Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Marielle fick enäggstrillingar – händer en på 200 miljoner

03 maj, 2022 
Louise Werner
Trillingarna
Att få enäggstrillingar är extremt ovanligt och händer bara en på 200 miljoner.
Marielle och Per bestämde sig precis som många andra för att skaffa ett tredje barn. Inget speciellt med det om det inte vore för att det skulle visa sig bli – inte bara en – utan tre helt identiska små trillingflickor.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den sjunde april 2022 var en stor festdag hemma hos familjen Sundström - Carlsson, som förutom Marielle, Per, William (tio år) och Alice (sju år) numera består av enäggstrillingarna Ines, Elvira och Junie (i ordning efter födsel). Den dagen fyllde trillingarna ett år och firades av släkt och vänner med tårta och presenter.

Se trillingflickorna i klippet nedan:Brand logo
Se trillingflickorna i klippet nedan:

– Att ha fått enäggstrillingar känns både speciellt och lite osannolikt, tycker Marielle.

Att få trillingar i sig är relativt ovanligt och bara det gjorde Marielle förvånad, hon berättar att när paret fick veta att det var tre bebisar i magen, som dessutom var enäggstvillingar, höll de på att tappa hakan.

– Jag visste att det var ovanligt men inte att det var SÅ ovanligt! Jag hade känt på mig en längre tid att det var något som inte stämde med min graviditet, så jag var väldigt nervös inför det första ultraljudet, berättar hon.

BB
Marielle och Per direkt efter trillingarnas födsel på BB.

Hon beskriver att hon mådde hemskt illa och var större än vad hon varit vid sina tidigare graviditeter.

Annons

– Jag sade till Per att ”Jag lovar att det är två”, sedan visade det sig ju att jag hade fel och att det i stället var tre, säger hon och skrattar.

Marielle har sedan tidigare dottern Alice sju år och sonen William tio år.

– Först var de lite skeptiska till min graviditet, och framför allt William var nog lite rädd att vi inte skulle hinna med och kunna få lika mycket tid tillsammans med honom, berättar Marielle.

Bara att berätta om graviditeten för mina barn kändes som en stor grej, och att sedan säga att det var tre, var inte helt lätt, minns Marielle.

– Nu går det hur bra som helst och de större barnen gillar att leka och gosa med trillingarna.

Se också: @pappapappadotter om nya tillskottet i familjenBrand logo
Se också: @pappapappadotter om nya tillskottet i familjen

Alla goda ting är tre

Fördelen med att ha trillingar är att de aldrig kommer att vara ensamma, utan alltid har någon att leka med. En fördel för trillingarna även i framtiden, menar Marielle, eftersom de då aldrig blir ensamma de veckor som de större barnen är hos sin pappa.

Trillingarna
Trillingarna med sina storasyskon Alice och WIlliam.

– För oss innebär det ju också att vi alltid kommer att ha någon att krama och gosa med och de ger oss så otroligt mycket kärlek, säger Marielle.

Annons

Att ha trillingar kräver såklart en hel del extra planering, men vi bestämde oss tidigt för att det inte skulle få begränsa oss i vårt liv som familj, berättar Marielle som också säger att det var många tankar som flög igenom huvudet när hon först fick veta att hon var gravid med trillingarna.

– Det praktiska tog upp alla mina tankar i början, säger hon.

Paret blev tvungna att skaffa både en större lägenhet och en större bil.

– Och då hade vi precis bytt bil och flyttat, minns Marielle.

Hon beskriver att det var mycket både tårar och skratt under perioden som följde på graviditetsbeskedet. Men hon är mycket positiv till upplevelsen som helhet och berättar också att hon tycker sjukvården varit fantastisk genom hela graviditeten.

– Vi har fått väldigt bra bemötande och vi kan ännu idag sakna tiden vi spenderade tillsammans på sjukhuset, säger hon.

Dagliga utmaningar är vardag med trillingar

Det enda som kändes negativt var att Per inte fick följa med på besöken hos läkaren och barnmorskan under graviditeten. Men det berodde på att det var mitt under pandemin som Marielle var gravid.

Per med Trillingarna
Per fick inte delta under Marielles besök under graviditeten.

– Det var trist för Per att han inte kunde få vara med om besöken på riktigt. Det är ju inte alls samma sak att bara visa upp bilder, säger Marielle.

Annons

Pandemin gjorde också att Marielle som arbetar på Länsförsäkringar till stor del arbetade hemifrån under sin graviditet.

– Därför blev det inte heller så stora reaktioner på min enorma mage, säger hon. Det var mest folk som jag redan kände som jag träffade under den tiden.

Både Per och Marielle är överens om att de största utmaningarna med att ha trillingar är att hinna med det vardagliga och hinna göra klart saker. Särskilt utmanande var det när trillingarna fick magsjuka allihop samtidigt och bacillerna var omöjliga att hålla borta.

Trillingarna
Allt tar längre tid med trillingar. Exempelvis när de ska äta samtidigt.

– När någon behövde närhet, behövde någon annan dricka. Armar och famnar räckte inte till för att ta hand om allihop samtidigt, berättar Marielle.

Annons

Hon minns det som väldigt intensiva dagar.

– Över huvud taget är det intensivt att leva med trillingar, men när man tittar på dem och ser hur de växer upp till tre små individer, är det verkligen en härlig känsla.

Det som har varit mest överraskande med hela trillinggraviditeten tycker Marielle har varit att allt har gått så otroligt smidigt och att bebisarna har mått, och mår så pass bra hela tiden.

– Det mest oväntade var väl att de skrek som galningar alla tre när de föddes. Det hade vi verkligen inte väntat oss!

För den som gärna vill se mer av trillingarna går det bra att följa deras instagramkonto identical triplet girls.

Marielles fem tips till andra som väntar trefaldigt

1. Ta dig tid att vara ledig. Jobba inte för länge. Själv hade jag önskat att jag sjukskrivit mig tidigare för att verkligen ta tid att reflektera och vila.

2. Lyssna på din kropp. Viktigt annars också, men extra viktigt när du bär på tre små liv.

3. Var inte rädd för att kontakta sjukvården. Många gånger kan ett samtal hjälpa för att du ska känna dig lugnare.

4. Arbeta upp bra rutiner. Vi följde de rutiner vi fick på sjukhuset redan vid födseln, och det har hjälpt jättemycket.

5. Gör saker tillsammans. Många par delar upp arbetet med bebisar, men vi har valt att göra det ihop så mycket som möjligt. Det avlastar och ger med tid över för oss själva.

Annons