Micke och Victoria lämnade Luleå för ett nytt liv i Provence

Micke och Victoria står utanför sin restaurang som ligger i en by i Provence, Frankrike.

Mikael och Victoria Garney har öppnat en krog i byn Rians i Provence, Frankrike.

När Micke mötte sin ungdomskärlek Victoria igen väcktes de gamla känslorna till liv. Dessutom smittade hennes kärlek till Frankrike av sig. För två år sedan började brandmannen och marknadskonsulten från Luleå ett nytt liv i Provence.

När vi träffar Mikael och Victoria Garney är de på tillfälligt besök i sin gamla hemstad Luleå. Under några intensiva dagar ska de umgås med föräldrar, syskon och barn innan de reser hem till Frankrike igen. Där väntar deras arbete med en nyöppnad restaurang och flera spännande satsningar som ska sjösättas framöver.

Det är drygt två år sedan Micke, 50, och Victoria, 49, bestämde sig för att provbo ett år i Frankrike. Nu har de valt att stanna i den lilla byn i hjärtat av Provence. Det är här både deras kärlekssaga och liv fått en helt ny vändning.

Det var hemma i barndomsstaden Luleå som de möttes för första gången.

– Jag och Micke var ihop när vi gick i åttan, vi strulade lite under gymnasiet och sedan skildes våra vägar, berättar Victoria och säger att de sparat gamla brev som hon skickade till Mikael då hon var utbytesstudent i USA.

Breven har länge hängt inramade på väggen i parets svenska hem.

Skrev till tonårsflirten

Efter skolan flyttade Victoria till Stockholm och sedan vidare till Frankrike. Hon hade semestrat i byn Rians och förälskat sig i trakten. Efter en periods franskstudier flyttade hon till byn, där hon under åtta år jobbade med marknadsföring och försäljning på en vingård.

Johanna och familjen lever som moderna nomader: Det handlar om att våga”

– Det var när jag planerade att flytta hem igen som pappa berättade att han träffat Mikael. Pappa sa att jag borde höra av mig till Micke, skrattar Victoria och säger att pappa Rolf tyckte att hon skulle skriva en rad till sin gamla tonårsflirt.

– Jag sprang på honom vid en brandtillsyn och bad honom hälsa till sin dotter, men jag hade ingen aning om att han också bad henne kontakta mig, ler Micke, som blev glatt överraskad när Victoria hörde av sig efter alla år.

Paret mejlade och pratade med varandra i telefonen.

Samtalen ville aldrig ta slut och Micke bestämde sig för att åka till Provence för att hjälpa Victoria med flytten hem.

Tillsammans bilade de sedan hela den långa vägen från byn Rians i Frankrike till Luleå. Och på den vägen är det …

– Jag hann blir riktigt förtjust i Frankrike medan jag var där och packade flyttlådor. Jag blev nog mer frankofil än Victoria, säger Micke och berättar att de flesta semesterresorna därefter gick till Provence.

Gifte sig på Frankrikes nationaldag

Paret till och med gifte sig på Frankrikes nationaldag den 14 juli och ganska snart började de drömma om ett eget sommarhus i Provence.

– Vi hittade ett gulligt hus mitt i byn och bestämde oss för att hyra ut det när vi inte själva var där. På så vis skulle vi finansiera huslånet, säger Victoria och berättar att de la ner många timmar på att renovera sitt nya sommarhus innan det äntligen var färdigt för inflyttning.

Bokningskalendern till Maison Garney blev snabbt fulltecknad och snart fanns det knappt några lediga veckor för Micke och Victoria själva att vara där. Därför letade de efter något år efter ett nytt hus med två bostäder.

– Det var under den processen som vi väckte idén om att faktiskt provbo i Rians under ett år. När allt föll på plats med ett hus som hade en extra vindsvåning bestämde jag mig för att känna mina kunder på pulsen. Skulle det vara okej om jag skötte deras marknadsföring på distans? säger Victoria.

Sa upp sig från jobbet

Hon berättar att kunderna i hennes företag var översvallande positiva. Med hjälp av ny teknik är det inga problem med distansarbete längre. Dessutom reser hon hem flera gånger per år. Micke, som länge skojat om att hans dröm var att bli hemmaman i Frankrike, tog tjänstledigt från sitt jobb som brandman.

Micke håller om Victoria, båda ler och de berättar om sitt nya liv i Frankrike.

Micke och Victoria trivs väldigt bra i Frankrike.

– Men han har verkligen inte legat på sofflocket. Det är Micke som byggt, målat och renoverat. När vi ordnar temaresor med all inclusive för gästerna är det Micke som är turistguide och kock. Han har haft fullt upp med olika projekt från den första dagen, säger Victoria.

Nyligen tog Micke steget att säga upp sig från sin tjänst som brandman.

Det svindlade och kändes i hjärtat

– Det svindlade och kändes i hjärtat. Fram till vår flytt hade jag bott i Luleå hela mitt liv och jag har gått in och ut igenom den där dörren på räddningstjänsten i nästan trettio år. Det var fina år, men nu var jag redo för ett nytt kapitel i livet. Det känns rätt att våga testa både ny bostadsort och nya uppdrag, säger Micke som i somras förverkligade en dröm han länge burit på. Han öppnade en liten krog mitt i den franska byn!

– Jag har alltid gillat att laga mat, men att driva en restaurang är något helt annat. Jag har fått jobba hårt och har verkligen lärt mig massor under den här sommaren, förklarar Micke.

Mikael lagar mat i restaurangen och framför honom ligger flera ljusa skärbrädor.

Mikael har alltid tyckt om att laga mat och nu driver han restaurang i Frankrike.

Huruvida krogen ska drivas permanent eller ej är inte bestämt än, men den har gjort succé bland såväl bybor som turister.

– Byborna skojar och säger att nog var det konstigt att det krävdes två svenskar för att sätta fart på Rians, säger Victoria.

Pratar flytande franska

Hon och Micke har en stor fördel i att Victoria pratar flytande franska. Annat var det för Micke som från början inte kunde ett enda ord. Han har fått lära sig språket genom att vistas i de fransktalande miljöerna och han har också tagit tio privatlektioner hos en fransk språkfröken. Det har varit hans ”franska för invandrare”.

– Nu gör jag mig förstådd bland gästerna på krogen. Jag kan åka och handla på byggvaruhuset, ställa frågor och småprata med grannarna, men än så länge kan jag inte ta ett samtal med banken på telefonen. Då blir det för avancerat, säger Micke.

Line, Lone och Elin lever för spännande äventyr

Han och Victoria planerar att använda sina kunskaper som inflyttade svenskar till att hjälpa andra nordbor som vill köpa ett boende i Frankrike. De har ju koll på allt ifrån vilka myndighetskontakter som krävs, till vilka hantverkare som är pålitliga. Paret har knutit många kontakter och har massor av goda vänner i byn.

Saknar vänner och släkt

Annars är det just goda vänner och släktingar som Victoria och Micke saknar mest från Sverige.

– Det kändes lite jobbigt att lämna barnen, även om de är vuxna, och föräldrarna. Vi har alltid varit väldigt tajta. Men vi åker ju hem då och då, och både de och våra svenska vänner hälsar på här. Vi bor ju inte vid världens ände, säger Victoria.

Det är nära från Sverige till Frankrike men skillnaderna är stora, i såväl kultur som klimat.

– Jag älskar att vi kan gå i shorts sex månader om året. Vi trivs också med att det är ett lugnare tempo här på den franska landsbygden. Det är lite mañana och det är skönt, säger Micke.

Även om han nu sagt upp sig från sin tjänst i Sverige är det inte säkert att paret blir kvar i Frankrike för alltid. Just nu trivs Micke och Victoria med livet och framtidsplanerna är många.

– Vi har sagt att vi bor här så länge vi tycker att det är roligt! säger Victoria.

Vem är Victoria och Mikael Garney?

  • Familj: Dottern Sanna Garney Lestander, 24, som bor i Österrike och sonen Erik Garney Lestander, 21, som bor i Luleå. Storpudeln Sookie bor med paret i Rians.
  • Bor: I vindsvåningen i det gamla stenhus som paret äger i Rians. Paret äger också ett 20-talshus i Luleå som de hyr ut tills vidare.
  • Gör: Victoria driver sitt marknadsföringsföretag i Sverige på distans från Frankrike. Paret hyr ut semesterboende, ordnar temaresor, driver restaurang, tar hand om andra svenskars sommarhus med mera.
  • Hemsida: maisongarney.com

Foto: Birgitta Lindvall Wiik och privat

Mer intressant innehåll hos allas.se: