Min dotter är nervös och kontrollerande

Min dotter är nervös och kontrollerande
När dottern ska dubbelkolla allt mormor gör blir det lätt infekterat. Hur hanterar man sitt barns överdrivna oro och kontrollbehov undrar Majsan.

”Har jag rätt att bli irriterad?”

Jag börjar bli lite orolig för min dotter. Jag försöker hjälpa henne, så gott jag kan, men är inte säker på att jag gör det på rätt sätt. Jag är ofta barnvakt till mina två barnbarn, sex och åtta år. Eftersom jag själv är pensionär har jag tid och än så länge ork. Både min dotter och hennes man arbetar heltid, han är dessutom ofta bortrest i jobbet. Så visst, hon drar ett stort lass själv, min avlastning är inte så märklig. Men jag hämtar i alla fall ofta från dagis och fritis. Ibland tar jag dem med hem till mig eller till dem i deras radhus. Vi bor inte så långt ifrån varandra, en kvart med bil ungefär.

Självklart har jag bilbarnstolar! Det har min dotter fixat, de är ett måste. Jag vågar inte andas att hon och hennes bror klarade sig oskadda helt utan, när de var små. Då skulle hon bli tokig på mig. Problemet vi har är att hon är alldeles för ängslig. Jag är inte slarvig, men hon får mig nästan att känna så. Hon förmanar mig att inte glömma kolla säkerhetsbältena.

Hon ringer eller sms:ar ofta hem och undrar hur vi har det, svarar vi inte bums blir hon jättenervös. Som om vi inte skulle klara oss själva ett par timmar, barnen och jag. Ändå behöver hon ju mina tjänster. ”Gå ner till halvtid då, om du är så orolig”, har jag sagt. Men då tittar hon på mig helt oförstående, det vore inte möjligt.

Hon är frågvis och misstänksam både mot mig och personalen i skolan, vill höra allt om hur barnen mår och vad de ätit, om de varit ute i friska luften, om de verkat glada och så vidare. Hon kan inte släppa tanken på barnen ens när hon jobbar. Hon hör hela tiden av sig. Så här orolig var hon inte när hon var yngre.

Har jag rätt att bli irriterad?
Majsan

Relationsexperten Ann-Marie Furuhoff svarar:

Anne-Marie Furuhoff är Året Runts familjerådgivare

Vill du fråga terapeuten? Mejla din fråga till [email protected]

”Det är en generationsfråga”

Ingenting lär bli bättre av att du blir irriterad. Däremot är det förståeligt att du blir fundersam kring din dotters oro. Kanske handlar det om en ängslan inför att inte själv göra allt för sina barn. Många av dagens föräldrar är indragna i ett effektivitetstänkande både vad gäller jobb och hem och barn. För att klara ett effektivt tempo krävs kontroll eftersom det inte finns utrymme för oförutsedda händelser.

Mellan din och din dotters generationer har det skett stora förändringar i fråga om barns säkerhet. Din dotter kan säkert ibland känna ett motstånd från dig när du tycker det blir lite överdrivet. Risken är att hon övertolkar detta och helt felaktigt misstror dig.

Det kan ha ett värde att ni allvarligt talar om detta och går igenom vad din dotter är rädd ska hända och hur det ska hanteras om olyckan väl är framme. Det kan skapa en trygghet hos din dotter om ni har en gemensam syn på vad som ska göras.

Har du en fråga till terapeuten?

Mejla frågan till [email protected] eller skriv till: Året Runt, Box 50457, 202 14 Malmö. Märk kuvertet med ”Förtroligt”.