Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Mia Parnevik kom i klimakteriet på bara ett par dagar

17 apr, 2016 
Redaktionen
Mia Parnevik om att hamna i klimakteriet
Hennes glada humör har verkligen gått hem hos svenska folket. Men det har funnits stunder då Mia Parnevik har kunnat hålla sig för skratt. Som den gången livmodern opererades bort. Det blev en utmaning för äktenskapet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Trycket är hårt på Mia Parnevik den dag hon flugits till Stockholm för att möta media i samband med nya säsongen av Parneviks, som blev otroligt populärt förra året och just nu går på TV3. Vi ses på hotell Diplomat en grådaskig måndag. Just februarivädret är inget hon saknar hemma i Florida.

– Solen och värmen är det jag uppskattar mest med att bo i USA. Annars älskar jag Sverige, det kommer för alltid att vara mitt hemland.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Mia beskriver sin barndom som ”ganska vanlig”.

– Den var fylld med mycket frihet och villkorslös kärlek. Jag är uppvuxen i Örebro, men varje sommar och all ledig tid spenderade vi i mammas föräldrahem i Strömstad, säger Mia.

Så träffades Mia och Jesper

Hon berättar vidare att hon läste ekonomisk linje och var en rätt skoltrött 18-åring. Eftersom Mia inte visste vad hon skulle göra efter gymnasiet reste hon, som så många andra unga tjejer, till USA för att jobba som barnflicka. Efter bara två veckor mötte hon sitt livs kärlek.

Annons

– Det var innan Jesper blivit golfproffs och jag visste inte vem han var. Jesper var på en nattklubb tillsammans med en annan golfspelare och jag var där med en kompis.

Mia berättar att killarna singlade slant om vem som skulle få prata med Mias kompis, den ”snygga tjejen”.

– Jesper förlorade och fick nöja sig med mig, barnflickan. I dag är vi båda glada för det.

Mia föll för Jespers vackra ögon, intelligens och mystiska personlighet.

– Jag tror att han i sin tur gillade att jag var lite spontan och galen.

Läs också: Mia Parneviks livsbeslut: ”Viljan är viktigast och den har jag”

Familjen Parneviks alla resor

I många år hade familjen Parnevik ungefär 200 resdagar om året. Det är inte många familjer som klarar att hålla ihop under en sådan press.

– När vi träffades slöt Jesper och jag en pakt att alltid hålla ihop. Vi räknade med hur det skulle se ut med hans golfkarriär, men han inkluderade mig som en i teamet redan från början. Jag har aldrig känt mig som en fru som står vid sidan om. Andra kanske har sett Jesper som stjärnan, men han har alltid satt mig som nummer ett.

Annons

Mia berättar att hennes man blir igenkänd var de än befinner sig i världen, och promenerar de till exempel i New York kan beundrare stanna dem för att få en autograf.

– Jesper är ju skitduktig på golf och det är jättekul att andra ser det som jag också ser. Jesper och jag har gjort den här resan tillsammans, ihop med barnen. Vi har hyrt hus i många länder och bott på hur många hotell som helst under 30 år. Barnen är uppväxta med att bo i resväskor.

Casa Mia, huset i Florida, har Mia och Jesper byggt själva.
Casa Mia, huset i Florida, har Mia och Jesper byggt själva.

Byggde sitt hus själva

I det hus som Mia, Jesper och deras två yngsta barn bor i numera bosatte de sig 2001.

– Vi byggde huset själva, säger Mia och berättar att hemmavid är Jesper den som fixar med allt utvändigt.

Annons

– Han tycker om att styra med beachen, vattenfallet och grillen. Jag fixar det mesta inomhus. Jag älskar att hålla på med allt som rör hus, matlagning och trädgård. Men vi har tack och lov en hushållerska. Hon hjälper oss med det mesta och är helt fantastisk!

Mia är medveten om att hon är lyckligt lottad som lever i en sådan lyxtillvaro.

– Jag är ju uppvuxen i arbetarklass och vet hur det är att gå runt i affären och jämföra pris på köttfärs. I grund och botten är jag en ganska enkel människa och vet hur det är att inte ha så mycket pengar. En del tycker kanske det är slösaktigt av mig att bjussa på middagar och resor, men att jag har möjligheten att glädja andra med våra tillgångar gör mig bara genuint glad. Att dela med mig ger mig värsta kickarna, utbrister Mia.

Pengar är inte allt

Mia ser vissa likheter mellan sina svärföräldrar och henne och Jesper.

– Jespers föräldrar har också alltid varit väldigt generösa. Inte bara med pengar, utan även med tid och engagemang.

Jesper på en gammal bild med mamma Gertie, pappa Bosse och två av sina systrar.
Jesper på en gammal bild med mamma Gertie, pappa Bosse och två av sina systrar.

Min svärmor är 76 år och när alla i familjen samlas ställer hon sig i köket och gör fyra olika maträtter så att alla ska få det de tycker bäst om. Hon är fantastisk och jag har alltid känt mig väldigt välkommen hos mina svärföräldrar.

Annons

Mia menar samtidigt att det inte spelar någon roll hur mycket pengar man har, livet drabbar alla och man är inte förskonad från kriser och motgångar även om man har miljoner.

Läs också: Bosse Parnevik om okända pappan: ”Kanske hade han lovat att inte höra av sig?”

Opererade bort livmodern

Det är snart fem år sedan Mia genomgick en operation då hennes livmoder togs bort.

– Eftersom mina föräldrar haft cancer ville jag minimera risken. Jag vill ju leva ett långt liv och finnas till för mina barn så länge jag kan.

Mia beskriver tiden efter operationen som väldigt tuff, den svåraste perioden i hennes liv.

– Jag hamnade i klimakteriet på bara ett par dagar och blev helt personlighetsförändrad. Jag mådde jättedåligt och kände inte igen mig själv. Samtidigt genomgick Jesper en höftoperation och kunde inte spela golf under en längre tid, han visste inte ens om han någonsin skulle kunna spela igen.

– Vårt äktenskap fick sig en utmaning, men tack vare en livscoach hittade vi tillbaka till varandra, eller oss själva är nog mer rätt att säga.

Annons

Mia förklarar att egentligen var det så att båda mådde dåligt var för sig under samma period och kunde helt enkelt inte finnas där för varandra lika mycket som tidigare.

– Bästa rådet vi fick med oss från coachen var att man inte ska skapa så mycket drama inom sig själv. Ofta gör vi stora saker av sådant som egentligen inte behöver vara så stora problem. Jag har lärt mig att se mig själv med lite mer krassa ögon och med ett helikopterperspektiv, vilket fått mig att tagga ner och inte oroa mig så mycket.

Philippa, Mia, Jesper, Peg Penny, och Pheonix Parnevik.
Philippa, Mia, Jesper, Peg Penny, och Pheonix Parnevik. Foto: TV3/Linus Hallsénius

Varit hemma med barnen

Att Mia blivit så populär genom serien Parneviks har mycket att göra med hennes varma personlighet. Hennes enorma engagemang för barnen känns genom rutan och när jag nämner detta för Mia blir hon glad.

Annons

– Åh, jag blir alldeles rörd när du säger så… Jag älskar barn och har alltid brytt mig väldigt mycket om mina, men jag tror att jag, som de flesta andra föräldrar, känner att man alltid är otillräcklig. Min högsta dröm och ett kvitto till mig som mamma är när jag märker att barnen känner sig bekräftade och sedda. Våra två äldsta pluggar i annan stad just nu och vi är rätt utspridda, men trots det försöker vi ses så ofta vi kan. För mig har det blivit viktigt att den lilla stund jag hänger med något av barnen ska resultera i att de går hemifrån med en känsla av att ha blivit sedda. Det har varit lyxigt för mig att jag har haft möjligheten att kunna välja att vara hemma så mycket med mina barn som jag har varit. Det är en förmån jag uppskattat enormt mycket.

Vem av barnen är mest lik dig?

– Utan tvekan Penny. Hon har en grundtrygghet och förmåga, både på gott och ont, att alltid vara sig själv. Penny är väldigt social och jag känner ofta igen mig i henne. De andra barnen är nog mer lika sin pappa.

Annons

Hur ser en vanlig dag ut hemma?

– Jag går upp kvart i sju varje morgon. Jesper gör gröt till alla och jag tänder ljus, sedan väcker vi barnen och äter frukost tillsammans. När vi fått iväg barnen till skolan ser dagarna olika ut. Vissa dagar jobbar jag på mitt kontor som mäklarassistent, andra dagar träffar jag vänner eller gör något socialt. Numera brukar jag även blogga på vår nystartade familjeblogg.

Som offentlig person, är det svårt att veta var du ska dra gränsen?

– Inte alls. Jag är inte gränslös som person, men jag har inte heller lagt något filter på mig själv. Som jag är i rutan är jag som mest. Vi är inte så väldigt privata av oss, snarare väldigt öppna med de vi är.

Vad är kärnan i ert äktenskap?
– Jesper är väldigt äventyrlig, vad vi än gör väljer vi att göra det på ett roligt sätt. Båda är nog rätt duktiga på att vända trist till kul. Jag har nog det i mig från barndomen, men Jesper har jobbat jättemycket med det inom golfen, att inte fokusera på när det går dåligt. Just det är en av bitarna som gör oss starkare, både som par och som familj.

Annons

Finns det något du stör dig på hos Jesper?

– Haha, ja, vi krisar absolut emellanåt och visst finns det sådant jag stör mig på. Främst att han glömmer allt och tappar bort allt. Han är så fokuserad på sin sport och på det han gör så han glömmer allt annat. Minst tio gånger om dagen hjälper jag honom att leta efter något. Vi skrattar åt det, men jag kan bli totalt tokig av att han är så otroligt disträ.

Vem är bäst på att säga förlåt?

– Jag är bäst på det, utan tvekan! Jesper måste alltid tänka över och gå igenom vad som hänt rent logiskt. Jag resonerar snarare så att ”det spelar väl ingen roll” och erkänner min del i bråken. Det kan ju handla om töntiga saker som vem som har rätt och liknande, sådant är ju inte ens värt att hålla på och strida om.

Vilka kändisar gjorde starkast intryck på dig den här säsongen?

– Jag tycker inte någon är förmer än någon annan, men Björn Gustavsson är ju magisk. Vi blev alla kära i honom. Men det finns inte en gäst som inte gjort avtryck.

Annons

– Vi fortsätter ha kontakt med de flesta, till exempel firade Agneta Sjödin nyår med oss. Det är alla möten som är anledningen till att jag gillar att göra den här tv-grejen. Men jag gillar inte alls att höra min röst och se på mig själv, det känns bara vidrigt och jobbigt. Jag har aldrig varit ute efter att se mig själv i media, sådant där tycker snarare döttrarna är lite kul. Även om det var helt otroligt att få ta emot priser för årets reality-program och årets tv-personlighet på Kristallen-galan förra året gillar jag inte riktigt att klä upp mig och gå på gala.

Mia med en del av de andra vinnarna på Kristallengalan.
Mia, stående till höger, med en del av de andra vinnarna på Kristallengalan.

Framtidsdrömmar?

– Jag håller på att designa en egen pyjamaslinje. Jag går ofta runt i pyjamas och vår kompis, designern Johan Lindeberg, tyckte att jag borde designa en extra snygg pyjamas. Vi får se hur det går, det är mest en kul grej!

Annons

Fakta Mia Parnevik

Ålder: 48 år.
Familj: Maken Jesper, Peg 20, Penny 19, Philippa 16 och Phoenix 15.
Bor: I Florida.
Intressen: Min familj, allt som har med hus och hem att göra, som till exempel inredning och matlagning. Och människomöten!
Yrke: Jag är företagare och driver flera företag, bland annat inom fastighetsbranschen.
Aktuell med: Nya säsongen av Parneviks i TV3.

AV FRIDA FUNEMYR

FOTO: FRIDA FUNEMYR, LINUS HALLSÉNIUS/TV3, TEODOR AXLUND OCH ARKIV

Läs också: Mia Parnevik nobbar stora tittarsuccéerna i TV4

Mia Parnevik.
Annons