Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Ingela: Min familj skämmer ut mig

16 feb, 2024 
Anonym läsarberättelse
Vuxen dotter och mamma grälar
Ingenting jag gör är bra nog i min mammas ögon och samma sak gäller min bror, han tycker att hela världen kretsar kring honom.
Det är så tröttsamt och jag orkar inte mer.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 tecken på att din förälder bidragit till din ångestBrand logo
Se också: 5 tecken på att din förälder bidragit till din ångest

Jag har länge försökt förneka att min familj skämmer ut mig. Kanske för att mina föräldrar och min bror är de enda släktingar jag har i den här delen av landet.

I många år flyttade jag runt och hade inte mycket kontakt med dem, men efter att pappa fått en hjärtinfarkt och jag blivit arbetslös flyttade jag tillbaka till min hemstad.

Det är snart fem år sedan och jag ångrar mig bittert. Allt jag flydde från finns kvar. Min familj har fortsatt med sitt obehagliga beteende som om jag aldrig hade varit borta. Nu har de dessutom skämt ut mig inför mina vänner.

Annons

Har försökt berätta om mina känslor – lyssnar inte

Jag avskyr att ha kalas. Det beror på att mamma inte tycker att det jag gör och bjuder på är fint nog för min brors familj. Det spelar ingen roll hur jag än anstränger mig.

Bjuder jag på glass är det fel smak. Finns det läsk är det likadant med den. Oavsett vad jag serverar är det värdelöst och mamma springer iväg till närmsta affär för att handla något annat.

Detta har hon gjort inför mina vänner. Det har sårat mig djupt och är också oerhört kränkande. Men jag har försökt att stå ut för familjefridens skull. Varje gång jag har försökt prata med min mamma har det tagit stopp. Hon lyssnar inte. Det är lättare att prata med en vägg.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Annons

Man skulle nog kunna tro att min familj betraktar mig som mindre vetande. Men jag är den som har pluggat mest och gjort något av mitt liv. Jag har bott på olika platser i landet, jag har bott utomlands och anses av dem som känner mig som både begåvad och humoristisk. Men allt detta gäller i andra kretsar, inte i min familj.

Jag har verkligen försökt att berätta för min mamma hur jag känner, många gånger sedan jag flyttade tillbaka hem, men hon tar som sagt inte in ett dugg.

Jag har skällt, gapat och skrikit och försökt prata snällt. Ingenting hjälper och nu har jag gett upp. Det går helt enkelt inte.

Nu har jag rotat mig i min gamla hemstad igen, vilket gör det svårt att flytta ytterligare en gång. Det tar tid att bygga upp en bekantskapskrets och jag är inte säker på att jag orkar börja om från början igen.

Annons

De stal uppmärksamheten på min 40-årsfest

På mitt egen 40-årsfest blev jag utskämd å det grövsta inför mina vänner och bekanta som riktigt häpnade. Ingen sjöng eller hurrade för mig eftersom min bror och hans fru beslutade sig för att som vanligt stjäla hela uppmärksamheten.

Jag tror aldrig att jag känt mig så kränkt i hela mitt liv.

Min bror kunde inte föra sig utan satte igång med att högljutt gräla med sin fru. Detta gjorde han vid långbordet så att all annan konversation avstannade. Det var hemskt.

När det var dags för paketöppning bestämde sig min brors fru för att jag inte skulle få någon uppmärksamhet då heller och avbröt med att börja berätta om hur dåligt hon mådde när hon fyllde fyrtio. Hon stal hela föreställningen trots att jag stod där vid paketbordet med ett paket i handen som jag just tänkt öppna.

Annons

Vill inte ha något med dem att göra längre

Jag somnade med tungt hjärta och ångrade att jag hade fest.

Det värsta är att jag inte fått någon ursäkt. Jag har inte träffat min bror sedan den kvällen och tänker undvika honom i fortsättningen.

Nu är måttet rågat. Jag vill inte ha med de här människorna att göra, familj eller ej. Jag har verkligen försökt på alla sätt och vis att få till en förändring, men utan framgång. Nu har jag resignerat. Det enda jag kan göra är att hålla mig undan. Som tur är har jag många fina vänner som uppskattar mig.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons