Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Nanne Grönvall berättar om utmattningssyndromet

26 maj, 2019 
Allers redaktion
Nanne Grönvall sitter i en trappa
Nanne Grönvall jobbade som sångerska, spelade i musikaler, var programledare i radio och skötte stiftelsen Nanne Network. Till slut sa kroppen stopp. Hon blev utbränd.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nanne Grönvall kombinerade den egna solokarriären med att spela i musikaler, vara programledare i radio och driva den egna stiftelsen Nanne Network. Hon jobbade i bland mer eller mindre dygnet runt och fick alldeles för lite sömn. Till slut blev det för mycket. Kroppen orkade inte längre.

Allt om Nanne GrönvallBrand logo
Allt om Nanne Grönvall

Våren 2016 fick hon fara fram och tillbaka till akuten med återkommande fysiska besvär som läkarna inte visste vad det var.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Jag hade en hel del olika symptom och dåliga värden i kroppen. Men dagen efter proverna var värdena normala igen, så jag fortsatte i samma tempo. Trots att många i min omgivning uttryckte sin oro över hur mycket jag arbetade och stressade, berättar Nanne.

En dag kollapsade Nanne helt plötsligt. Hon ramlade ihop i en hög på golvet mitt framför ögonen på maken Peter.

Det var förstås väldigt otäckt för oss båda och det är klart att man blir rädd och oroad

– Jag minns att jag sa till honom att jag var så oerhört trött och behövde vila en stund. Sedan föll jag bara ihop på vardagsrumsgolvet. Det var förstås väldigt otäckt för oss båda och det är klart att man blir rädd och oroad.

Annons

Fick diagnosen utmattningssyndrom

Hennes kropp skakade, armar och ben domnade. Hon grät oavbrutet och kunde varken hålla ordentliga samtal eller läsa. Blackouterna hade varit många, där Nanne inte ens kom ihåg vad hon gjort ett par timmar innan.

Diagnosen blev utmattningssyndrom.

– Det var jobbigt att få höra att jag drabbats av en så pass allvarlig utmattning att jag inte fick jobba överhuvudtaget. Först då förstod jag hur illa det egentligen var.

Nanne Grönvall är gift med Peter Grönvall
Nanne Grönvall och Peter Grönvall gifte sig 1994. Foto: Karin Törnblom/TT

Under det närmsta året sa Nanne nej till alla uppdrag och var helt sjukskriven.

– Jag har alltid trott att jag ska klara av och orka allting. Ungefär som en bläckfisk som fixar åtta saker samtidigt. Men det bara brakade till slut. Jag var helt slut och sov mest. När jag inte gjorde det grät jag. Antagligen var jag inte särskilt lätt att leva med under den perioden.

Annons

Men framför allt maken Peter och de tre sönerna Robin, Charlie och Felix stöttade hela tiden.

– Jag har haft en fantastisk support från familj och vänner. De har betytt enormt mycket för mig på vägen tillbaka.

Nanne har tvingats lära sig att dra på ned på sin höga takt ordentligt, att prioritera mer i livet och tänka på sin hälsa för att inte hamna där igen.

Jag har fått lära mig att ta det lugnt, det går inte att köra i hundra knyck hela tiden

– Jag vill aldrig mer råka ut för något liknande och kommer att göra allt jag kan för att undvika det. Jag har fått lära mig att ta det lugnt, det går inte att köra i hundra knyck hela tiden.

Efter ungefär ett års sjukskrivning började hon så smått att arbeta igen.

– Jag har tagit det steg för steg och ser till att jag hela tiden får vila och ha helt lediga dagar och semestrar. En dag i veckan stänger jag av mobiltelefonen, kollar inga mejl eller sociala medier. Då kopplar jag bara av, tar promenader, kollar på film och är med familjen.

När Nanne fick frågan att medverka i en musikal igen förra året, tvekade hon först.

Annons

– Jag älskar verkligen att medverka i musikaler, det har ju blivit en hel del sådana på senare år. Men jag visste inte om jag var redo att klara av det ännu och ville inte ta på mig för mycket.

En av de musikaler hon varit med i tidigare heter märkligt nog just Hur man lyckas i business utan att bli utbränd…

– Ha, ha, den föreställningen verkade jag inte ha lärt mig ett dugg av då i alla fall. Men nu vet jag ju hur det kan vara.

Nanne Grönvall spelade Miss Hannigan i Annie
Nanne Grönvall i rollen som Miss Hannigan i Annie. Eva Rydberg regisserade föreställningen. Foto: Cesare Righetti

Startade Nanne Network

Men rollen som den elaka barnhemstanten Miss Hannigan i klassikern Annie lockade så mycket att hon inte kunde tacka nej, liksom att den regisserades av Eva Rydberg.

– Vi körde under höst, vinter och vår i Malmö och Göteborg med fyra framträdanden varje helg. Men jag såg till att inte boka in annat under den perioden. Inte mer än att spela in singeln Jättekänd tillsammans med Per Andersson som släpptes i början av det här året.

Annons

När Nanne fick sina första musikalroller var det glada och lättsamma kvinnor som bland annat i Sweet Charity. Men därefter har det blivit drottningen i Snövit, Mrs Danvers i Rebecca och nu senast Miss Hannigan i Annie.

– Alla dessa är långt från mig själv och har varit väldigt utvecklande att spela. Jag kan verkligen förstå att Annie har blivit en av världens största musikaler. Även om den utspelas på 1930-talet är temat dessvärre tidlöst – med barns utsatthet och beroende av vuxna.

Uppvuxen i en familj med missbruksproblem vet Nanne vad hon pratar om. Hon har i många år brunnit för utsatta barn och ungdomar. Att kunna ge dem den hjälp och stöttning hon själv aldrig fick som liten.

Därför startade hon den egna stiftelsen Nanne Network för ungefär sex år sedan. Fokus ligger på barn och ungdomar som har det svårt av någon anledning. De kan vara exempelvis mobbade och utstötta i skolan eller med tuffa hemförhållanden.

– Vi driver olika projekt och samarbetar med bland annat Fryshuset i Stockholm. Tyvärr är den psykiska ohälsan stor i dag. En anledning till att ungdomar drabbas av utmattning orsakas av sociala medier och trycket på att vara populära.

Annons

– Ett av våra kommande projekt framöver är där vi kommer att ha läger och barnen delas upp i grupper med andra som är drabbade av samma sak. Då är det lättare att få en större förståelse och att alla inser att de inte är ensamma. Där kan man hitta en styrka i varandra. Lägren kan pågå i allt från några dagar upp till en vecka. Dessa leder jag förstås inte på egen hand, utan stiftelsen har flera engagerade eldsjälar och vi tar även in hjälp av andra.

Så blev Nanne och Peter kära

När det gäller sin egen familj har Nanne varit tillsammans med maken Peter i 32 år. Innan de blev ett par jobbade de tillsammans i sju år – bland annat i musikgruppen Sound of Music. Senare också i Peter’s Pop Squad och One More Time.

Man kan lugnt säga att det inte sa klick direkt mellan oss, utan ett väldigt långsamt sådant

– Man kan lugnt säga att det inte sa klick direkt mellan oss, utan ett väldigt långsamt sådant. Vänskapen växte till kärlek. Vi kände ju varandra väldigt bra och det tror jag var en stor fördel.

Angelique Widengren, Peter Grönvall och Nanne Grönvall bildade gruppen Sound of Music
Bandet Sound of music bestod av Angelique Widengren, Peter och Nanne. Foto: TT

1994 gifte de sig – och firar alltså 25 år som makar i år, silverbröllop.

– Helt otroligt vad fort tiden går, kan knappt förstå att det är sant, skrattar Nanne.

Annons

I en tid när många skiljer sig, kan man undra hur man egentligen ska bära sig åt för att få ett äktenskap att hålla år efter år?

– Det handlar om att prata med varandra och att respektera varandras olikheter. Sedan är det ju så att alla förhållanden har sina toppar och dalar, båda måste kämpa vid nedgångar och inte ge upp för lätt. Man får lära sig att ta sig igenom allt från slentrian till kriser. Sedan tycker jag att det är viktigt att kunna skratta tillsammans och att vara fortsatt nyfiken på sin partner.

Nanne har blivit farmor

De har genom alla år arbetat mycket ihop. Efter att Nanne startat sin solokarriär 1998 har Peter ofta varit med och skrivit, samt producerat hennes låtar.

– Det fungerar jättebra och än så länge har vi inte tröttnat på varandra i alla fall, säger Nanne och skrattar.

Det brukar vara så att om vi inte träffas en dag så ringer vi flera gånger till varandra, fortsätter hon.

 Jag älskar min roll som farmor, det är så mysigt och härligt

Nanne har sedan tidigare två bonusbarnbarn på sonen Charlies sida – och i höstas blev hon farmor till yngsta barnet Felix son Hugo.

Annons

– Jag älskar min roll som farmor, det är så mysigt och härligt. Jag vill gärna träffa honom så mycket som möjligt.

Tävla i Melodifestivalen

Sound of Music var alltså Nanne och Peters första grupp tillsammans. Men deras mest framgångsrika var One More Time – som vann Melodifestivalen med Den vilda och inte minst hade stora internationella framgångar med låten Highland. Det blev turnéer runtom i Europa – trots att hon egentligen var vettskrämd på scenen.

Jag försöker att bemöta det jag är rädd för

– Jag hade en sådan fruktansvärd scenskräck på den tiden, det var hemskt. Men jag försöker att bemöta det jag är rädd för. Det fanns bara en sak att göra och det var att gigga igen. Samma med höjdskräcken, där var det bara att ta sig upp på en höjd och titta ner. Jag vill inte att mitt liv ska kontrolleras av en massa rädslor.

Nanne var med och skrev Arvingarnas bidrag till Melodifestivalen 2019
Nanne tävlade inte i Melodifestivalen 2019, men var med och skrev Arvingarnas bidrag I do. Foto: Peter Ericsson

Men karriären utomlands blev inte så lång.

– Nej, det gick inte att kombinera att vara småbarnsföräldrar och att vara i väg så mycket båda två och spela. Efter att vi avslutat med One More Time startade i stället min solokarriär med Avundsjuk i Melodifestivalen.

Hittills har det blivit sju deltaganden i Mello för henne – och det kan bli fler i framtiden.

– Jag älskar Melodifestivalen, den vill jag bara inte missa någon gång att titta på. Får jag bara rätt låt kan jag absolut tänka mig att ställa upp någon mer gång som artist. Men i år var jag i alla fall med och skrev Arvingarnas I do.

Men numera är Nanne Grönvall också väldigt noga med att inte åta sig för mycket. Att drabbas av utmattningssyndrom är inget hon vill uppleva igen.

Av Joakim Löwing

Annons