Michael Bublé lägger ner musiken – efter sonens cancer

Michael Buble slutar med musiken.
För 13 år sedan sjöng Michael Bublé om sin tacksamhet för artistyrket och om sin önskan om att få komma hem. Efter hans 5-åriga sons cancerdiagnos har orden fått större mening. Hans önskan blir vardag och soulsångaren lägger ner musikkarriären.

Han har sjungit in julen och värmt våra soulhjärtan med sin basröst de senaste årtiondet.

Men efter att familjen nåddes av ett tragiskt besked 2016 tystnade musiken. Michael Bublés, då 3-åriga, son Noah diagnostiserades med levercancer och samtliga inbokade framträdanden ställdes in. I somras var han åter på scenen efter det sorgliga beskedet. Men vägen dit var omskakande och tillbakagången skulle visa sig vara kortvarig.

Michael, 43 har varit gift med den argentinska modellen och skådespelerskan Luisana Lopilato sedan sju år tillbaka och tillsammans är de föräldrar till tre barn: Noah, 5, Elias, 2, och Vida Amber Betty, 11 veckor.

”Hela mitt liv förändrades när min son fick cancer”

Samma år som sonen Elias kom till världen drabbades familjen av en tragedi. Den äldste sonen Noah, då 3 år, hade levercancer. Den flyktiga turnétillvaron fick ett abrupt slut och allt som betydde något var familjen.

– Hela mitt liv förändrades efter min son fick cancer, säger Michael i en exklusiv intervju i den brittiska nyhetstidningen The Daily Mail:s helgmagasin.

I intervjun berättar Michael hur diagnosen fick honom att komma till insikt med hur egocentrisk han varit kring sin karriär. En Michael, som säger sig aldrig kunnat visa känslor offentligt, kunde inte hålla tårarna tillbaka. Lika ofta som han blev igenkänd på stan blev han påmind om sin sons sjukdom, om det så var i mataffären eller på bensinmacken.

– Alla känner igen mig och frågar ”Hur mår din son?” När jag trodde jag började att komma över det drogs jag lika snabbt tillbaka. Men samtidigt fick jag en ny tro på medmänsklighet.

Michael Bublé med sin son.

Michaels, då 3-åriga, son Noah diagnostiserades med levercancer 2016. Foto: Scope Features / IBL Bildbyrå

Glädjande läkarbesked

Under sin karriär har Michael hunnit samla på sig fyra Grammy-statyetter, sålt 75 miljoner album och tjänat in omkring 440 miljoner per år, enligt The Daily Mail.

Men inget pris var lika glädjefyllt som när familjen nåddes av det senaste läkarbeskedet – cancern är borta. Genom de tuffaste tiderna säger han sig ha hittat sitt sanna jag och en tro på något större än livet. Hans tidigare orosmoment om biljettförsäljningen till sina shower och kritikernas ord efteråt tappade sin betydelse.

– Diagnosen fick mig att inse hur korkat det var att oroa sig över så oviktiga saker. Jag skämdes över mitt ego, att det hade tillåtit en sådan osäkerhet.

Så Michael Bublé började rannsaka sig själv, som person och som musiker, och fann anledningen till varför han drömde om yrket från första början. En anledning som inte hade någonting med berömmelse att göra och skulle bli titeln till hans uppkommande och sista album.

Michael Bublé med sin familj: Sonen Noah (till höger), sonen Elias och sin fru Luisiana.

Michael Bublé vill spendera mer tid med sin familj: Sonen Noah (till höger), sonen Elias och sin fru Luisiana. Foto: Scope Features / IBL Bildbyrå

En kväll när hans fru, Luisiana, åkte hem till Argentina hörde han av sig till sina bandmedlemmar igen. Men det som skulle vara en kväll av öl, pizza och tv-spel förvandlades till en av musikskapande som resulterade i albumet ”Love”. Albumet släpps den 16 november och skapades enligt Michael av tre anledningar:

  1. Av tacksamhet, för alla som visat honom och hans familj sitt stöd under de svåra åren.
  2. Genom hans kärlek till musiken vill han föra vidare det musikaliska arvet från hans idoler.
  3. För att han tycker att världen aldrig behövt musik så mycket som den gör nu – när hans egen värld höll på att gå under, under politiska stormar i USA och i samband med Storbritanniens utgång ur EU.

Drar sig tillbaka på topp

– Det här är min sista intervju. Jag lägger av med musiken. Jag har skapat det perfekta albumet och kan dra mig tillbaka på topp.

I en av sina mest framgångsrika låtar, ”Home”, med över 86 miljoner lyssningar på Spotify satte han redan 2005 orden på känslor som kom upp till ytan 13 år senare:

”Another aerorplane, another sunny place. I’m lucky I know, but I want to go home. I’ve got to go home”.