Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Victor klämdes under en 1,6 ton tung bil: ”Liselott och Michelle räddade mitt liv”

05 jul, 2022 
Per-Ola Ohlsson
Delad bild: Bild 1: Victor Rydén, Michelle Smedman Frid, Liselott Smedman håller om varandra. Bild 2: Liselott Smedman låtsas lyfta en bil.
Varifrån Liselott och hennes dotter Michelle fick sina krafter ifrån har de ingen aning om. Men på något sätt lyckades de lyfta en 1,6 ton tung bil och rädda Victor från att klämmas ihjäl.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sommaren har kommit till den lilla gården utanför Tibro där Victor Rydén, 22, bor tillsammans med Michelle Smedman Frid, 22, och hennes mamma Liselott Smedman, 40.

Fåglarna sjunger för full hals och det är grönt och fint i naturen runt det röda huset med svarta knutar som Liselott håller på att renovera.

– Det var det jag höll på med när Michelle kom springande och skrek att bilen rasat ner över Victor, berättar Liselott när vi kommer för att överlämna blommor som Victor ska premiera sina hjältar med.

Victor Rydén, Michelle Smedman Frid, Liselott Smedman håller om varandra och har blombuketter i händerna.
Victors hjältinnor får blommor av allas.se's reporter.

Det är nämligen tack vare de båda kvinnornas oanade superkrafter som Victor kan njuta av sommaren tillsammans med dem.

– Jag minns bara att domkraften vek sig. Sedan blev det svart. Jag hade varit död i dag om inte Michelle och hennes mamma lyckats få loss mig, berättar han.

Annons

Låg livlös fastklämd under bilen

Det har gått en tid sedan den dramatiska aprillördagen tidigare i år när vi träffas. Victor ska senare samma dag iväg på en rutinundersökning och röntgas för att kontrollera att allt är som det ska.

– Jag har fortfarande lite ont i axlarna och jag känner mig stel, men det är kanske inte så konstigt, säger han.

Närbild på Victor Rydén, 22 år, med svart keps.
Victor har bott hemma hos Liselott och Michelle de senaste fem åren.

Och med tanke på hur illa det såg ut från början kan man kalla det för lindriga skador.

– När han låg fastklämd under bilen var han helt livlös. Jag försökte känna om han hade någon puls, men hittade inte någon på vare sig hans hals eller handled, berättar Liselott.

Varken hon, Michelle eller Victor kommer någonsin att glömma lördagen den 23 april i år. Det datumet har för evigt etsat sig fast i deras medvetande.

Annons

Hissade upp bilen med en domkraft

Det var vid lunchtid som Victor och Michelle var i hennes mammas garage, som ligger runt femton meter från boningshuset, för att meka med Victors bil – en BMW E36 som väger runt 1,6 ton.

Victor hade krupit in under bakdelen på det tunga fordonet som han hissat upp med en domkraft.

– Jag höll på med avgassystemet. Jag var tvungen att fästa det på ett bättre sätt eftersom jag fått en anmärkning på det vid besiktningen, berättar Victor.

Närbild på Michelle Smedman Frid, 22 år, rödlätt och piercing i septum.
Michelle stod vid Victors fötter när han låg under bilen som plötsligt började röra på sig.

Han hade hissat upp bakänden på bilen redan på fredagskvällen med domkraften och den hade så vitt man vet stått stadigt under natten.

– Allt var som det skulle. Det enda som inte var normalt var att jag inte använde min vanliga domkraft eftersom den var trasig, berättar Victor.

Annons

Det fanns inte en chans att jag skulle hinna ut

När han kröp in under bilen och lade sig på sidan med ena axeln mot garagegolvet för att börja arbeta med fästena för avgassystemet hjälpte Michelle honom med bilens batteri.

– Jag stod bredvid hans fötter när bilen plötsligt rörde på sig och domkraften vek sig. Det gick mycket snabbt, säger Michelle.

Skrek på hjälp innan det blev tyst

Victor hann knappt tänka, än mindre reagera när bilens underrede plötsligt trycktes ner mot honom.

– Det fanns inte en chans att jag skulle hinna ut. Jag försökte vrida mig runt och lägga mig så platt som möjligt.

Närbild på Liselott Smedman, en kvinna på 40 år, ler lätt och ser in i kameran.
– Jag puttade på hans fötter och ben, men fick inga som helst livstecken från honom, säger Liselott om den dramatiska händelsen.

När bilen sänkte sig ner över hans axel pressades hans bröstkorg ihop och Victor kunde inte andas.

– Det dröjde bara några sekunder innan jag tuppade av, berättar han.

Annons

Michelle som bevittnade hela dramat från nära håll fick panik när hon såg sin gode vän Victor klämmas fast under bilen. De har känt varandra sedan de gick på högstadiet och de senaste fem åren har han bott hemma hos henne och hennes mamma i Brobolet tre kilometer utanför centrala Tibro.

Hon hörde hur han skrek ”hjälp” två gånger. Vid andra skriket lät det som all luft gick ur honom och sedan blev det tyst.

– Jag sprang in till mamma och ropade på hjälp, berättar hon.

En fråga om liv och död

Liselott höll på med renoveringen av köket i bostadshuset på gården den här aprillördagen. Hon var just på väg att skruva ner en stor hylla när Michelle kom inrusande genom ytterdörren.

– Jag förstod direkt att det hänt något när dörren öppnades på ett häftigt sätt. Jag trodde att Michelle och Victor kanske blivit osams om något.

Men hon förstod direkt att det hänt något betydligt allvarligare när hennes dotter ropade ”mamma, mamma, Victor har fått bilen över sig!”

Victor Rydén, Michelle Smedman Frid, Liselott Smedman sitter på en bil och håller om varandra.
Victor klarade sig trots allt med lindriga skador. – Läkarna sa att han hade änglavakt, säger Liselott.

Liselott släppte allt hon hade för händerna och rusade ut till garaget tillsammans med sin dotter. Hon insåg direkt att det handlade om sekunder och att det var en fråga om liv eller död om Victor hade klämts fast under bilen.

Annons

– Jag såg bara ett par fötter sticka fram under bilen. Jag puttade på hans fötter och ben, men fick inga som helst livstecken från honom.

Hon ropade även Victors namn flera gånger, men fick inget svar.

– Jag förstod att vi måste försöka få bort bilen från honom och sa till Michelle att hjälpa mig att knuffa bilen framåt.

Lyfte 1,6 ton tung bil

Ingenting hände trots att de båda kvinnorna knuffade allt de kunde. Victor låg stenhårt fastkilad med ena axeln mot bilens underrede och den andra mot garagets cementgolv.

Liselott insåg att de var tvungna att samtidigt lyfta bilens bakdel och putta framåt om de skulle få loss Victor. Hon sa till sin dotter att ta ett fast grepp under bilens bakre del och gjorde själv likadant.

– Jag skrek sedan ”lyft och putt!” till Michelle och vi tog i av alla krafter. Till slut rörde sig bilen och vi lyckades putta den framåt några meter.

Se också: Jenny fick hjärtstopp i duschen – sambon räddade hennes livBrand logo
Se också: Jenny fick hjärtstopp i duschen – sambon räddade hennes liv

Var hon och Michelle fick krafterna ifrån vet hon inte. Hon är själv överraskad.

– Jag förstår inte hur vi lyckades. Det är egentligen helt otroligt, men vi gjorde det.

Annons

När de båda kvinnorna lyckats putta bilen så långt framåt att de såg Victors axelparti, släppte de ner den och drog fram honom den sista biten.

Jag säger som mamma, jag förstår inte hur vi klarade det

Han var då likblek i ansiktet och gav inte ifrån sig några livstecken.

– I det läget trodde jag det var för sent. Att han redan var död och att vi inte skulle lyckas rädda honom, säger Michelle.

Gjorde hjärt-lungräddning

Men återigen reagerade Liselott instinktivt. Hon ropade åt sin dotter att ringa 112 samtidigt som hon själv satte igång med hjärt-lungräddning.

– Det enda jag tänkte i det läget var att han ”fan ta mig inte ska dö i mitt garage”, berättar hon.

En medelålders kvinna med grått hår låtsas lyfta en bil.
– Jag förstår inte hur vi lyckades. Det är egentligen helt otroligt, säger Liselott om hennes och dotterns oanade krafter.

Liselott skakade på Victor och nöp sedan för att se om han reagerade på smärta, men fick inget gensvar. Hon gjorde sedan 4–5 kraftiga bröstkompressioner och skulle precis börja med inblåsningarna av luft i hans lungor när hon kände att han hade en svag puls på hans handled.

Annons

Pulsen blev sedan starkare och starkare och hon fylldes av en jublande känsla när hon insåg att han var på väg tillbaka till livet.

– Det var en fantastisk känsla när jag förstod att vi faktiskt skulle lyckas rädda honom. Han började sedan röra på sig och strax därefter kvicknade han till.

Michelle som stod med larmoperatören på SOS Alarm i telefonen såg med lättnad och glädje hur hennes vän vaknade upp.

– Det var helt otroligt. Jag säger som mamma, jag förstår inte hur vi klarade det.

Inga allvarliga skador – hade änglavakt

Victors första minnesbild efter att bilen rasade ner över honom är att han vaknade upp på garagegolvet.

– Jag förstod först inte vad som hänt. Jag såg att Michelle pratade i telefon och att det nämndes ambulans, men jag trodde inte det gällde mig.

– Nej, du berättade senare att du trodde att du somnat under bilen och att du drömt om att du var ute och körde. Du ville till och med resa dig upp och gå, men det fick du inte för oss, säger Liselott med ett leende.

Victor Rydén, Michelle Smedman Frid, Liselott Smedman skojar med varann framför ett garage.

När ambulansen kom till Liselotts gård tio minuter senare satt Victor upp och var talbar. Sjukvårdspersonalen tog med honom till sjukhuset i Skövde där han undersöktes och röntgades.

Annons

– De undersökte bland annat mina lungor med ultraljud, men hittade inga skador på dem.

Victor är som en familjemedlem

De enda skador sjukhuspersonalen kunde hitta på Victor var en axel som var ur led och att ena nyckelbenet förskjutits något ur sin normala position.

– Läkarna sa att han hade änglavakt som med tanke på omständigheterna klarat sig med enbart lindriga skador, säger Liselott.

Blev ett par på högstadiet

Varför domkraften vek sig är inte riktigt klarlagt. Victor har inte kunnat hitta något fel på den.

– Troligen berodde det på att han tryckte för hårt på bilen när han höll på med avgassystemet, säger Michelle.

Mor och dotter har hyllats för sin insats. Liselott är tacksam för blommorna som Victor överlämnar till dem, men säger att den bästa belöningen hon fått är att han överlevde.

– Det är det jag är mest tacksam för. Victor är som en familjemedlem, säger hon.

Michelle Smedman Frid pussar Victor Rydén, båda 22 år gamla, på kinden.
Michelle och Victor träffades på högstadiet och blev ihop. I dag är de goda vänner.

På frågan om vilket förhållande Michelle och Victor egentligen har till varandra blir svaren lite olika beroende på vem man frågar.

Annons

– Ja, man kan säga att vi är ett par, säger Victor när vi ställer frågan till honom.

– Det är komplicerat, säger Michelle när hon får samma fråga. Vi träffades när vi gick på högstadiet och blev sedan ihop. I dag är vi goda vänner och bor ihop på mammas gård.

– Det där får de reda ut själva, säger Liselott och ler.

Fortsätter meka med sin bil

I vilket fall som helst kan Michelle och Victor fortsätta bo ihop och hitta på saker tillsammans tack var hennes och hennes mammas oanade krafter i en panikartad situation. Han har gått tillbaka till jobbet på en lastbilscentral och Michelle utbildar sig till svetsare.

– Michelle och hennes mamma är värda alla blommor de kan få. De räddade mitt liv och det finns inte ord för att beskriva hur tacksam jag är, säger en känslosam Victor, samtidigt som han räcker över buketterna till de båda kvinnorna.

Victor Rydén, 22 år, sitter på sin bil.
Trots det som hände kommer Victor fortsätta meka med bilen själv framöver.

Trots det som hände tänker han fortsätta att meka med bilen själv. Även om han kommer att vara mer försiktig med att krypa in under upphissade bilar i framtiden …

– Enklare saker måste man kunna fixa själv på en bil om man ska hålla sig på vägarna, konstaterar han.

Annons