra om en människa, jag vill ha någon som kompletterar mig och är sin egen individ. Självklart så anpassar man sig efter sin partner om man bor ihop under längre tid, man vet vad den andra gillar och inte, och kan agera utifrån det, menar Marie.

Udda fågel

Hon söker inte aktivt ensamheten, men väljer den alla dagar i veckan om det inte känns rätt. Som singel är hon kapten på sin egen båt. Det ger hon inte upp för vem som helst.

Annons

Singel behöver inte betyda brist på närhet, påpekar hon. Marie har haft älskare, utan några band eller förhoppningar om något mer än så.

Dessutom har hon vänner som stärker och uppskattar henne oavsett hennes civilstatus.

– Vissa uppfattar mig som en udda fågel. Antingen någon som är stark och går sin egen väg eller en person som det är synd om. Jag har fått höra ”du ska se att du hittar någon du också”, för att trösta.

Då hajar Marie till. Hon tycker inte synd om sig själv som lever ensam. Varför ska då andra göra det?

Marie har inte valt bort barn, men velat utveckla och förverkliga sig själv först. Barn känns inte aktuellt längre för henne.

– Jag är närmare klimakteriet än att börja fundera på barn, konstaterar Marie, men jag har två fina gudbarn i mitt liv.

Hon är uppvuxen i en liten ort i Norrland, där man antingen var intresserad av idrott, musik eller så var man raggare. Marie beskriver sig som ung, som blyg och idrotts intresserad. Föräldrarna skildes när hon var nio år. Det var en bra skilsmässa, tycker Marie, som inte tror att den påverkat hennes singelval.

Annons

– Jag har helt enkelt aldrig drömt om brudklänning eller att gifta mig i kyrkan.

Hon har inte valt bort tvåsamheten. Det har bara blivit så.

– Kommer han så kommer han. Jag letar inte efter Mister Right, säger Marie.

Att leva som singel behöver inte betyda brist på närhet. Foto: Ewa Stackelberg

Dörren till hennes hjärta är öppen, hon har inte stängt den, men det ska vara en man som kompletterar henne och uppskattar henne för den hon är.

– Det handlar om hur en man får mig att känna i hans sällskap, om vi har roligt tillsammans, om relationen känns okonstlad, förklarar Marie.

– Jag säger inte att jag alltid kommer att leva ensam men jag tror att den som får mig på fall är någon som låter mig fortsätta flyga och förverkliga mig själv.

Annons

Hon tillägger:

– Jag har inga problem med att prata om att jag lever själv. Jag känner mig absolut inte ensam. Jag har ett rikt liv på många sätt men den som är ofrivilligt ensam kanske upplever skam i förhållande till vad andra ska tro. Jag tror att det grundar sig i dålig självkänsla. En rädsla för hur andra ska uppfatta en.

Livslång relation – inte för alla

Ska man hela tiden anpassa sig till hur man tror att samhället vill att man ska vara så begränsar man sig själv, anser Marie.

– Visst finns det människor som tycker och tänker om sådant som de inte har en aning om egentligen, som att leva singel, men de tycker utifrån hur de själva ser på livet. Man ansvarar för sitt eget liv och är kapten på sin egen båt, konstaterar Marie.

En del par utvecklar en förståelse i med- och motgång och kan efter många år tillsammans bara genom blickar eller kroppsspråk förmedla sig så att ens partner förstår. Det tycker Marie är fint.

Annons

– Jag älskar att se äldre par gå hand i hand och som visar sin kärlek genom olika handlingar men jag är inte övertygad om att det är allas resa att leva i en livslång relation. Jag vill inte inleda något som inte känns 100 procent rätt. Det jag kan sakna är en person att dela händelser med, säger Marie och tillägger med glimten i ögat:

– Och även räkningarna.

Läs också: Ofrivilligt singel: Yvonne orkar inte leta längre

Text: Maria Coull

Läs också:

Britt Ekland, 75: ”Jag trivs som singel just nu”

Marianne Mörck: ”Jag har levt ensam i 13 år – och älskar det”

Annons